Хто створив загрозу Джонсону, може знову путін?

ua-pravo.org

Ще зовсім недавно з великою тривогою ми переживали голосування за вотум недовіри Прем’єр-міністру Великої Британії Борису Джонсону в парламенті цієї країни. Його однопартійці в режимі таємного голосування визначались чи залишиться він і далі керівником уряду. Завдяки підписам 54 депутатів парламенту був задіяний механізм усунення Бориса Джонсона від влади.

Але не вийшло.

У путіна не вистачило можливостей забезпечити позитивне голосування 180 депутатів британського парламенту.

Путін програв.

Це була величезна перемога антипутінськоі коаліціі, в якій Велика Британія і особисто Борис Джонсон відіграють одну з вирішальних ролей.
Але не треба забувати про те, що путін ненавидить Бориса Джонсона приблизно так, як і Україну, і український народ, а тому можна не сумніватись, що він не може змиритись з таким програшем.

І от нова загроза для Бориса Джонсона.

Несподівано двоє міністрів подали у відставку через, як вони вважають, неможливість з етичних міркувань далі працювати в уряді Бориса Джонсона.
Причиною цього конфлікту – кадрові призначення. Вірніше – не етична поведінка одного із впливових функціонерів Консервативної партії в лондонському клубі для консерваторів «Карлтон». Незважаючи на те, що цей партійний чиновник визнав свою провину і подав у відставку – Борису Джонсону колеги по партії закидають, що він допустив цю кадрову помилку.
Борис Джонсон приніс вибачення виборцям за це кадрове призначення, і якщо було б можливим, то він би його не призначив би.
Але, цей, за нашою ментальністю, незначний прорахунок Бориса Джонсона при призначенні чиновника, почав стрімко переростати в серйозний політичний конфлікт, який тепер може загрожувати Борису Джонсону, як Прем’єр міністру. Комусь було дуже вигідно перетворити цей незначний епізод поведінки партійного посадовця в кадровий прорахунок Бориса Джонсона, який спричинив серйозну політичну кризу.
Передбачається, що члени уряду будуть тиснути на Бориса Джонсона з тим, щоб він подав у відставку.В цьому випадку повинні бути призначені дострокові парламентські вибори. Але враховуючи сучасні рейтинги консерваторів, то у разі дострокових виборів, вони можуть втратити частину мандатів.

Борис Джонсон щирий друг України.

Його активна і ефективна діяльність багато в чому була надзвичайно позитивна в антипутінській коаліції.Він дуже багато зробив корисних і необхідних справ в інтересах України.Тому будемо сподіватись, що і на цей раз у путіна нічого не вийде. Консервативна партія найде правильні рішення в інтересах своїх виборців та своєї країни.

Борис Джонсон – мудрий і досвідчений політик і можна не сумніватись, що в черговий раз зіпсує путіну настрій.

В Консервативній партії йдуть жваві дебати, не виключено, що вони інспіровані  за межами цієї партії. В пресі вже навіть з’являються призвіща кандидатів, які могли б замінити Бориса Джонсона на посту Прем’єр міністра.
Це – міністр оборони Бен Уоллес і міністр закордонних справ ЕлізабетТрасс.
Нам залишається тільки чекати і сподіватись, що Борис Джонсон залишиться щирим другом України.

Зараз важко сказати хто створив для Бориса Джонсона загрозу, як Прем’єр міністру, але щось мені підсказує інтуїція, що без путіна тут не обійшлося.

Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук

ua-pravo.org