Усі ми стали свідками безпрецедентного нагнітання  Путіним военно – військового психозу.
І не просто потужного пропанандиського тиску, Україна майже щодня от уже сьомий рік в цьому мілітарному угарі кремлівської пропаганди.
Але на цей раз – Путін не обмежився психологічно-пропагандистським тиском – він направив до кордонів Украіни стотисячну армію першого удару.
Наближені до Кремля особи зловтіхались тим, що декілька армій і бойових дивізій на кордонах з Україною – найкращий аргумент для розмови з Заходом.
По усьому було видно, що світ невпинно рухається до нової світової війни – усі чекали військового конфлікту з регулярними військами Путіна, як початок військового протистояння між Заходом і Путіним.
І Україна була на вістрі цієї війни, саме ми могли отримати перший удар агресора.
Але, несподівано президент США Джо Байден зателефонував Путіну.
Про що вони говорили, ніхто не знає.
Але, мабуть, аргументи Джо Байдена були настільки переконливими, що за декілька днів усе змінилося.
Впевнений, що саме цей дзвінок Джо Байдена  змусив Путіна зачитати інше посланіє, ніж те, яке він планував виголосити і оголосити про відведення військ від кордонів України.
Більше того, цей дзвінок Джо Байдена – змінив геополітичну ситуацію у світі!
Усі зрозуміли, що дзвінок Джо Байдена це був не прояв слабкості американського президента і влади США, а навпаки – прояв величезної могутності і авторитету президента США Джо Байдена, навіть для таких як Путін.
Путін програв.
Він не наважився примусити Лукашенка підписати угоду про остаточне входження Білорусі до складу РФ.
Все було зроблено і організовано, навіть ФСБ запобігло на цей раз замаху на Лукашенка.
Але усе зламав лише один телефонний дзвінок Джо Байдена.
Путін і з Лукашенко не наважився піти на остаточний аншлюс Білорусі.
Зараз кремлівські пропагандисти можуть говорити, що завгодно – закінчились військові навчання, перевірялась боєготовність військ і для цього десятки тисяч солдатів і тисячі одиниць техніки за тисячі кілометрів стягуватись до кордонів України і що ніхто і не думав, приєднувати Білорусь, і карикатурний замах на Лукашенка ніякого значення не мав, до екстреного візиту останнього до Путіна – просто виникла потреба обговорити питання економічної співпраці.
Все це вони будуть говорити, але не скажуть головного – Путін злякався аргументів Джо Байдена і це буде мати для Путіна і для Росії надзвичайно негативні наслідки.
Ніяка Росія не супердержава!
І ніякий Путін не світовий лідер!
Це наочний приклад того, як один телефонний дзвінок президента США Джо Байдена змінив світ.

Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук
( ua-pravo.org )