Що задумав путін і для чого терміново збирає держдуму?

Мабуть ні в кого немає сумнівів у тому, що скликати терміново позачергове засідання держдуми міг тільки путін. Адже тільки на тому тижні, тобто декілька днів тому назад, держдума рф пішла у відпустку і депутати роз’іхались.
Цілком можливо, путін прийняв якісь важливі рішення, які потрібно тепер легітимізувати через держдуму.
Не потрібно звертати увагу на затверджений порядок денний цієї позачергової сесії, там немає нічого термінового.
Але для чого путіну це засідання?
На мій погляд є два питання, заради яких і збирається держдума.
Є інформація, що і рада федерації теж готова в будь-який момент провести позачергове засідання.
Перше.
Вранці 15 липня 2022 року путін може своіми указоми запровадити в рф військовий стан і оголосити загальну мобілізацію, або на окремих територіях, про що невідкладно проінформує раду федерації і держдуму.
Тобто, замість «спецоперації», буде офіційно оголошена нам війна.
Рада держдуми перед засіданням ще раз розгляне порядок денний і до нього будуть включені ті питання, які вночі, або зранку внесе путін у зв’язку з запровадженням в країні військового стану і оголошення загальної мобілізації.
Усі інші питання будуть виключені.
У зв’язку з тим, що указ путіна про запровадження військового стану підлягає затвердженню радою федерації, то буде негайно скликано і раду федераціі.
Можливо це і буде відповідю на його відому репліку ( мовою оригінала) – «Мы -то, по большому счету, всерьез пока еще ничего и не начинали».
8 травня 2022 року я публічно висловлював припущення, що 9 травня путін запровадить військовий стан і оголосить загальну мобілізацію, або по усій країні, або на окремих територіях.
Але, 9 травня цього року, путін не наважився здійснити ці заходи, але ніхто не може дати гарантію, що це не станеться 15 липня 2022 року.
Друге.
Як відомо, у разі смерті путіна, або неможливості ним виконувати повноваження президента рф чи його відставки, виконувачем обов’язки президента рф буде прем’єр-міністр Мішустін.
Можна скільки завгодно говорити, хто буде наступником путіна, але російське законодавство чітко дає відповідь – прем’єр-міністр.
Тобто, очевидно путін не хоче бачити своім наступником мішустіна, а тому поспішає на законодавчому рівні врегулювати це питання.
Може це пов’язано з станом здоров’я путіна і він не хоче ризикувати, а можливо знайшов наступника і готується йому передати владу. Формально, оскільки поки путін живий він завжди буде одноособово правити.
Тобто, повторюється сценарій приходу до влади самого путіна.
Чи можливий такий варіант заміни мішустіна на іншу особу . Безумовно.
Всі добре памятають як несподівано для усіх, в тому числі і для медвєдєва, його було зміщено з поста прем’єр-міністра і замінено на мішустіна. Саме так і мішустін може бути замінений, на іншу особу, яку обере путін. Мішустін може сам добровільно подати у відставку і цю відставку путін прийме і уряд буде відправлений у відставку.
Але, формально, для того щоб путін видав указ про призначення нового прем’єр-міністра ( голови уряду рф, оскільки в конституціі рф відсутня назва – прем’єр-міністр), він повинен отримати погодження держдуми.
Путін часто приймає несподівані і неочікувані рішення.
Можливо і зараз він вже прийняв такі ж несподівані рішення і тепер збирає держдуму, а за нею і раду федерації, щоб формально привести їх у відповідність з законами.
Але головною причиною таких рішень, якщо вони будуть обнародувані 15 липня 2022 року – це повний провал в його агресії в Україні і неминуча поразка путіна у війні та крах його політичноі кар’єри.
Суспільно – політична ситуація в рф погіршується. Величезні втрати, які щоденно несе агресор у війні в Україні і санкції західних країн істотно на неї впливають. В такій ситуації путін мабуть усвідомлює, що єдиний шанс на його спасіння – це війна. І війна не з Україною, а війна з НАТО. Тільки це може врятувати путіна. Але без загальної мобілізації він не зможе реалізувати будь-які свої наміри. Чи зважиться зараз путін на загальну мобілізацію, поки що, невідомо.
Загальна мобілізація призвела до краху влади царя Миколи ll, а загальна мобілізація проти війни з Україною неодмінно призведе до краху путіна.
Але у путіна є одна характерна особливість, він в останній момент може змінити будь-які рішення, навіть ті, які вважались остаточними. В такому разі держдума розгляне якісь другорядні законопроекти і кадрові питання.

Але як воно буде насправді, знає тільки путін.

Що ж почекаємо.

Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук