Вже давно збирався написати про свої враження від перебування в Індії. Цю країну я відвідував багато разів і кожна моя поїздка значно збагачувала мої враження про Індію, наповнювала їх новим змістом і відкривала абсолютно нові грані сприйняття цієї величезної країни.

Але кожний раз, коли я сідав за письмовий стіл з наміром написати про свої враження від Індії, я кожний раз стикався із однією і тою ж проблемою –я не знав з чого починати. Індія така величезна, така прекрасна, така утаємничена і нерозгадана, що надзвичайно важко знайти не те, що правильні слова щоб описати свої враження, а знайти правильні і зрозумілі підходи до цього.

Індія входить в числом декількох місць на планеті, до яких у мене особливе ставлення. Тут я відчуваю себе надзвичайно комфортно і відпочиваю душею. Мені в Індії усе подобається. Я ніколи не звертав увагу на деякі обставини побутового характеру, про які дуже часто пишуть або розповідають люди, які відвідували Індію. Мабуть вони дійсно існують, але я на них ніколи не звертав увагу. В Індії якась особлива аура, яку не зустрінеш в інших місцях на Землі.

Так склалося, що я був в багатьох країнах світу, в деяких з них по десятку і більше разів, серед таких країн є і Індія, але кожний раз, коли завершується твоє перебування в Індії, ти починаєш розуміти з якою силою визріває бажання знову сюди приїхати, впірнути в атмосферу індійського життя.

Індія – це колиска людства, тут народилась людська мова, тільки тут є традиції і легенди, які є невід’ємною частиною індійського життя.

В Індії зараз проживає майже 1,5 млрд. людей, а може вже і більше, хто їх рахував? Однією дуже характерною особливістю цих людей, які проживають в Індії, є відмова від споживання м’яса. Більше 40% індусів з релігійних чи медичних, або якихось інших обставин не вживають м’ясо, тобто вони є вегетаріанцями. Це, до речі, найнижчий у світі показник споживання м’яса на душу населення. В Індії знаходиться переважна більшість найбільш забруднених міст у світі.

Разом з тим, 70% усіх спецій, які є у світі, родом із Індії. Індійські домогосподарства володіють більш ніж 10% усього золота світу. Це набагато більше ніж сумарні резерви золота таких країн, як США (в тому числі МВФ), Швейцарії, Німеччині.

Переважна більшість індусів вступають в шлюб не за особистими і взаємними уподобаннями (74%), а в результаті домовленостей. Це забезпечує надзвичайно високий рівень збереження цих сімей, тільки один шлюб із ста в Індії розпадається, це, мабуть, найнижчий показник у світі.

Таких цікавих фактів про індійське життя можна приводити безліч, при цьому, щоб заробити собі на бюргер індус має майже день працювати, але разом з тим, в Індії можливо самий високий рівень виробництва електроніки, медикаментів, іншої техніки.

Такі парадокси індійського життя.

В житті Індії є багато чого такого, що нам буде не зрозумілим, або навіть не прийнятним. Не зразу можна зрозуміти і саме життя індусів. Але проходе певний час, коли більше побачиш індійського життя, поспілкуєшся з індусами, то починаєш усвідомлювати де ти знаходишся і що означає Індія.

Безумовно, якщо один раз приїдеш в Індію, навряд чи можна все це усвідомити, але якщо це не перше відвідання цієї країни, а третє, чи п’яте, то починаєш усвідомлювати де ти знаходишся і як до усього того, що тебе оточує відноситись.

Моє знайомство з цією величезною країною відбулось багато років тому і розпочалось з Гоа – це самий маленький штат в Індії, як і за територією, так і по населенню.

Більше того, штат Гоа, він найменше індійський, як що так сказати, він зовсім недавно був приєднаний до Індії і європейський вплив на цю територію надзвичайно добре видно.

Багато в чому, штат Гоа кардинально відрізняється від решти території Індії і інших штатів, але як би там не було – на даний час це територія Індії і ніяких передумов для того щоб щось змінилось не існує.

Як вже було сказано, територія Гоа невелика, але це найбільша територія для масового відпочинку туристів з інших країн, особливо в осінньо-зимовий період.

М’який і дуже теплий клімат, прекрасний океан, багато різної їжі, як рослинного походження, так і морського – роблять цей чарівний куточок західного побережжя Індії – надзвичайно привабливим для відпочинку.

Коли я перший раз сюди прилетів в аеропорт Даболім, його взагалі не можна було назвати міжнародним аеропортом – воротами Гоа, але з часом все змінилось, зараз побудований сучасний термінал, створені гарні умови для міжнародного авіасполучення.

В Гоа я був в багатьох місцях, особливо цікаво побачити залишки колоніальної цивілізації (до речі, їх тут дуже багато). Ще одна дуже важлива особливість Гоа – це високий  процент населення – католиків, біля 35% – це дуже багато, хоча населення Гоа складає усього більше 1,5 млн. чоловік.

Індія це величезна територія, вона входить в десятку найбільших країн світу за територією – займає 7 місце у цьому списку – більше 3,2 млн.кв.км.

Якщо подивитись цей перелік десяти найбільших країн за територією, а це – Росія, Канада, США, Китай, Бразилія, Австралія, Індія, Аргентина, Казахстан і Судан, то мені випало побувати у восьми країнах із цього списку, не був лише – в Австралії і Судані, у інших восьми країнах був, а в деяких по багато разів.

Але повернемось до Гоа. Це дійсно головний курорт Індії, місце куди тисячі іноземних туристів направляються, особливо зимою на відпочинок.

Враження від Гоа ніяким чином не можна ототожнювати із враженнями про решту Індії – це абсолютно не порівнювані величини, навіть Південний Гоа дуже істотно відрізняється від Північного, я вже не кажу про решту індійських штатів.

В Гоа є що подивитись, я об’їздив цей штат достатньо непогано – був в різних районах, бачив багато цікавого, що тут є.

Цікавою була подорож до столиці Гоа, міста Панаджі, де є багато різних пам’яток – церкви, каплички, собори, латинський квартал, музеї, ресторанчики. Тут є багато магазинів.

Форт Агуада – теж дуже цікаве місце, це один із найбільших португальських фортів, тут можна годинами гулять.

Прекрасні краєвиди, особливо гарно дивитись звідти на Індійський океан. Тут є старовинний маяк, діюча в’язниця.

Особливої розповіді заслуговують на численні базари чи базарчики, які розташовані повсюди, де можна купити овочі і фрукти – тобто все, що виросло в Гоа.

Дуже багато різних магазинів – сувенірних, ювелірних  та інших. Там є що вибрати і що купити.

Індуси дуже привітні і з ними надзвичайно цікаво мати контакти, особливо мені цікаво купувати у них товари – це ціле шоу.

Деякі фото, які доповнюють цю розповідь про Гоа.

Але я ніколи не зупинявся лише на території Гоа, мене манила справжня Індія і я був у деяких інших штатах.

Одним разом мені запропонували відвідати сусідній штат щоб побачити статую Шіви. Я погодився на цю достатньо далеку подорож, але тепер з вдячністю згадую і саму подорож і все те, що там побачив.

До статуї Шіви їхати на автомобілі більше трьох годин, дороги непогані. Але як тільки виїхали за межі штату Гоа, це було після того, як переїхали достатньо велику річку, на другому березі вже був інший штат Карнатака. І зразу ж усе змінилось, я побачив саме ту Індію, яку ми привикли бачити з екранів телевізорів.

Що мене дуже вразило, по ходу нашого руху, ми постійно зустрічали, або обганяли автомобілі з відкритим верхом, або кузовами. На цих  автомобілях було багато в основному молодих людей, багато хто з них з голим торсом, але всі в довгих чорних спідницях (якщо можна так це назвати).

Друга особливість – ці автомобілі були дуже добре прикрашені різними квітами, красивими і оригінальними статуетками, фото на яких – статуя, або образ Шіви.

Всі ці люди – прихильники Шіви, їх називають шивиїсти. Таких прихильників Шіви в Індії більше 100 млн. чоловік, вони вважають за необхідне щороку відвідати обов’язково статую Шіви і там здійснюють молитву.

Коли ми нарешті добрались до цієї статуї Шіви ми були вражені тим, що побачили.

Величезна кількість майже однакових індусів у святкових одежах і святковому настрої приїхали до свого бога.

Ця статуя розташована в невеликому містечку Мурдешвар, саме тут знаходиться цей унікальний індуїстський храмовий комплекс.

Але основна привабливість для туристів почалась лише після 2002 року, коли було побудовано тут статую Шіви.

Я, як і переважна більшість туристів приїхала сюди щоб побачити одну із найбільших споруд бога у світі – 37 метрову чотирьох руку статую Шіви.

В залежності від денного світла і того місця де, перебуває людина, яка дивиться на цю статую – вираз обличчя Шіви змінюється, я саме це бачив і підтверджую. Це унікальне явище, не знаю як його можна пояснити. Але є одна важлива особливість – на фото це ви ніколи не побачите, але коли безпосередньо самі вживу дивитесь на вираз обличчя Шіви – воно дійсно змінюється і цей факт вражає.

Шіва – перекладається як – той, що приносить щастя – в індуїзмі є засновником Вішни і Брахми, він батько Ганеша і Сканди.

Всередині цього комплексу знаходиться музей, деякі фото з цього цікавого музею теж можна буде побачити.

З величезними позитивними враженнями залишали цей пам’ятник – статую Шіви, як і залишали один із індійських штатів Карнатака.

А тепер доповню свою розповідь деякими фото:

І на завершення ще деякі фото Індії. Це тільки дуже невелика частина величезної країни – Індія, але така чудова і неповторна.

(вхід до колоніального дому)

(внутрішній інтер’єр колоніального дому)

А це фото Ганеша, якого тут дуже  шанують:

Віктор Швець, Президент Української фундації дослідників права