Орбан – друг путіна чи ворог Європи?

ua-pravo.org

Після того, як отримав повне політичне фіаско в Самарканді
тепер у путіна єдиний шлях – розвалити єдність Європи.
Але для цього йому треба розвалить НАТО та  ЄС.
Розвалить НАТО – неможливо, поки не зміниться політика США, щодо війни росіі з Україною. Більше того, в НАТО, крім європейських країн входять і США, що унеможливлює реалізацію цих планів путіна на найближчу перспективу.
А от, що стосується ЄС, тут, як вважає путін, можуть бути певні перспективи.
І ці перспективи прямо пов’язані з Віктором Орбаном. Це на сьогодні єдиний із лідерів країн ЄС, який займає відверту проросійську позицію і вчиняє дії, що можуть нашкодити єдності ЄС, а при певних обставинах і зруйнувати цю єдність.
Очевидно що путін використовує в цій підривній діяльності не тільки лідера Угорщини, але й свою глибоко законспіровану агентуру в політичному і державному апараті європейських країн. І ми кожний день бачимо і чуємо, як кремлівська агентура , в тій чи іншій європейській країні, почала активні дії.
Ні для кого не є секретом, що все що пов’язане з великою вітчизняною війною, в росіі перетворилось в державну пропаганду. путін і його історики вже багато разів переписували цю історію і в результаті тепер для росіян є догмою, що ту війну виграла росія і російський народ.
Усі інші народи, які боролись з гітлером і фашизмом – не мали до перемоги ніякого відношення. Вся державна пропаганда в росіі наповнена таким лицемірством і брехнею, що принижує пам’ять десятків мільйонів людей, які здобули перемогу. Кожний восьмий українець загинув на тій війні, але путін це не хоче пам’ятати.
Але така кремлівська пропаганда і таке масштабне возвеличування росіі і російського народу у тій війні не заважає путіну повністю повторювати усі дії і рішення гітлера, які він вчиняв в період підготовки і вже під час тієї війни.
Давайте згадаємо деякі історичні факти і події, та нагадаємо їх деяким лідерам європейських країн.
Літом 1942 року було сконцентровано найбільшу кількість солдатів союзників третього рейху на Східному фронті ( проти срср), іх загальна кількість перевищувала 600 000 солдат.
Це – величезна сила, навіть за мірками тієї війни.
Давайте згадаємо, хто і як із європейських союзників гітлера, приймав участь на Східному фронті.
Всього в Європі у гітлера були союзники з 6 європейських країн, та двох військових формувань – «Блакитна дивізія» (Іспанія), та «французський легіон.»(Франція), але їх участь була в основному на другорядних ділянках фронту, і вони не проявляли особливого завзяття у війні;
Болгарія взагалі не приймала участь у военних діях;
практично єдина спроба послати у бій словацькі частини, закінчилася майже повною іх здачею в полон; Фінляндія не зважаючи що оголосила про свою участь у війні на боці гітлера, фінські війська зайняли лише ті свої території, що були втрачені у ході Зимової компанії і далі в глибину території срср – не пішли, навіть не перерізали залізничну магістраль, яка йшла на Мурманськ і за якою надходила зброя по Ленд-лізу; Румунія втратила у війні майже 475 000 своїх солдат, але в серпні 1944 року румуни скинули Антонеску і розстріляли його, після чого оголосили гітлеру війну;
Італія з самого початку була одним із найближчих союзником гітлера, після того, як в 1943 році 8 армія Італії зазнала поразки під Сталінградом і загинуло біля 90 000 італійських солдат, решта армії була відправлена в Італію, де в липні 1943 року Муссоліні був відсторонений від влади і війна для Італії закінчилась.
Хорватські війська теж нічим особливим не відзначились, єдине що, льотчики – хорвати збили 259 радянських літаків, а самі втратили тільки 23.
Угорщина була самим надійним союзником гітлера і продовжувала воювати на його боці аж до лютого 1945 року. За оцінкою німецьких генералів, угорські війська були найбільш боєздатні. Натомість, за свідченням людей, які пережили окупацію , – угорці були надзвичайно жорстокі, навіть більш жорстокіші ніж німці. Усього на фронті було близько 250 000 угорців, під Сталінградом вони втратили майже 150 000 солдат, в тому числі загинув син Хорті.
Не будемо зараз вдаватись до глибокого аналізу причин- чому та чи інша європейська країни долучились до війни на боці гітлера, але варто звернути увагу на те, що незважаючи на величезний військовий та економічний потенціал гітлера напередодні Другої світової війни, він шукав собі союзників, в тому числі і в Європі.
І знайшов.
путін, теж шукає собі спільників у війні з Україною, але поки що йому не вдається залучити до війни бодай ще одну країну. Білорусь не будемо брати до уваги, оскільки лукашенко, поки що не наважився оголосити про свою участь у цій війні.
путін знову використовує ті ж прийоми, що і гітлер – де шантаж, де підкуп, а де і прямі погрози.
Лідер Угорщини – Віктор Орбан, продовжує активно пропагувати проросійські негативи, вносити пропозиції і вчиняти дії, які можуть мати руйнівний характер для єдності Європи. Не має сумніву у тому, що Орбан вчиняє усі ці проросійські діі та приймає рішення,  свідомо підтримуючи війну путіна в Україні, незважаючи на те, що усі країни ЄС засудили агресію путіна і ввели проти росіі санкції.
Це виклик ЄС і НАТО.
Орбан став відомим усій Угорщині у зовсім молодому віці. «Ми можемо вибрати уряд, який почне переговори про негайний вивід радянських військ із нашої країни», так говорив бувший секретар комсомольської організації і випускник юридичного факультету Будапештського університета в 1988 році. Вже через рік, Орбан перериває своє стажування в Оксфорді і на перших вільних виборах в Угорщині, його партія отримує 9% голосів виборців і він очолює фракцію у парламенті.
Такий був стрімкий політичний стрибок у велику політику 28-річного Орбана.
Його політична кар’єра була повністю побудована на антикомунізмі, ще коли йому було 26 років і його ніхто в країні не знав, він звернувся до 200 -тисячного мітинга на площі Героїв в Будапешті з закликом – «якщо ми віримо у свої сили, ми можемо покінчити з комуністичною диктатурою».
Після цього, його впізнала уся країна.
Останні десять років, Орбан є абсолютним господарем країни, його партія має конституційну більшість і все що він забажає, йому ніхто не може відмовити.
Усі органи державного управління і місцевого самоврядування повністю підпорядковані одній партії – партії Орбана. Зараз правлячу партію обслуговують усі пропагандистські державні ресурси, а також біля пів тисячі ЗМІ, які викуплені представниками бізнесу, лояльними до Орбана. В Угорщині формально є незалежні ЗМІ, але їх вплив незначний.
Побудувати свою імперію Орбану допомогли величезні фінансові вливання Європейського Союзу, завдяки яким Угорщина має значний економічний ріст і як результат – значний ріст якості життя угорців, які почали високо цінувати владу Орбана, що забезпечила їм такий високий рівень життя, а те, що значна частина цього фінансування передавалась урядом бізнесменам близьким до Орбана – їх це не цікавило. Системна корупція – характерна риса влади Орбана.
Якось, декілька років тому я спитав одного свого знайомого угорця, – «А чим зараз відрізняється Угорщина від того періоду, завдяки критиці якого Орбан створив собі політичну кар’єру?» Він довго думав, щось про себе говорив, а потім, навіть несподівано для мене, дуже просто відповів – «А ви знаєте, – нічим». Ця відповідь мене шокувала, це притому, що Угорщина вже давно є членом ЄС і НАТО!
Треба також відмітити, що на початку своєї політичноі кар’єри Орбан багато в чому не сприймався угорцями, але за роки влади йому вдалося змінити не тільки країну, але й себе.
В Угорщині теж є питання історичного характеру. Сучасна історія спонукає думати про угорців, як про жертв більш великих держав – Османської імперії та імперії Габсбурґів, які нав’язували угорцям своє життя.
А тому угорці сприймають свободу, як свободу від іноземного панування.
Коли, 24 лютого 2022 року, Путін пішов війною проти України, багато хто в Угорщині сподівався, що не зможе перемогти на виборах в Угорщині людина, яка багато років щиро підттримує президента росіі, який розв’язав війну проти України.
Але, на жаль, ці люди помилились.
Орбан знову був обраний і у нього є конституційна більшість.
Мабуть, довгий час в ЄС і НАТО, спокійно споглядали на те, яку країну побудував Орбан, але війна в Україні багато що змінила.
Робить вигляд, що нічого не відбувається, не можна. Орбан намагається все далі і далі відвести свою країну від спільних інтересів ЄС і НАТО і при цьому користуватися усіма тими благами, що отримала його країна і угорський народ, після того як стали членами європейськоі сім’ї і оборонного альянсу.
Політична кар’єра Орбана багато в чому співпадає з політичною кар’єрою деяких європейських політиків минулого. Але ми маємо усі усвідомити, що історія є такою, як є і намагання деяких політиків її змінити в догоду своїй політичній кон’юнктурі не призводить до позитивних результатів.
Я думаю, відповідь на питання «Орбан друг путіна, чи ворог Європи?» повинні дати європейські політики і чим скоріше, тим краще!

ua-pravo.org

Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук