Кожна подорож в Індію – це нові незабутні зустрічі і найкращі враження.
Так сталося, що мені випало багато разів бувати в Індії і переважно це був самий невеликий її штат – Гоа.
Гоа зовсім недавно був приєднаний до Індії, після декількох сот років володіння Португалією цією територією.
Незважаючи на те, що Гоа вже більше 50 років є одним із штатів Індії – ця колишня португальська колонія дуже відрізняється від решти Індії.
Тут ще зберіглася колоніальна спадщина – інший уклад життя, католицька віра, пам’ятники колоніальної епохи.
Але міліони туристів приваблює Гоа не своєю історією чи колоніальним минулим, хоча це теж дуже цікаво, а перш за все дуже комфортним відпочинком, особливо, коли в Європі стоїть зима.
Дуже теплий океан, чудові пісчані пляжі, велика кількість різноманітної і дуже смачної їжі, особливо морепродуктів, щирих і добрих індусів – роблять тут відпочинок незабутнім і дуже гарним.
Безумовно, про Індію можна розповідати безкінечно – це величезна і дуже давня цивілізація, яка абсолютно унікальна і неповторна. Багато що, можливо для декого із нас, незрозуміло в житті і побуті індусів. Але для того щоб зрозуміти індусів, треба зрозуміти їх історію, їх ментальність.
Але якби там не було – індуси дуже щирі і добрі люди. З ними приємно спілкуватись. Але вони інші, у них інші цінності і інший погляд на життя.
Ця моя розповідь в основному буде присвячена форту Агкуда, але крім форту декілька слів необхідно сказати і про те, як жили колонізатори.
Коли мені запропонували побувати в будинку в якому жили португальці, тобто колонізатори, я з радістю погодився. Взагалі в Гоа дуже багато залишилось будинків і інших споруд із колоніальної епохи.
Вони, ці пам’ятки колоніального  переводу добре збереглись і створюють не зовсім звичний для Індії колорит.
Щоб зрозуміти як жили колонізатори, достатньо подивитись на будинок і його внутрішнє убранство. Дуже цивілізовано і з найвищим рівнем комфортності. Красиві інтер’єри, меблі і усі інші предмети були сучасними на той період.
Будинок гарний і зручний для життя. На фотографіях які будуть доповнювати цю мою розповідь можна все це побачити.
До речі, штат Гоа він не тільки найменший за територією і кількістю населення, що тут проживає – біля 2 млн. людей, він ще і найменш індійський. Я маю на увазі, що найменше схожий на інші індійські штати.
Форт Агуада – величезна фортеця, яку побудували португальці у 17 віці на березі Аравійського моря.
Віна дуже добре зберіглася і кожний, хто бажає, може побачити рівень фортифікаційних споруд, які будували колонізатори, для забезпечення свого панування.
Територія форту велика, по ній можна годинами ходити. Неприступні мури, навколо яких прокопані величезні
рови.
Внутрішній двір теж великий, там привертає до себе увагу маяк такої бочко образної форми. Він вже не діє.
Але деякі частини цього форту і зараз ще діють. В одній частині – п’ятизірковий готель, а в іншій частині – в’язниця штату Гоа.
Цей форт розташований на півострові, який врізається в море і розташований  на достатньо високій горі.
Завдяки цьому розташуванню з форту відкриваються чудові краєвиди.
Форт був побудований в 1612 році португальцями для захисту від нападів голландців.
Форт займав дуже вигідне становище для захисту не тільки сухопутних територій, але й для захисту морських шляхів.
У цьому форті було розміщено 79 гармат, які представляли собою значну силу.
Форт також використовувався для зберігання запасів води для португальських кораблів, які тут же швартувались, але  в нижній частині форта.
В 1864 році був побудований маяк, про який вже йшла мова. Це чотирьох поверховий маяк, який був найбільшим в Азії і він використовувався за призначенням до 1976 року.
Деякий час Португалія використовувала один із бастіонів цього форту для утримання там політичних в’язнів режиму Салазара.
Варто доповнити цю розповідь ще і тим, що з верхньої частини форту до моря декілька сот метрів, але ці схили настільки круті, що по них неможливо спуститись вниз, чи піднятись вверх.
Коли виходиш за межі  муру вже через декілька метрів починається дуже крутий спуск і далеко не усі наважуються підійти до нього, щоб побачити внизу море.
Це лише невеликий фрагмент розповіді про Гоа і Індію взагалі , але з таких невеликих фрагментів і складається повне уявлення про Індію і один із її штатів Гоа.
Цю розповідь доповнюю фотографіями спочатку колоніального будинку, а потім форту і деякі краєвиди Гоа.

Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук