Проект Закону «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» (6327) було прийнято ще влітку, а ось перші результати українська спільнота зможе відчути з 1 січня 2018 року. Цей факт не означає, що з наступного року відбудуться рушійні зміни за такий короткий період, але поступово, починаючи з первинної ланки – це сімейні лікарі, дільничні терапевти та дільничні педіатори, має бути створена сучасна система надання послуг у сфері медицини.


Раніше фінансування лікарень залежало від фізичних розмірів лікарень, а ось у майбутньому планують розраховувати на кількість хворих та їх запити. Кожен пацієнт матиме необхідну увагу. У лікарів з’явиться аргументована конкуренція, адже від якості та кількості людей, які оберуть того, або іншого спеціаліста, буде залежати зарплатня.

За новим законом, на одного кваліфікованого лікаря може бути зареєстровано не більше ніж 2000 осіб. Коли та як саме треба обирати та зафіксувати приналежність до певного лікаря дізнаємося трохи детальніше.

Крок 1: Обираємо лікаря

Необхідність обирати спеціаліста саме за пропискою відсутня. Ви можете звернутися до будь-якої лікарні або у місцевий відділ охорони здоров’я за інформацією про фахівців. Інший варіант, звернутися до особи з якою ви вже працювали. Головна умова – Ви маєте бути задоволені його роботою, адже ця людина буде піклуватися про Вас. Світовий досвід у цьому напрямі підказує нам, що набагато легше, якщо одну сім’ю лікує один лікар. Ця людина вивчає хвороби, симптоми та реакцію на медикаменти, що у свій час може зіграти вирішальну роль.

Крок 2: Декларація

Шлях від громадянина до держави у цьому пункті складається з трьох декларацій між наступними елементами: Національна служба здоров’я – заклади первинної медичної допомоги – лікар – пацієнт. Документ підписується безстроково (надаємо зразок декларації з сайту МОЗ України). Якщо є бажання змінити лікаря, треба лише оформили нову декларацію з іншим спеціалістом.

При підписання потрібно мати паспорт та ідентифікаційний код, у разу розмови про педіатора – свідоцтво про народження дитини та документи (паспорт та код) обох його батьків або опікунів. Уважно перевіряйте документи! Після ознайомлення та узгодження, що дані внесено вірно, Ви отримаєте SMS підтвердження на телефон. Лише після цього інформація з’явиться у системі.

Крок 3: Є проблема — швидко до лікаря

Раніше візит до лікаря лякав величезним переліком препаратів, які коштували, у кращому випадку тризначні цифри та необхідність «дякувати» за прийом. Сьогодні держава заявляє той факт, що роботи лікарів матиме достойну оплату, а отже необхідність в останньому пункті зникає. Кількість звернень не регламентується.

Електронна система охорони здоров’я eHealth розрахована для переходу від паперової документації, до повного досьє на хворого в онлайн форматі (дані за всіма послугами та надані рецепти зберігаються у системі).

На думку фахівців, цей проект допоможе полегшити спілкування фахівців та громадян, зробити його набагато якіснішим.

У гарантований пакет первинної медичної допомоги увійде перелік наступних дій сімейного лікаря:

  • спостерігання за станом здоров’я пацієнтів за допомогою різних досліджень, – лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних відхилів (під час вагітності);
  • супроводження пацієнтів з хронічними захворюваннями;
  • надання невідкладної допомоги;
  • видача довідок про необхідність огляду пацієнта у спеціалізованого лікаря або надання йому третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;
  • проведення профілактику: вакцинації, оглядів і дослідження пацієнтів з груп ризику;
  • надання консультації.

Наступні дослідження також входять в гарантований пакет первинної медичної допомоги: гематологічні дослідження (загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, біохімічні та іммунохімічні дослідження сировитки крові, глюкоза крові, загальний холестерин); загальний аналіз сечі; інструментальні методи дослідження (електрокардіограма в стані спокою) мікроскопія мокротиння; швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс.

Під час засідання уряду прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, повідомив, що уряд заклав в проект бюджету на 2018 рік 1 млрд грн на фінансування програми “Доступні ліки”. Цей проект має початок у квітні 2017 року. Серед переліку препаратів бачимо ліки від серцево-судинних захворювань, діабету II типу і бронхіальної астми, які громадянин може отримати безкоштовно або з невеликою доплатою. Цей список буде доповнюватися з урахуванням потреб громадян та наявності додаткових коштів у бюджеті.

Якщо звертатися до міжнародного досвіду у реформуванні медичного сектору, особливу увагу можна вівдвести для Японії. Медицина отримує близько 8% ВВП. Витрати у сфері медицини компенсує обов’язкове страхування. У державі діє два варіанти полісу:

  1. Забезпечує роботодавець.
  2. Національне страхування – розповсюджується на людей похилого віку та тих, хто не має постійного місця роботи.

При цьому близько 10-30% витрат на лікування японці компенсують за власний кошт.

Японці дуже уважно слідкують за власним здоров’ям, особливо за харчуванням. Саме це і є однією з ключових причиною високих показників тривалості життя у державі.

«Із ухваленням медичної реформи Україна попрощалася із «совєтською» спадщиною в медицині і обрала шлях до якісної сучасної системи охорони здоров’я. Це шлях поступових змін паралельно по всіх напрямках», – відзначила в.о. Міністра охорони здоров’я, доктор Уляна Супрун під час Прес-сніданку «Перші кроки медреформи: чого чекати українцям?» 31 жовтня 2017 року. Державне реформування безумовно є однією з ланок підтримки здоров’я та безпеки громадян. Велика доля успіху зосереджена все ж у руках громадян – ми є власними творцями своєї долі. Правильне харчування, фізичні навантаження та достатня кількість уваги до свого самопочуття – найкраща реформа, яку потребують українці.

Повертаючись до теми матеріалу, а які на Вашу думку потенційні результати від подібної реформи у 2018 році? Чи готові саме Ви до таких змін?