Якби мені хтось сказав, навіть ще п’ять років тому, що у мене буде можливість побувати в Папуа Нової Гвінеї, я б не повірив. Це було б настільки не реально, якби зараз мені хтось запропонував відвідати Місяць.

Але життя змінюється і змінюються наші можливості. Зараз вже подорож на Місяць не виглядає настільки не реальною, чи утопічною, як це б виглядало, наприклад, ще10 років тому.

Але Папуа Нова Гвінея ?

Для мене завжди ця країна була настільки екзотична, настільки сказочна, наприклад подорож на Північний Полюс.

За територією Папуа Нова Гвінея – майже півмільйона квадратних кілометрів. Це дуже велика територія, яка розташована за лаштунками цивілізації в далекій і майже не дослідженій частині Тихого океану в Океанії.

Відомо, що там живуть тисячі племен, які між собою майже не взаємодіють. У кожного з них своя мова, своя територія, свій вождь. Племена, які там живуть між собою на відстані навіть 20 км ніколи не зустрічаються.

Папуа Нова Гвінея – це незалежна держава, член ООН, але її державою можна назвати дуже умовно, оскільки невідомо коли ці окремі племена будуть об’єднані в одну державу, якщо взагалі таке станеться.

Хоча формально цією державою керує Британська Королева, владу якої на острові представляє генерал-губернатор.

Папуа – означає кучерявий, від форми волосся місцевих мешканців.

Ця країна займає не тільки острів Нова Гвінея, але й 600 островів, які розташовані навколо цього дуже великого острова.

На острові добувають багато золота, запаси якого оцінюються в тисячі тон. Зараз ця країна на 11 місці у світі по обсягам видобутку золота.

Берега острова Нова Гвінея опоясують мангрові зарослі, ширина яких доходить до 30-40 км. Це абсолютно непрохідні і повністю дикі території.

Життя людей, які живуть на цьому острові майже нічим не відрізняється від того життя, яким жили їх предки і 100, і 200, і 500, і 1000 років тому.

Людина, яка вперше ступила на цю землю, піддана величезній небезпеці, яка може чекати цю людину будь де. Достатньо відійти на декілька кроків від дороги в глибину тропічного лісу і шансів вижити і повернутись назад – немає. Величезна кількість дуже ядовитих змій, інших тварин і суцільні тропічні зарослі, через які не проходить сонячний світ – повністю виключають можливість такій людині вижити в таких умовах.

Мені випало побувати у Французькій Гвіані – але на іншому кінці світу – між Венесуелою і Бразилією на східному узбережжі Атлантичного океану.

Там теж надзвичайно небезпечні місця для життя людей, особливо на острові Диявола, але вони не йдуть у порівняння з тими неймовірно небезпечними умовами, які бачив на острові Нова Гвінея і на деяких інших островах, де теж побував.

Впевнений в тому, що не багато українців бувало в тих місцях, які зараз можна буде побачити на фото.

Але це цивілізована (відносно) частина Папуа Нової Гвінеї, куди привозять американських туристів і їх дуже оберігають.

Отже, Папуа Нова Гвінея у фото і невеликих коментарях до них.

Так виглядає острів і його мешканці:

А це зустріч туристів, для місцевих це величезне свято:

Тут є аеропорт, прилітають літаки:

Це висаджені великі плантації кокосових пальм, тут виробляють дуже багато пальмового масла:

Саме із цих плодів і роблять пальмове масло:

А це аутентичне поселення папуасів для того, щоб туристи могли побачити, як вони живуть. Ясно, що в реальному житті все це по іншому:

Так живе одна сім’я:

А це пам’ятники другої світової війни. Тут були жорстокі бої з японцями:

Це місцевий житель, дуже колоритний із своєю дитиною:

Місцевий базар:

Так виглядають деякі вулиці, де є дорога і будинки:

А це діти, вони нас чекали:

Позаду лише острів Нова Гвінея, в переді острів Кітава:

Віктор Швець, Президент Української фундації дослідників права