Якось так вийшло, що мені випало декілька разів побувати в акваторії Карибського моря. Завдяки чому вдалося побувати майже у всіх частинах   басейну  Карибського моря. Це були надзвичайно гарні, красиві подорожі які запам’яталися на все життя.
Як відомо в Карибському морі багато островів, з яких є 10 найбільших, таких як Куба, Ямайка та інші, і  52 островів середніх і невеликих розмірів.
Я не буду перераховувати усі ці острови, а лише зазначу ті, де мені вдалося побувати:
Із великих островів – Пуерто Ріко (декілька разів) і Тринідад.
Із середніх і малих островів – Мартиніка, Домініка, Сент-Люсія, Барбадос, Сент Вінсент, Гренада, Антигуа, Аруба, Тортуга, Сент Кітс, Гранд Турк, Невіс, Сент Томас, Тортооа.
Багато з цих островів, є і однойменними  державами.
Про більшість з цих островів я написав у своїх розповідях, а про деякі ще треба написати.
Кожна моя подорож на острови Карибському моря – це незабутні враження, дуже багато різної і цікавої інформації, велика кількість сувенірів, які нагадують про ті щасливі дні.
Ця моя розповідь теж буде про один із невеликих островів у Карибському морі.
Це острів – Гранд Турк.
Цей острів входить до архіпелага Теркс і Кайкос. До речі, і ця держава має таку ж назву як архіпелаг.
Теркс і Кайкос – британська  заморська територія у Вест Індії, загальна площа 40 великих і малих островів складає 430 кв. км.
Але моя розповідь буде лише про один із островів які входять до складу цієї держави – Гранд Турк.
Острів по нашим міркам зовсім невеликий – 10 км в довжину і біля 2 км в ширину.  Проживає тут біля 6 тис. населення, в основному в одному місці, яке і є столицею цієї держави –  Коберн Тауні.
Я в столиці не був, оскільки головною метою відвідин цього острова був пляж – надзвичайно комфортний. Я такого пляжу більше ніде у світі не зустрічав – надзвичайно чистий і дуже м’яких жовтий пісочок, тепла до 30 градусів морська вода.
Море надзвичайно чисте і має дуже сильно виражений бірюзовий колір. В морській воді багато різноманітних тропічних риб.
Характерною особливістю пляжу є те, що вже через 100-150 метрів від берега – крутий обрив і глибина моря сягає 2500 метрів. Аквалангіста які плавали, казали, що ця глибина починається  різко майже прямим обривом.
Дуже привітні мешканці – дружелюбні і щирі. Майже завжди сміються і дуже раді туристам.
На фото які будуть розміщені в кінці можна буде побачити і острів і деякі краєвиди.
Місцеві мешканці казали, що їх острів був першою землею на яку ступила нога Христофора Колумба, коли він здійснив свою історичну подорож і відкрив Америку.
Може це й так, але документальних доказів цьому факту немає.
Зате є інший факт який має документальне підтвердження – саме біля цього острова здійснив посадку космічний корабель «Меркурій – Атлас 6» на борту якого був перший американський астронавт, який здійснив орбітальний політ навколо Землі – Джон Гленн.
Джон Гленн був третім у світі після Юрія Гагаріна і Германа Титова і першим астронавтом США у космосі ( Алан Шепард і Вірджіла Гріссом здійснили суборбітальні польоти, тобто вони вийшли в космос, але навколо землі не здійснили орбітальний політ).
Джон Гленн здійсним тричі обліт нашої планети, в процесі польоту у нього виникло багато проблем, його життя взагалі було під загрозою, оскільки температура в скафандрі була критичною, але астронавт витримав дуже складні випробування і успішно приводився в лютому 1962 року біля острова Гранд Турк.
Коли він здійснював перший виток навколо землі і його космічний корабель пролітав над західним узбережжям Австралії в районі міста Перт, мешканців цього міста влада попросили включити все освітлення, щоб астронавт із космосу побачив цей орієнтир.
Мешканці Перта з великим завзяттям виконали це прохання і все місто палало у яскравих вогнях, які астронавт бачив із космосу.
До речі, політ Гагаріна тривав лише
108 хвилин (хоча зараз дехто оспорює факт цього польоту), а політ американського астронавта тривав  4 години 55 хвилин.
Цей політ відбувся 20 лютого 1962 року.
В подальшому Джон Гленн ще раз літав в 1998 році, коли йому вже було 77 років і цей політ тривав 213 годин і 44 хвилини.
Таким чином, Джон Гленн є самим віковим астронавтом ( космонавтом) які побували в космосі.
Джон Гленн – національний герой США, довгий час обирався сенатором від штату Огайо.
На острові Гранд Турк є пам’ятник Джону Гленну з яким я теж сфотографувався, а космічний корабель на якому він літав я бачив у Національному музеї авіації і космонавтики у Вашингтоні, який стоїть зразу після входу в музей.
Я коли був в цьому музеї і бачив цей космічний корабель дивувався, як людина могла в ньому літати.
Це дійсно герой! Тільки люди виключної сміливості і відваги могли здійснити політ на такому кораблі.
Джон Гленн помер в 2016 році.
Отака вийшла у мене подорож на такий чудовий острів Гранд Турк, про існування якого я взагалі ніколи навіть не чув, поки туди не ступили мої ноги.
Незабутня подорож і незабутні враження.

Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук