Це просто імітація процесу, а насправді ротація військ.
А тепер по суті:
1) під час военного стану референдум не може бути проведений.
2) для того щоб провести референдум треба скасувати военний стан.
3) для того щоб скасувати военний стан Путін повинен припинити в Україні военні дії і вивести усі свої війська за межі України.
4)ні один окупант не повинен залишитись на території України.
5) після припинення боєвих дій на території України і виведення усіх російських окупаційних військ за межі України необхідно дати можливість усім біженцям повернутись в Україну, оскільки вони мають право голосу і держава зобов’язана забезпечити реалізацію їх прав.
6)умовою підписання мирного договору є проведення референдуму на якому український народ має підтвердити цей договір.
Так заявляють переговорники.
7)якщо цей договір повинен отримати підтримку на всеукраїнському референдумі, то очевидно, що в його тексті є питання про зміну території України.
8)тобто шляхом підписання мирного договору нам буде запропоновано підтвердити зміну території Украіни, тобто без тих частин, які захоплені окупантами і правовий статус яких цим договором буде змінено в Конституції Украіни.

Висновок –

Путін ніколи не виведе війська і не відмовиться від продовження агресії, оскільки це може призвести до втрати ним влади.

Головним переговорником від украіни зараз є – Збройні сили.

Обговорювати можливий мирний договір і референдум який повинен його підтримати – не раціонально, оскільки для їх реалізації не буде юридичних підстав.

 Віктор ШВЕЦЬ, президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук, народний депутат України V-VII скликань