Інколи надзвичайно важливо ще раз перечитати важливі віхи історіі, проаналізувати аналітичні висновки окремих історичних подій, згадати думки і дії ключових історичних постатей  в період подій які змінили хід історії.
Безумовно Друга світова війна належить саме до тих історичних подій які не тільки вплинули на історичний процес, а змінили його.
Про цю війну написано величезна кількість різних матеріалів, як історичного характеру, так і публіцистичного.
Друга світова війна – це епохальна подія, після її завершення прошло не так багато часу за історичним виміром, а тому основні висновки про її вплив на історичний розвиток і людства, і взагалі людської цивілізації, мабудь ще будуть зроблені прийдешніми поколіннями, які зможуть об’єктивно оцінити Другу світова війну як планетарну подію , яка на сотні років змінила геополітичний розвиток людства.
Але історія Другої світової війни все таки складається із величезної кількості великих і малих подій, які в більшій чи меншій мірі вплинули на загальну історію.
Я сьогодні хотів би привернути увагу лише до однієї, як я вважаю, дуже важливої події, яка в значній мірі вплинула на перебіг Другої світової війни і на її результати .
Це – Ленд ліз.
Ленд ліз це не військова операція в якій були задіяни міліони солдатів і десятки тисяч різних озброєнь і техніки.
Ленд ліз – це економічна допомога країнам які піддалися агресії. Без цієї допомоги характер і результати цієї війни могли бути зовсім іншими ніж ті які ми знаємо.
Після приходу Гітлера до влади, для багатьох розумних людей стало очевидним, що мирний час добігає кінця і що Європа, а може і увесь світ знову будуть втягнуті у війну, масштаби і жертви якої, тоді мабудь ніхто не усвідомлював у повному обсязі.
Одна за одною європейські країни і не тільки європейські, ставали жертвами гітлеровськоі агресії, а 1 вересня 1939 року – почалася Друга світова війна.
Зараз уже відомо, що головною жертвою Гітлера повинен був стати СРСР, а вже потім і увесь світ.
Велика Британія все більше і більше відчувала загрозу німецького вторгнення. В цій ситуації вона потребувала невідкладноі допомоги, оскільки самотужки  Велика  Британія не змогла б стримати агресію Гітлера.
Єдиною країною, яка спроможна була надати її допомогу були США.
Тут треба відверто зазначити, що СРСР на тої час фактично і юридично  був партнером Гітлера і не збирався їй допомагати.
І Велика Британія неодноразово зверталася до США з проханням про допомогу, а коли Гітлер вступив у  Париж, ці прохання були ще більш наполегливими.
Не треба думати, що в США однозначно сприймалась агресія Гітлера і прохання Великої Британії про допомогу.
На той час США ще не були у стані війни з Гітлером, але Рузвельт, як мудрий і визначний політик і державний діяч, усвідомив, що країнам, які стали жертвами агресіі  або могли ними стати,  потрібна допомога.
В березні 1941 року Конгрес США ухвалив закон  про Ленд ліз, тобто про надання економічної і військово технічної домомоги країнам які піддавались агресії. Така допомога надавалась без оплати, а техніка в оренду, а усі розрахунки відкладались на мирний час.
Першою країною яка стала учасницею цієї програми була Велика Британія , як єдина європейська країна, яка реально стримувала агресію Німеччини.
Коли 22 червня 1941 року розпочалася агресивна війна Гітлера із СРСР , Велика Британія і США в той же день заявили про свою підтримку СРСР у цій війні і про надання їй допомоги.
Вже 1 серпня 1941 року в порт Архангельськ прийшов перший англійський корабель з допомогою.
Але Велика Британія  вже була виснажена агресією Гітлера і не мала можливості надати СРСР необхідну допомогу. Особливо це важливо було на перший період німецької агресії.
Події на фронтах для СРСР складались катастрофічно в воєнному плані. Але ще більша була катастрофа в економічному плані, оскільки значна частина підприємств оборонної галузі за перші місяці війни вже були втрачені. Наприклад, із 137 авіаційних заводів було втрачено майже 50, – це був дуже значний удар по авіаційній галузі, і так було з усіма іншими промисловими об’єктами.
Незважаючи на це, США погодились включити СРСР в програму Ленд лізу, яка існувала з жовтня 1941 року по травень 1945 року.
За умовами цієї програми США надавали СРСР зброю, боеприпаси, танки, літаки, артилерію, іншу техніку і озброєння, матеріали і сировину, а також продовольство.
Всі ці поставки надавались без оплати в борг, а остаточні розрахунки після війни, але все що було поставлено, але було знищено в ході війни – не компенсувалось.
Американські поставки йшли по трьом шляхам, але нацбільш швидкий був – арктичний .
Величезну мужність і героїзм проявляли усі учасники цих арктичних конвоїв – американці, англійці,канадійці  і воїни інших країн, які ціною свого життя поставляли в СРСР необхідну допомогу.
Для того щоб забезпечити такі величезні поставки в СРСР за цією програмою, США швидкими темпами збудували 2750 величезних 135 метрових барж які брали більше 10 тис. вантажів  і доставляли їх в Англію, а потім вже морські арктичні конвої доставляли ці вантажі у північні порти СРСР.
Але більша частина вантажів поставлялась через Далекий схід і Іран. До речі, на березі Каспійського моря, американські робітники збирали літаки і автомобілі, які поставлялись в розібраному вигляді.
По цій програмі в СРСР були поставлені міліони тонн алюмінію, міді і сталі. Без цих поставок промисловість СРСР не змогла б випускати військову продукцію.
Наприклад, міді поставлялось в чотири ради більше, ніж виплавлялось у СРСР. Але абсолютним рекордом було – поставки залізничних локомотивів, кожен других із трьох був американський. А всього було поставлено 22 тис. локомотивів,а вироблено в СРСР тільки 8 тис.
Але дуже важливими поставками був порох і компоненти для його виготовлення і вибухові речовини, яких в СРСР був повний дифіціт.
Дуже важливу роль зіграли поставки автомобілів – біля 400 тис.вантажних , в тому числі Студебекерів і більше 50 тис. легких позашляховиків.
та більше трьох міліонів автомобільних шин.
Разом з тим, із 100 тис. танків, які пішли на фронт,  тільки 10 тис. були поставлені по цій програмі. Із 137 тис. бойових літаків було поставлено лише 18 тис. літаків.
Але тут треба мати на увазі, що якби не поставки сировини і необхідних матеріалів, такої кількості ні літаків, ні танків СРСР не зміг би виготовити.
До цього треба додати величезну кількість бензину, авіаційного керосину і нафтопродуктів які були поставлені по ціі програмі. Без американського палива і мастил ні літаки, ні танки, ні автомобілі і інша техніка не змогли б рушити з місця.
Перелічували усе що було поставлено в СРСР за цією програмою може зайняти дуже багато часу, але головне що необхідно зазначити – ці поставки носили такий масовий характер які  істотно вплинули на спроможність СРСР вистояти і перемогли у війні.
Але все ж таки, ще декілька цифр необхідно доповнити.
За період дії цієї програми було поставлено більше 4.5 млн. тонн продовольства – це дуже значний продовольчий ресурс. Достатньо сказати, що м’ясних консервів американці поставили більше 650 тис. тонн – це майже в десять разів більше власного виробництва в СРСР.
Величезна кількість медичних препаратів і інструментів, засобів зв’язку і радіостанцій, електронних приладів. Морських суден, новітніх на той час технологій і багато багато всього іншого.
Цю американську допомогу за цією програмою отримували 42 країни, які піддалися агресії. Найбільше отримала допомоги Велика Британія – на більш ніж 31 млрд. дол., СРСР отримав допомоги на більше ніж 11 млрд. дол.
Всьго американська допомога країнам склала більше 50 млрд. дол. – це в цінах того часу.
Програма Ленд лізу дуже істотно вплинула  на американську економіку, яка завдяки цій програмі збільшилась вдвічі.
Виникли світові компанії по виробництву літаків, автомобілів, електроніки і всього іншого.
Американський уряд розміщав багатомільярдні контракти через американських виробників які надавали робочі місця міліонам американців.
Рівень життя людей в США різко підвищився, економіка зросла вдвічі, а американський долар опанував увесь світ.
Американські поставки теж дуже вплинули на економіку СРСР, з’явились нові товари, технології, нова культура виробництва.
Це дуже поверхневий аналіз Ленд лізу. Відверто кажучи і не ставилось завдання надати глибокий аналіз цього унікального економічного чуда – програма Ленд лізу.
Деякий екскурс в історію і деякий аналіз цієї теми був необхідний тільки для того щоб привернути до цієї історичної події ще раз увагу.
В 2014 році, коли тільки почалася російська агресія, деякі політики в тому числі в я, пропонували згадати досвід Ленд лізу , адже на той час украінська армія не мала ніяких можливостей стримувати агресію, а відродження програми Ленд лізу на сучасному етапі могло дуже допомогти Україні протистояти агресії Росії.
Зараз можливості української держави зовсім інші, але програма Ленд лізу не втратила свою актуальність, адже агресія Росії продовжується.

Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, народний депутат України 5,6,7 скликань,
доктор юридичних наук