Таїланд – в перекладі означає – Земля вільних, і це дійсно так, оскільки ця країна єдина в Південно Східній Азії яка не була  колонією.
В Таїланді є багато такого, що є надзвичайно цікавим і зовсім не схожим на наше життя.
Тайці  живуть по буддійському календарю, різниця з григоріанським календарем складає 543 роки.
В Таїланді я був багато разів і в різних його частинах, в тому числі і на двох островах – Самуі і Пхукет.
Зараз я хотів би розповісти саме по острів Пхукет, навіть не про сам острів, оскільки це б зайняло дуже значний час, а лише про два об’єкти, які є обов’язковими для відвідування туристами.
На фотографіях які будуть доповнювати цю мою розповідь можна буде побачити острів з висоти польоту літака, а також все що стосується теми цього допису.
Отже – острів Пхукет.
Цей острів набагато більший ніж інший острів який я згадував – Самуі, його плаща майже 550 кв. км і за один день його не обійдеш.
Але я не буду розповідати про весь острів, хочу поділитись своїми враженнями лише про Великого Будду і  розважальний комплекс Фанта Зеа.
Єдине, що варто доповнити про цей острів, це те, що острів є центром міжнародного туризму, тут велика кількість гарних готелів і багато чудових місць які треба обов’язково  відвідати.
Щомісяця на острів в піковий період з листопада по квітень прибуває більше 50 тисяч іноземних туристів, а місцевих жителів на острові біля 350 тисяч.
Варто зазначити, що тут проживає багато пенсіонерів із європейських країн. Ми познайомились з декількома парами з Німеччини.
Обоє були пенсіонерами і як вони нам розповіли, їх в Німеччині нічого не пов’язує, тому вони здали свої квартири в оренду і на ці гроші дуже гарно проживають в Таїланді, оскільки різниця в вартості життя в Німеччині і Таїланді дуже значна.
Вони нас переконали, що тих грошей які вони отримують за оренду своїх квартир їм більш ніж достатньо, щоб дуже комфортно проживати у Таїланді.
До речі, ми і в інших країнах зустрічали аналогічні випадки, перш за все в Індії в Гоа і В’єтнамі в Сайгоні (Хошиміні).
Великий Будда на Пхукеті – це як візитівка цього острова. Його розміри вражають  – висота 45 метрів.
Тайці називають його –  Біг Будда Пхукет.
Це величезний храмовий комплекс, його видно з будь якої частини на півдні острова. До цього треба доповнити що сама ця статуя величезних розмірів і знаходиться вона на горі висота якої майже 400 метрів. Завдяки цьому, а також з урахуванням розмірів самого Будди – цей комплекс добре видно дуже далеко, а вночі він підсвічується, завдяки чому створюється дивовижне відчуття коли дивишся на цю буддійську реліквію.
Але треба мати на увазі, що це діючий храм, внизу перебувають монахи і які здійснюють обряди.
Переважна більшість туристів за невелику оплату отримують благословення монахів і кольорову стрічку на руку. Можна також, написати своє звернення до Будди і передати його монахам.
Туристи майже усі щиро вірять в те, що все що їм кажуть і роблять монахи обов’язково збудиться.
Якщо у вас не належне вбрання для відвідин храму, тут вам запропонують люб’язно належну одежу і ви зможете зайти у храм.
До Великого Будди ведуть дуже  довгі сходи, але там біля його підніжжя відкриваються чудові краєвиди.
Місцеві мешканці вважають це місце святим, вони вірять у те, що саме сюди прилітав Будда і зробив цю гору місцем куди сходиться вся енергія. Вони вірять, що якщо гарно прислухатись то вам може бути везіння і ви відчуєте усю духовність цього місця.
До речі, на острові Самуі теж я бачив Будду, але там його висота була лише 12 метрів.
До цього необхідно доповнити, що  цей храмовий комплекс почали будувати ще в 2002 році на честь правителя Таїланду Рами lX.
Будівництво велось і за державні кошти і за пожертви тайців і туристів.
Вартість цього будівництва майже 1 мільярд доларів США.
Станом на 2019 рік будівництво майже було завершено, залишились деякі роботи по благоустрою.
Відверто кажучи, там дійсно відчуваєш якісь раніш невідомі тобі відчуття. Сам храмовий комплекс, монахи, дуже специфічний антураж всиляє надію на те, що тут дійсно святе місце і кожна людина яка тут побуває відчує на своїй долі боже благословення.
Саме тому, тут завжди велика кількість охочих побувати у храмі і відчути його благодать.
По дорозі до цього храмового комплексу можна було зустріти багато ферм на яких утримуються слони. Ферми не великі, на декілька слонів.
Головним засобом заробляння грошей на утримання слонів, безумовно є туристи. Коли туристів достатньо, вони щедро платять власникам слонів за можливість проїхати у слона на спині, а коли туристів немає – це ціла трагедія. Слони потребують великої кількості їжі і щодня.
Я був здивований, що на слонів нараховується державна пенсія, в іншому випадку їх неможливо було б утримувати. На острові не так і мало слонів – біля 6000.
В Таїланді ще залишились і великі території де слони живуть вільно у природі.
І на завершення про цей комплекс.
Цікавою є і територія біля храму.
Зокрема, там є пам’ятник королю Таїланду Рамі У, величезний гонг, який приносить удачу, якщо його потерти і багато чого іншого.
Єдине що ще необхідно доповнити, що сама  статуя Великого Будди виготовлена з білого бірманського мармуру.
Тепер про – ФантаЗея.
На острові є ще багато унікальних місць,  які будуть цікавими для туристів.
Але серед усих цих унікальних місць – ФантаЗея є ще більш унікальне.
ФантаЗея представляє собою надзвичайно оригінальне шоу і великий парк розваг які розташовані на території 5 кв. км, недалеко від Патонга.
На цій території розмістилися різноманітні розважальні заклади, магазини дуже оригінальні і величезне приміщення де відбувається саме шоу.
Але перш ніж попасти на шоу, туристи мають можливість прогулятись по цій дуже гарній території, кожен метр якої створений для того, щоб задовольнити інтереси туристів.
Дуже все тут гарне і велика кількість різноманітних розваг і товарів, які можна купити, від дешевших сувенірів до дуже дорогих і оригінальних подарунків.
Після такої довгої прогулянки, туристів запрошують на обід в дуже гарний ресторан і величезний за своїми розмірами.
Форма обслуговування – шведський стіл, але великий вибір різноманітних блюд.
Одноразово тут може обідати 4000 гостей!!
Після обіду починається шоу, це теж величезне за своїм об’ємом приміщення приблизно на 4000 глядачів, унікальне по своєму технічному наповненню і по тим технічним можливостям від яких туристи просто в захваті!
Уявіть собі масштаби цього шоу в якому приймає участь більше 400 артистів і 44 слони і багато інших тварин.
Діти і дорослі в захвати від шоу, все що там можна побачити, словами дуже важко передати.
В цьому шоу використані найновіші технології і  які перетворюють це шоу на незабутнє свято.
Будь які зйомки на шоу заборонені.
Звернув увагу на те, що не зважаючи на великий потік відвідувачів, яких звозять один раз на тиждень з усього острова, тут все дуже організовано і не виникає ніяких проблем.
Єдине, що варто доповнити, це тільки те, що вартість цього комплексу більше 100 млн доларів США.
Залишали ми Пхукет з найкращим настроєм і були щасливі дуже гарним відпочинком – прекрасний готель, дуже гарна і різноманітна їжа, щирий і привітний персонал і велика щедрість тайців і бажання зробити ваш відпочинок гарним і незабутнім.
На фотографіях можна буде побачити деякі фрагменти і храмового комплексу і комплексу розваг. Сподіваюсь, що ці фото доповнять мою розповідь і створять гарний настрій і бажання все це особисто побачити і відчути.

 

Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук