Вже й не пам’ятаю, коли вперше був в Нью Йорку, але добре пам’ятаю, коли вперше відправився в США. Це було багато років тому назад і це був не Нью Йорк.
Перше місто яке я відвідав на території США був Вашингтон – столиця. В подальшому у Вашингтоні був дуже багато разів, місто дуже подобається – це справжня столиця наймогутнішої країни світу.
Лише через декілька років випала нагода побувати і в Нью Йорку. Це було не відрядження, чи службова поїздка, або екскурсія – це була подорож до друзів.
З того часу, як тільки з’являється можливість намагаюся обов’язково побувати у Нью Йорку. В цьому місті відчуваєш себе як вдома, для мене не існує мовних чи інших бар’єрів – тут дуже комфортно.
В один із чергових відвідин Нью Йорка, в один із днів ми гуляли  по знаменитому Бродвею і підходили до театру, в цей день у нас були квитки на мюзикл «Примара опери».
Так, це на всесвітньо відомій вулиці, яка називається – Бродвей.
І треба було так статися, що саме на цій вулиці ми випадково  зустріти своїх київських друзів. Ми в Києві рідко зустрічаємось, а от в Нью-Йорку це було абсолютно несподівано і дуже приємно.
Декілька слів про Бродвей – це не тільки назва вулиці. Це загальна назва для 41 театру, в яких майже щодня відбуваються спектаклі, шоу, мюзикли.
Але найкращий бродвейський мюзикл якраз і є «Примара опери».
Чарівна музика Ендрю Ллойда Уебера (Вебера), мабуть знайома усім з дитинства, просто далеко не усі знають, що це і є «Примара опери».
Люди з усього світу летять у Нью Йорк тільки для того, щоб попасти на цей мюзикл. Я був тричі і кожний раз в великому багатоярусному  концертному залі не було вільних місць. А це – 1645 місць.
Цей мюзикл одночасно йде і в Лондоні. Але я б віддав перевагу постановці в  Нью  Йорку – більша сцена, більше глядачів, а саме приміщення де відбувається цей мюзикл в Нью Йорку побудовано ще в 1927 році.
Такого чудового мюзиклу про трагічне кохання як «Примара опери» я більше ніде не бачив і не чув – постановка, костюми, декорації  виконавці з їх феноменальними
голосами, інтер’єр глядацького залу і багато чого іншого – вражають – це мистецтво і професіоналізм  найвищого ґатунку.
Особливо хочеться сказати про спецефекти і сценографію. Все за помахом якоїсь чарівної  палички змінюється, на сцені все приходить в рух, відбуваються переміщення, артисти як у казці то з’являються, то несподівано зникають.
До цього треба додати, що приміщення де відбувається цей мюзикл реконструйовано тільки під цей спектакль. Саме тому тут грандіозні спецефекти, магічна зміна декорацій , дійство відбувається не тільки на сцені, але завдяки певним технічним прийомам, і безпосередньо  в глядацькому залі.
Такого рівня спецефекти я бачив ще в одному із театрів в Лас-Вегасі і Пекінській опері.
Але все таки головне в цьому мюзиклі – високопрофесійна гра акторів їх незрівнянні по красоті і тембру голосів.
Можна без перебільшення сказати, що «Примара опери» – це одна із візитівок я Нью Йорка. Зараз вже важко собі уявити Нью Йорк без «Примари опери», як і без Бруклінського моста, про який і буде моя розповідь.
Але спочатку декілька цікавих фактів про Нью Йорк.
Нью Йорк вважається найбільшим містом у США – тут проживає біля 10 мільйонів людей, а разом з навколишніми містечками – Нью Йорк найбільша агломерація у світі.
В це найкраще у світі місто щороку прибуває біля 50 млн. туристів.
Коротка історична довідка – місто було засновано в 1613 році, коли перші європейці купили у індійців частину острова Манхеттен, кажуть що за жменю біжутерії, яка коштувала 24 долара.
Перша назва Нью Йорка була – Новий Амстердам.
В 1864 місто захопили англійці і перейменували його в Нью Йорк в честь короля Англії Якова ll, але в подальшому голландці знову захопили через сім років це місто і тільки в період Американської війни за незалежність  ( 1775-1783), Велика Британія змогла повернути собі це місто, але тільки після завершення війни Джордж Вашингтон повернув Нью Йорк США.
Саме Нью Йорк з 1788 був столицею США і тут відбулася перша інавгурація першого президента США  Джорджа Вашингтона.
В 1790 році столицю США перенесли в Філадельфії, але те що місто було проголошено першою столицею штатів зіграло дуже велику роль в розбудові цього міста. Ще одна обставина, яка істотно вплинула на історичне майбутнє міста – морський порт .
Саме через океан в морський порт йшла основна міграція європейців до США, завдяки якій Нью Йорк розвився бурхливими темпами, різко збільшувалося населення.
Сучасний Нью Йорк поділений на п’ять адміністративних округів  (бюро) – Бронкс,  Бруклін, Куінс, Манхеттен і Статен-Айленд.
Бронкс – це такий спальний район.  Тут майже немає офісів. Він повністю розташований на материковій частині.
Бруклін – це найбільший район  емігрантів. Тут є багато етнічних поселень, зокрема євреїв – хасидів.
Тут же знаходиться і відомий район Брайтон Біч, де проживає в переважній більшості російська та українська еміграція. Я там був декілька разів і мені цей район дуже нагадує одеський пляж. Тут багато ресторанів, магазинів, інших торговельних закладів які носять російські, українські чи грузинські назви. Декілька разів заходив в українські ресторани, вони не тільки за назвою
українські – вони дійсно українські – і меню, і персонал, і все інше – українське.
До речі, цікава деталь,  ми тільки зайшли в один із українських ресторанів, до нас зразу ж прибігли деякі працівники – були дуже раді бачити людей з України .
Я поцікавився у власника – а як ви зрозуміли, що ми українці ? Він дуже просто відповів – я ж одесит, а хіба українців можна з кимось сплутати?
Саме тут в Брукліні і є Бруклінський міст, про який  ще буде розповідь.
Бруклін розташований на острові Лонг Айленд.
Куінс
Це самий великий адміністративний район міста, він теж розташований на острові Лонг Айленд і ще недавно був окремим містом.
Манхеттен.
Багато людей вважають, що Нью Йорк – це і є Манхеттен. Я так теж спочатку думав, а потім з’ясував, що Манхеттен це тільки частина міста.
Саме тут в Манхеттені розташовані усі найзначніші пам’ятки Нью Йорка і майже усі його хмарочоси і інші відомі місця – Бродвей, статуя Свободи, Емпайр – стейк – білдінг ,
Чайна таун і багато іншого.
Статен Айленд
Він розташований на п’яти островах, це так звана – одноповерхова Америка.
Тут спокійне  патріархальне життя.
Люди живуть переважно у власних будинках.
Перш ніж перейти до розповіді про Бруклінський міст, необхідно відмітити, що у Нью Йорку 60 мостів. Це не просто транспортні артерії міста, це історичні пам’ятки.
Однією із таких пам’яток і є Бруклінський міст.
Це одні з найбільш старих мостів. Він з’єднує Бруклін та Манхеттен.
Його довжина 1825 метрів, ширина 26 метрів, висота 84,3 метра, загальна вага – 6470 тон, це вага підвісної конструкції і 180 000 тон – вага двох башт, які утримують підвісну конструкцію.
Вартість будівництва в сучасних цінах – 3.5 млрд. дол. Будівництво тривало 14 років з 1869 по 1883 роки.
Цікава і трагічна доля людей які були головними творцями цієї унікальної інженерної споруди.
Розробив проект будівництва цього моста німецький емігрант Джон Роблінг. Багато хто вважав, що побудувати такої довжини міст такої оригінальної конструкції, неможливо, але архітектор і інженер був впевнений у своїх розрахунках і активно приймав участь в будівництві.
На жаль, в 1869 році він загинув  на будівництві.
Після смерті Роблінга, його син Вашингтон продовжив справу батька.
Але Вашингтон Роблінг був прикутий хворобою до ліжка і тому фактично усіма роботами по будівництву цього моста здійснювала дружина – Емілі, яка передавала усі розпорядження щодо будівництва.
В подальшому вона стала фаховим інженером і доклала значних зусиль в будівництво цього моста.
До речі, вона була і першою людиною, яка пішком перейшла через міст з одного берега  річки Іст- Рівер на інший.
Міст дуже красивий і зручний. На ньому так організовано автомобільний рух, що центральна частина мосту виділена для пішоходів і ця частина трохи піднята і огороджена від автомобільних полос, які від пішохідної частини розташовані по обом  бокам. Безпека пішоходам забезпечена абсолютна.
До цього треба доповнити, що висота мосту над водами Іст – Рівера у найвищій точці моста – 41 метр.
Щоб перейти по мосту з одного берега на інший пішком, потрібно приблизно 40 хвилин і дуже багато людей активно користуються саме пішохідною частиною.
Бруклінський міст – це одна із візитівок Нью Йорка і один із старійшин підвісних мостів.
Підвісну частину моста, тобто дорожнє полотно, утримується чотирма стальними кабелями, діаметр яких 0.4 метра, кожен з яких сплетений із 5434 сталевих жил.
Дуже гарні дві башти – пілони, висока яких 80 метрів.
До цього треба добавити, що центральний проліт моста має довжину 486 метрів.
З мосту відкриваються надзвичайної  красоти краєвиди Нью Йорка, особливо якщо рухатись з Брукліна в сторону Манхеттена.
І на завершення, можна без перебільшення сказати, що будівництво цього унікального мосту було героїчним подвигом сім’ї Роблінгів.
Завдяки їх таланту, інженерним знахідкам при його будівництві, наполегливості і сміливості – Нью Йорк і світ отримав архітектурний шедевр, який вже багато років служить людям, заради цього, батько і син Роблінги віддали своє життя .
І коли ми користуємось цим мостом, ми повинні пам’ятати і цих видатних людей і сотень не менш героїчних робітників, які в неймовірно важких умовах будували цей міст, багато з яких загинули або втратили своє здоров’я, через так звану «кесонну хворобу», яка теж з’явилась в процесі цього будівництва.
Декілька фотографій які доповнюють мою розповідь.

Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук