Кожний раз коли відправляюсь в якусь подорож я завжди намагаюсь отримати якомога більше інформації щодо тих географічних місць чи історичних пам’яток, які планую відвідати.
Так було і на цей раз коли зібралися в Грецію. Причому ми вибрали цю країну не тільки, як місце відпочинку, а ще й тому, що  Греція це унікальна країна, з унікальною історією.
Саме тому ми відправились в подорож не на один із чудових грецьких островів, а в північну частину Греції – в Македонію.
Дві неділі які ми провели на цій прекрасній землі промайнули як один день.
Греція настільки багата історичними,археологічними,культурними пам’ятками і пам’ятниками, що необхідно набагато більше часу, щоб хоч основні з них побачити.
Мої враження від того що я побачив в Греції  просто переповнювали мене.
Був надзвичайно щасливий, що нарешті, зміг побачити грецькі святині, про які нам розповідали вчителі в школі.
Сьогодні моя розповідь буде лише про одну святиню – Базиліку Святого Дмитрія, яка знаходиться в Салоніках.
В Салоніках велика кількість церков, усі вони дуже гарні і мають вікові історії, але найбільшою є саме Базиліка Святого Дмитрія.
Незнаю з чим це пов’язано, можливо від того, що я є сином Дмитрія, але коли я зайшов у цей храм – зразу ж відчув якусь душевну спорідненість з Святим Дмитром Салунським, в честь якого і названа ця найбільша церква в Салоніках і святі мощі якого знаходяться тут на нижніх поверхах храму.
Мені важко передати свої відчуття цієї душевної спорідненості, але я навіть зараз коли пишу ці слова, відчуваю той душевний комфорт, який охопив мене у цьому храмі.
Я раніше нічого не знав про існування в Салоніках  Базиліки Святого Дмитрія , але знав, що є такий православний святий Дмитро Салунський.
Цей святий великомученик якраз і є покровителем Салонік. Приблизно в 303 році нашої ери, він прийняв смерть. На тому місці де над ним здійснювали нестерпні знущання в результаті яких Дмитрій, син впливової  і багатої сім’ї, прийняв  мученицьку смерть,
через десять років, у 313 році  була побудована невелика капличка.
Але вже в 5 віці нашої ери замість цієї каплички була збудована Базеліка, яка була знищена пожежею в 7 віці. Саме тоді, у 7 віці, замість згорівшої, була побудована велика Базиліка, яка проіснувала на цьому місці до 1917 року, коли знову велика пожежа, яка була у місці, знищила цей храм.
Треба обов’язково сказати про те, що майже 400 років коли Салоніки перебували під владою Османської Туреччини ця Базиліка була перетворена у мечеть.
У 1912 році місто було звільнено від турецького гніту, і храм Святого Дмитрія знову став християнською святинею.
Але, як вже було сказано, в 1917 році величезна пожежа знищила значну частину міста в тому числі і була знищена Базиліка Святого Дмитрія.
Відновлення цього храму було завершене лише в 1949 році і з того часу він відкритий для людей.
Під час реставраційних робіт під алтарем було знайдено місце захоронення Дмитрія Салунського.
Світі мощі Дмитрія були вивезені у Італію і лише в кінці минулого століття були повернуті Грецькій православній церкві.
Зараз рака з мощами Святого Дмитрія найбільша святиня у храмі, поклонитись яким сюди приїжджають віруючі з усього світу.
Під час реставрації храму вдалося максимально точно зберегти після пожежі  вцілілі частини оригінальної частини храму  та максимально точно відтворити його   внутрішнє  убранство.
Після пожежі збереглися унікальні мозаїки 5 і 6 століть. Деякі з них можна буде побачити на фото, які доповнять цю мою розповідь.
В 1988 році Базиліка Святого Дмитрія була внесена у список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Така коротка розповідь про Базиліку Святого Дмитрія.
Базиліка – це прямокутна споруда з простором поділеним на нефи, середній з яких вищий.
Кожна людина, яка переступає поріг Базиліки Святого Дмитрія усвідомлює, що вже більше 1700 років вона стоїть на цьому місці і всі ці роки нескінченний потік віруючих іде з надією отримати допомогу і благословення  Святого Дмитрія.
Цю свою коротку розповідь про Базиліку Святого Дмитрія доповнюю фотографіями, які допоможуть відчути це святе місце.
У кого є можливість – поїдьте в Грецію, дайте своїй душі відпочинок.
З Греції ви приїдете вже іншою людиною.


Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук