Свої перші враження про Австралію я вже написав, коли розповідав про перше австралійське місто, в якому мені вдалося побувати – Кернс.

Брисбен – це третє, за величиною місто Австралії, тут проживає біля 2,5 млн.людей.

Коли я вперше дізнався, що у мене буде можливість відвідати це місто я безумовно поцікавився і деякі уявлення все ж таки мав, але те, що я побачив у реальному житті – набагато перевершило усі мої сподівання.

Але все по порядку.

З Брисбена починалась моя достатньо довга подорож по Австралії, яка передбачала п’ять днів в Брисбені і навколо цього великого міста, потім переліт місцевою авіакомпанією у Сідней, де я також планував п’ять днів присвятити ознайомленню з цим найбільшим містом Австралії і інших міст навкруги Сіднея.

Прибув в Брисбен я вранці. Був гарний, теплий день. Дуже гарний настрій, який доповнювався надзвичайно красивими краєвидами навколо Брисбена і дуже гарна архітектура цього міста.

Ніяких особливих проблем з міграційною службою чи іншими австралійськими державними інституціями у мене не виникло. Всі ці процедури пройшов дуже швидко і без будь-яких проблем. Правда, коли бачили український паспорт – посміхалися і щиро вітали в Австралії.

В Австралії багато українців і тому побачити український паспорт не є якоюсь для них дивиною. Проблема в іншому. Австралійці дуже приязно ставляться до України і українців і це було видно і я це відчував на протязі усієї подорожі по Австралії, де б я не був.

Отже, Брисбен.

Це – велике місто, столиця одного із шести штатів Австралії – Квінсленд.  Всього у цьому штаті проживає біля 4,5 млн.людей із яких трохи більше у столиці штату.

А взагалі у Австралії шість штатів – Вікторія, столиця Мельбурн, Новий Південний Уельс – столиця Сідней, Південна Австралія – столиця Аделаїда, Західна Австралія – столиця Кернс і Тасманія – столиця Хобарт, ну і Квінсленд – столиця Брисбен.

Крім цих штатів є ще територія Федеральної столиці – столиця Канбера та Північна територія – столиця Дарвін.

Є ще декілька островів – як зовнішні території.

Брисбен – дуже цікаве місто, воно було засновано більше ніж 250 років тому, і представляло собою закриту територію, де відбували покарання особливо небезпечні злочинці.

Довгий час це місто було повністю закрите, як велика в’язниця, лише в 1842 році було дозволено вільне поселення.

Ще в 1891 році населення цього міста складало лише 100000 мешканців і містом його важко було назвати, оскільки ця територія складалась більш ніж 20 муніципалітетів.

До 1960 року населення не перевищувало 500 тис.мешканців. Таким чином, за 50-60 років населення цього міста зросло в 5 разів. До речі, щороку приріст населення складає 5% – це дуже багато.

В місті дуже комфортні природні умови – температура літом – 27 градусів тепла, взимку – 22 градуси тепла. Правда бувають і деякі відхилення.

Місто дуже зелене, тут росте величезна кількість унікальних рослин. Все це дуже справляє гарне враження.

Що ще важливо, 70% населення Брисбена – це емігранти, в основному з Європи, Нової Зеландії, Індії і безумовно Китаю.

В перекладі Брисбен – місто нового світу.

Австралійці, мешканці цього чудового міста вважають, що Брисбен – найкраще місце для проживання на австралійському континенті.

Можливо вони праві, але очевидно лише одне – Брисбен – чудове і дуже комфортне місто.

Це така невелика довідка, а тепер більш докладніше про свої враження в фотографіях і коментарях до них.

Таким я побачив Брисбен:

Це все центральна частина і взагалі Брисбен, як одноповерхова Америка – тільки в центрі суперсучасні будівлі, а вже трохи від центру – одноповерхові будинки.

Це в одному із великих торгово-розважальних центрів:

Так тут оберігають дітей – оригінальний спосіб:

Це центр Брисбена, як столиці Квінсленда. Урядові споруди:

Біля парламенту Квінсленда:

Надзвичайно популярний – велосипед:

Це все центр:

Історичний музей Квінслнеда:

Такі тут теж є:

Це теж центральна частина:

Нічний Брисбен:

Віктор Швець, Президент Української фундації дослідників права