Кожний раз, коли прилітаю додому і літак заходь на посадку в Борисполі, з великою тривогою дивлюсь в ілюмінатор і бачу які великі масиви колись красивого соснового лісу гинуть.

Це почалося не вчора, і не сьогодні – це вже достатньо давно з’явились серйозні ознаки того, що якась біда напала на наші ліси.

Сосни, прекрасні вікові дерева почали жовтіти, усихати і падати. Спочатку, коли такі випадки були поодинокі – це не викликало якоїсь особливої тривоги, але зараз коли це набуло великих масштабів – викликає величезну тривогу, оскільки немає адекватних дій, які б спасли наші лиси.

Я консультувався у спеціалістів – всьому цьому є пояснення – пониження ґрунтових вод, потепління і жук короїд – нова або стара напасть на наші ліси. Як тільки крона дерева пожовтіла – вже дерево не спасти. Або негайно зрізати – продати і на виручені гроші посадити інші дерева, або, що зараз і відбувається, – дочекатись коли воно остаточно загине, перетвориться на труху, і в кращому разі – на дрова.

Але зважаючи на масовий характер цього явища, я маю на увазі, загибель лісу, впевнений, що Уряду треба задіяти додаткові заходи по спасінню лісу. Ми не можемо діяти по принципу: – з’їв короїд одне дерево – ми йому посадимо ще десять, з’їв десять дерев – ми йому посадимо сто дерев, – хай подавиться. Як показує досвід – не подавився, а навпаки, у зв’язку з певною бездіяльністю по боротьбі з цим злом – масштаби цієї проблеми значно збільшились і ми можемо мати екологічну катастрофу.

Впевнений в тому, що в Уряді знають про цю проблему, але мені видається, що для її вирішення потрібні дуже ефективні і швидкі дії на рівні саме Уряду. Зараз я думаю ситуація така, що або Уряд переможе короїда, або короїд знище ліс.

Будь-яке зволікання з цією проблемою буде тільки збільшувати вирогідність настання екологічної катастрофи. Думаю у нас в країні достатньо талановитих людей, які зможуть перемогти короїда, але для цього треба щоб Уряд поставив це питання у порядок денний своєї роботи.

Уряди приходять і відходять, а короїд живе, тому якби чинний Уряд переміг короїда, – то зробив би величезну користь і для країни і прийдешніх поколінь.

Це буде дуже важлива перемога Уряду!

Віктор Швець, Президент Української фундації дослідників права