Багато хто думає, що президент США – є найвищою владою в цій країні.
Насправді це не так. Президент США дійсно має величезні повноваження по управлінню країною, бо є главою виконавчої влади і йому підпорядкований уряд.
Крім того, президент США є верховним головнокомандувачем Збройних Сил США.
Але в тому то і сила американської демократії, що вона опирається не на одну особу, чи гілку влади, а є конституційні запобіжники які гарантують відновлення демократії і правопорядку.
Уже той факт, що Конгресс США має затвердити результати голосування виборщиків із кожного штата – є обґрунтованою підставою стверджувати, що центр державної влади знаходиться тут в Капітоліі, де і знаходиться Сенат і Палата представників, які разом і утворюють Конгресс.
Саме Конгресс повинен затвердити результати голосування виборщиків.
Без такої процедури ніхто ніколи не приведе новообраного президента США до влади.
А для того щоб таке голосування в Конгресі, тобто в обох його палатах відбулось – необхідний перерахунок голосів виборщиків.
Тобто і в Сенаті і в Палаті представників конгресмени повинні були бачити фізичну присутність бюлетнів, які уповноважені конгресом особи повинні були перевірити і здійснити перерахунок голосів, і тільки після цього відбулося б затвердження результатів виборщиків по кожному штату і в цілому.
Бюлетні для голосування в яких відображене волевиявлення виборщиків є необхідною умовою для затвердження результатів виборів в США.
Ніхто не сумнівається, що частина протестувальників яка вийшла на мітинг під Капітолій на підтримку Трампа, були його щирими прихильниками, але важко припустити, що саме ці протестувальники готувались захопити Капітолій.
Капітолій захоплювала і організовувала його захоплення, інша частина протестувальників.
Спеціально підготовлені провокатори підбурювали людей на цей штурм, їх добре видно по екіпіровці. Такіж провокатори захоплювали і державні установи в Донбасі і верховну раду Криму.
Впевнений, що об’єктивне розслідування цих подій підтвердить цей факт.
Команди на протиправні дії і незаконне проникнення в приміщення Капвтолію давали самі ці провокатори і саме вони направляли протестувальників на ці агресивні дії.
За дивним збігом обставин ці команди на захоплення найвищого державного органу США давались на російській мові і це чітко можна почути на розповсюджених відеозаписах.
Дивно, що була використана саме російська мова, невже усі ці протестувальники які штурмували Капітолій знали російську мову, чи це просто певний підрозділ.
Не можна виключати, що головним об’єктом цього захоплення і були ці бюлетені виборщиків.
У разі якщо б ці бюлетені були захоплені, або знищені – затвердження новообраного президента США було б під великим юридичним питанням.
Не відомо якби діяв Конгрес у разі відсутності бюлетенів і неможливості їх перерахунку, але очевидно, що ці події могли б мали надзвичайно негативні наслідки.
Впевнений, що піддавати сумніву легітимність обраного президента США Конгресс не допустив би.
Але в цьому випадку країна була б втягнута у дуже серйозний політичний конфлікт з невідомими наслідками.
Таким чином, припущення, що головною метою штурму Капітолію якраз і були ці бюлетені, відсутність яких могло призвести до хаосу в країні, є абсолютно правомірними і вписуються у логіку організаторів цього заколоту в США.
Час покаже, чи справедливі ці припущення.
Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук