Переліт із Ханоя до Сеула зайняв трохи більше п’яти годин. Вилетіли ми вранці. Погода була чудова.
Переліт був комфортним, без будь яких несподіванок. Єдине, що дуже добре запам’яталось – так це дуже напружений трафік в повітряному просторі між Ханоєм і Сеулом.
Що мене вразило?
Тільки літак піднявся на свій ешелон, і перейшов у звичний горизонтальний політ, я випадково подивився в ілюмінатор, і був вражений тим, що побачив в ілюмінаторі.
Коли летиш в літаку і дивишся в ілюмінатор, коли це вдень і дозволяє погода, за вікном ілюмінатора, як правило, відкривається безмежний повітряний простір. Дуже рідко, можна побачити на значній відстані літаки, які слідують за своїми маршрутами.
Але коли я подивився в ілюмінатор під час цього перельоту побачив те, що раніше ніколи не бачив, хоча літав у літаках дуже багато.
За вікном ілюмінатора я побачив біля десяти літаків, які так як і наш літак летіли в тому ж напрямку. Відстань між нашим літаком і іншими, на мій погляд, була незначною – у літака який найближче до нас летів я без проблем прочитав на фюзеляжі назву авіакомпанії.
Потім, коли моє здивування від того, що я побачив пройшло, я зрозумів, що кожний літак займав свій ешелон і усі літаки перебували на різній висоті і на безпечній відстані один від іншого.
Але цей випадок мені запам’ятався, більше я ніколи не бачив такого інтенсивного трафіка в небі.
Літак почав заходити на посадку і перед нами відкрились гарні краєвиди передмістя Сеулу.
Аеропорт в Сеулі один з найкращих у світі. Називається він Інчхон.
Побудували цей аеропорт 2001 році дуже оригінальним способом.
Два невеликі острови з’єднали між собою – засипали простір між островами мільйонами тон землі і на цьому місці побудували дуже красивий і зручний аеропорт.
Я був в багатьох аеропортах по світу, які вважаються найкращими, але і аеропорт в Сеулі теж заслуговує, щоб бути серед кращих.
Дорога із аеропорту до Сеула зайняла майже годину.  Аеропорт розташований від міста приблизно на відстані 70 км.
Дорога до Сеулу була ідеальна, таке враження, що її тільки вчора побудували. Надзвичайно чисте, ідеальне узбіччя.
Сеул вразив своєю красотою і архітектурою. Дуже багато оригінальних хмарочосів. На вершині гори яка начебто нависає над містом велика телевізійна вежа.
Місто надзвичайно охайне, місцеві жителі дуже привітні. Незважаючи на те, що у місті живе багато мільйонів корейців, складається враження, що місто максимально пристосовано для комфортного життя конкретних людей.
Надзвичайне враження місто справляє ввечері або вночі – воно світиться мільйонами рекламних вогнів і важко зрозуміти зараз день чи вечір.
Про Сеул можна  розповісти багато чого цікавого, я мав можливість протягом трьох днів погуляти по місту, коли був вільний час. Побував в багатьох районах міста  і багато що побачив.
Але зараз я хотів би розповісти про Національний музей Кореї.
Це один із найбільших музеїв світу, вхід до нього, як і до інших музеїв, безкоштовний.
Музей займає величезну територію, на трьох поверхах дуже багато унікальних реліквій.
Музей розташований в дуже гарному місці – прекрасний парк, оригінальні архітектурні витвори корейських майстрів. Деякі з них і деякі елементи парку я сфотографував і їх можна буде побачити, як і деякі фото з музею.
На першому поверсі – археологічні знахідки, тут є декоративні вироби і предмети побуту стародавніх людей.
В залі історичної галереї можна побачити головний експонат – корейський алфавіт Хонгиль, фото можна буде побачити нижче.
Галерея шедеврів образотворчого мистецтва і народних промислів народів Центральної Азії і Кореї займає другий і третій поверхи музею.
Музей багато разів змінював місце розташування, але з 2005 року знаходиться в цьому грандіозному приміщенні на території парку Йонсан.  Приміщення побудоване таким чином, що може витримати землетрус у 6 балів.
Колекція нараховує 310 тисяч експонатів, але постійно виставлено тільки 12 тисяч.
Музей поділений на дві частини : ліва частина це минуле, а права частина – це майбутнє.
До речі, коли був відомий конфлікт більше 20 тисяч найбільш цінних експонатів було вивезено у місто Пусан на півдні країни.
Це теж дуже цікаве місто , в наступний раз коли я  через декілька років був в Південній Кореї ще раз, то відвідав саме місто Пусан. Це місто ще відоме тим, що тут розташований один з найбільших портів і не тільки в Кореї, але й взагалі в Південно-Східній Азії.
За час існування  цього музею його відвідали більше 20 мільйонів відвідувачів. Майже усі туристи, обов’язково відвідують цей музей.
Його площа складає більше 137 тисяч квадратних метрів, а висота 43 метри.
Це шостий у світі за розмірами музей.
Цей грандіозний музей можна оглянути і самому, але коли вас супроводжує кваліфікований екскурсовод, будь-який експонат починає вигравати зовсім іншими барвами.
До цього необхідно добавити , що екскурсоводи надзвичайно доброзичливі і щиро бажають вам передати все цікаве, що вони знають.
Після того як декілька годин побуваєш в музеї і зосередиш увагу на експонатах, які відкидають вас в далеку давнину, то коли знову виходиш з музею, в повній мірі усвідомлюєш який грандіозний шлях пройшло людство у своєму розвитку.
Але коли побачиш своїми очима яких успіхів досягли корейці в розвитку науки і техніки, то залишається тільки дивуватись і радіти за корейців – усі їх успіхи це результат виснажливої праці і щирого бажання змінити свою країну.
Корейці свою країну змінили.

Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук.