Майже у кожній країні або майже у кожного народу є свій герой.
Хоча не завжди героями стають особи які вчинили героїчний подвиг, чи здійснили заради своєї країни чи свого народу акт само пожертвування і тим самим здобули всенародну любов і повагу.
Разом з тим є приклади, коли героями в тій чи іншій країні вважаються люди які хоч і не вчинили героїчний подвиг, але на увесь світ прославили свою країну і свій народ.
Якби там не було, але стати народним героєм, отримати всенародне визнання, дуже складно.
Законом чи указом безумовно можна формально визнати ту чи іншу особу героєм, але це буде формальний герой який немає нічого спільного з героєм, який отримав всенародне визнання.
Ця моя розповідь буде саме про таку людину – 16-го президента США Авраама Лінкольна.
Я довго думав з чого почати цю свою розповідь, як знайти правильні слова, щоб вони передали реальне відношення сучасних американців до свого кумира.
Хто був в Вашингтоні, обов’язково повинен був відвідати Меморіал Лінкольна.
Це видатна і дуже помпезна споруда, яка більше нагадує Пантеон у Древній Греції, ніж меморіал американському герою.
Я почав з меморіалу тільки тому, що там є одна дуже характерна особливість, яка дає відповіді на усі питання які стосуються Лінкольна і відношення американців до нього.

Коли піднімаєшся по сходам до входу в цей величавий меморіальний комплекс, кожна людина, яка наблизиться до входу
може прочитати геніальну фразу, яка і дає відповіді на усі питання.
Ця фраза на англійській мові звучить так – The one who saved the Union – Той хто врятував союз.
Збереження єдиної держави – це головна заслуга Лінкольна і завдяки якій американці вважають саме Лінкольна видатним президентом і американцем який врятував і зберіг США як єдину державу.
Саме це американці вважають головною заслугою Лінкольна.
Не перемогу у Громадянській війні, не скасування рабства, не прокладання трансатлантичної залізниці, які змінила країну, а саме збереження США як єдиної держави.
Лінкольн дійсно народний герой. Сюди в меморіал щороку приходить більше 6 мільйонів американців і гостей країни. Цей меморіал є одним із найбільш  відвідуваних у  США. Тут постійно великі маси людей, хоча в самому меморіалі немає звичних експонатів, тобто там немає що подивитись.
Там є головне  –  шестиметровий пам’ятник Лінкольну і відчуття величі і могутності країни яку він  врятував.
Але про цей меморіал трохи пізніше, а зараз дещо про Лінкольна.
Лінкольн народився в простій сім’ї бідного фермера. З раннього дитинства пізнав, що таке бідність і злидні.
Але саме ця обставина надзвичайно імпонує американцям, тому що Лінкольн є взірцем для американців, який будучи з простої сім’ї зумів добитися того щоб стати президентом країни.
На прикладі Лінкольна, який зробив себе сам, американці  і бачать як можна було реалізувати себе.
Тобто Лінкольн – це і є реальне підтвердження  здійснення американської мрії!
Лінкольн був видатною людиною, все чого він досяг у своєму житті – це був результат його праці.
Лінкольн був блискучим оратором, який своїми виступами надзвичайно сильно впливав на слухачів.
Разом з тим, будучи таким видатним, Лінкольн 18 разів програвав вибори, перш ніж виграти на виборах президента США.
Лінкольн став президентом США в дуже скрутний період, – громадянська війна між північчю і півднем, істотні розбіжності між штатами і щодо подальшого існування США як єдиної держави і щодо скасування рабства, яке процвітало в південних штатах і цілий ряд інших важливих факторів які могли призвести до загибелі США як єдиної держави.
Уявіть собі – в країні кровава і дуже жорстока громадянська війна між півднем і північчю, 11 із 23 штатів які на той час утворювали США, заявили про свій вихід із складу США і про утворення Конфедерації. До цього треба добавити мільйони рабів, які мріяли отримати свободу, але питання рабства теж істотно різнилось між штатами.
І от в цій ситуації, критичній для держави і трагічній для народу – Лінкольн вийшов переможцем у цій громадянській війні, йому вдалося зберегти і фактично врятувати США як єдину державу і скасувати рабство.
І за усі ці свої заслуги Лінкольна вбили в театрі, одним із артистів яких був незгодним з політикою президента Лінкольна.
Тобто,  Лінкольн був першим президентом США, який був убитий з політичних мотивів.
І тут є одна несподіванка, брат убивці, незадовго до убивства президента, спас життя його сину Роберту Лінкольну, який ледь не загинув на залізниці.
Таким чином, можна з впевненістю сказати, що саме Лінкольн був головним засновником США, які виникли в 60-х роках у своїй новій формі.
Хоча не можна не визнати, що саме Лінкольн був однією із головних причин громадянської війни, але він її і виграв і скасував рабство.
Крім цього, ще було здійснено одну дуже важлива річ, яка в подальшому вплинула на розвиток країни – крім того, що 1862 році було скасовано рабство, кожному виділялась ділянка землі і можливість її обробляти.
До усього цього треба додати, що Лінкольн створив один із головних принципів США – свободу слова.
Навіть в період війни і коли його дуже жорстко  критикували, Лінкольн не вводив цензуру і не обмежував свободу слова.
Лінкольн був чесною людиною і американці це пам’ятають і пишаються своїм президентом.
Йому належить велика кількість висловлювань, які стали крилатими і багато людей не знають, що цей афоризм належить саме Лінкольну. Наприклад, – Коней на переправі не змінюють – цей вислів належить Лінкольну і він його виголосив 1864 році у Балтіморі на з’їзді Республіканської партії, коли висували його на другий президентський строк.
Отже, меморіал.
Габарити цього пантеону дуже значні – ширина 36 метрів, а висота 37 метрів. В центрі, як вже було сказано статуя Лінкольна.
По периметру розміщені колони. Їх – 36, по кількості штатів, які були на момент відкриття меморіалу в 1922 році.
В середині цього меморіалу на камені вибиті дві його видатні промови, одна – звернення до американського народу під час інавгурації, друга – під час відкриття військового кладовища в Готтісберге, де відбулась вирішальна битва у період громадянської війни і де загинуло десятки тисяч людей. До речі, цей виступ був дві хвилини  про принципи рівноправ’я населення і єдності країни  є одним із найбільш значущих виступів президента.
Лінкольн навіки увійшов в історію США, його американці вважають національним героєм і найкращим президентом США.

Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права,
доктор  юридичних наук