В Індонезії мені випало побувати декілька разів. Я вже декілька разів розповідав про свої враження від Індонезії і тих місць, де я побував.
Індонезія – унікальна країна і  ще достатньо мало вивчена.
Унікальність цієї країни полягає у тому, що вона розташована на великій кількості островів. Частина цих островів, а це біля 7000 – є не обжитими і вони зберігають свою неповторну красу.
Інша частина, а це теж, приблизно 8000 островів – де постійно проживають люди.
Треба обов’язково доповнити, що і одні, і другі острови різні за розмірами, за своєю природою і геологічним походженням.
Індонезія – одна з найбільших країн світу і за площею, і  за населенням.
Тут надзвичайно бережно зберігаються  вікові традиції і тисячолітній уклад життя.
Про одну із цих вікових традицій, яка збереглась до сьогодення я і
хочу розповісти.
Це – пінісі.
Пінісі – це легендарні індонезійські кораблі, які з’явились приблизно в 14 віці, тут в провінції Південний Сулавесі, це приблизно  180 км від головного міста провінції – Макасара.
Макасар – це велике і гарне місто, найбільше на одному із найбільших островів  Індонезії  – Сулавесі.
Про цей острів і це місто я вже розповідав, але і острів, і місто настільки великі і надзвичайно цікаві, тому про них можна розповідати надзвичайно багатоі і цікавої інформації.
Саме тут в Макассарі я побачив вперше пінісі, коли нас привезли у місцевий порт, де біля причалу стоїть велика кількість цих кораблів.
В подальшому, пінісі – я ще бачив в Джакарті.
Ці кораблі і на даний час виконують свою основну функцію – перевезення морем вантажів між індонезійськими островами.
Частину  цих кораблів переобладнали і використовують для перевезення туристів, які займаються дайвінгом.
Але основне призначення пінісі- вантажні перевезення.
Особливість цих кораблів полягає у їх унікальній конструкції, яка забезпечує їм чудові мореплавні якості і наявність вітрил.
Тобто, пінісі використовують вітрила, як джерело руху.
І зараз ще ці вітрильні  кораблі продовжують будуватись в основному недалеко від міста Біра, місцеві жителі продовжують називати цю територію «землею  пінісі».
Тут, на берегамхможна побачити десятки сухих доків, де і будуються ці величаві кораблі.
Тут, майстри  з надзвичайною точністю створюють ці кораблі.
Пінісі будують з використанням традиційних інструментів, чітко дотримуючись технології їх будівництва, яка передається із покоління у покоління уже не одне
століття.
Для будівництва вітрильника потрібно мати не тільки силу і знання технологіі, а й надзвичайні здібності, оскільки кожен етап будівництва пінісі передбачає відповідний ритуал.
Індонезійці вірять, що без дотримання цих ритуалів неможливо побудувати пінісі.
Що представляє із себе пінісі.
Корпус цього вітрильника може бути в довжину до 35 метрів, але не менше 20 метрів і приблизно 350 – 400 тонн водотоннажністю.
Дуже специфічна технологія будівництва, спочатку обшивка, дошки якої з’єднуються спеціальними  круглими шипами, а потім вставляються у вже готовий корпус, який, до речі, виготовляється із так званого залізного дерева.
Пінісі має дві щогли, одна  передня ( грот ) вища, ніж інша  задня.
Конструкція дозволяє обидві щогли використовувати  для транспортування  вантажів на корабель.
Висота цих щогол може бути різна, але, як правило, вона не перевищує 30 метрів.
В порту Макасара пінісі було дуже багато. Всі вони різни, але багато в чому і схожі.
На тих пінісі, які я бачив двигуни не використовувались, вони були повністю автентичними, але нам розповідали, що на деякі пінісі зараз встановлюють і двигуни, але не замість вітрил, а в доповнення, щоб покращити іх мореходні  якості.
Раніше на цих кораблях мореплавці здійснювали далекі подорожі – до Австралії, В’єтнаму і багато інших країн, зараз пінісі використовуються для перевезення пасажирів, вантажу інколи, і туристів на недалеких маршрутах, в основному між островами.
Ці кораблі, їх інколи називають човнами, але мені здається, що назва – кораблі, більш відповідає їх мореплавним можливостям, можуть здійснювати і довготривалі подорожі в океані.
Як вже було сказано, в порту Макасара пінісі біля причалу було багато. Ніхто на нас не звертав уваги. Майже усі кораблі, які були в полі нашого зору, завантажувались і готувались в черговий рейс.
От така коротка розповідь про пінісі.
Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук