Мабуть ні для кого не буде секретом, що за останні десятиріччя китайська економіка  зробила колосальний ривок у своєму розвитку і зараз Китай є однією із найбільш потужних країн світу.

Природно, що разом з високими і стабільними показниками росту економіки в Китаї, зросло і число людей, які досягли в бізнесі великих успіхів і як результат їх статки перевалили за мільйон доларів. Що дуже цікаво, доларових мільйонерів зараз в Китаї більше ніж 1,5 млн., і їх сумарний актив більше 24 трильйонів доларів і ця динаміка росту кількості китайських мільйонерів постійно зростає.

Якщо подивитись першу десятку найбагатших китайців по оцінкам Форбс, то їх сумарні статки наближаються до 300 млрд. доларів. І це статки лише десяти китайських багатіїв.

Ці цифри вражають, як вражають ці грандіозні перетворення, які відбуваються в Китаї. Всі, хто там був, думаю, це підтвердять.

Але, я трохи про інше.

В Китай, як і в інших країнах, які досягли великих успіхів у своїх реформах, дуже жорстка, може навіть жорстока, боротьба з корупцією. Там, у разі виявлення корупції, органи, які займаюся боротьбою з цими злочинами не розслідують справи роками, а суди не розглядають так, як у нас – по дві години один раз у місяць. В Китаї ніхто корупціонера не випустить під заставу, як у нас – вкрав 100 млн., суд визначив 100 тис. застави – а далі, як Бог дасть.

В Китаї – і правоохоронна і судова системи – реально борються з корупцію, і результат цієї боротьби, як і всього іншого у Китаї дійсно вражає.

Саме головне, що досягли в Китаї, як я вважаю, там компетентні і серйозні люди сумлінно виконують свою місію. Швидко і ефективно.

Разом з тим, в цій роботі в Китаї є деякі дуже важливі особливості – головним ініціатором боротьби з корупцією у Китаї є її керівник – Голова КПК, і друга особливість – боротьбою з корупцією в Китаї замається не прокуратура, а спеціальний партійний орган, який підпорядковується фактично Голові КПК.

Але, в Китаї є ще одна особливість. Якщо у вас є великі статки, то ви можете дозволити собі мати двійника, або декількох двійників. І у разі виникнення проблеми з правоохоронними органами багаті люди в Китаї не шукають корупційних зв’язків з прокурорами, слідчими чи суддями, а замість себе направляють у в’язницю свого двійника, а самі залишаються на волі і в їхньому житті нічого не змінюється. Правда деякі китайці, які скористалися послугами двійників на всяк випадок виїхали за кордон.

Китайське правосуддя виконало свою місію – корупціонер покараний, китайське суспільство задоволено, претензій до влади немає. А те, що відбуває покарання двійник корупціонера нікого вже не цікавить.

Є величезна кількість прикладів, коли за одним паспортом в ту чи іншу країну в’їжджають сотні китайців, дуже часто їх відрізнити між собою надзвичайно складно, тому знайти багатій людині двійника, який за гарні гроші відсидить за багатія у в’язниці не буде проблемою.

Мабуть, скоро цей китайській досвід буде затребуваний і у нас, єдина проблема – ми не китайці і дуже різні.

Віктор Швець, Президент Української фундації дослідників права