ТАКОГО В РОСІЇ ЩЕ НЕ БУЛО – ГЕНЕРАЛИ ПРОТИ ВІЙНИ І ПУТІНА

На тому тижні, як гром серед ясного неба, в російських засобах масової інформації з’явилась заява Загальноросійського офіцерського зібрання, ветеранів військової служби Росії, яку оприлюднив Голова цієї загальноросійської ветеранської організації колишній високопосадовець Міністерства оборони Росії, генерал – полковник Леонід Івашов.
Він публічно виступив проти Путіна і війни з Україною, з вимогою відставки Путіна.
Тут треба особливо підкреслити, що це не його особиста заява, а Заява Ради цієї загальноросійської організації, яка об’єднує у своїх лавах ветеранів військової служби Росії.
Як заявив Леонід Івашов, майже 76% його колег підтримали цю заяву повністю, інші пропонували дещо в ній змінити – одні пропонували деякі положення заяви пом’якшити, а інші, навпаки, підсилити і вимагати не лише відставки Путіна, але й притягнення його до відповідальності.
Цю заяву підписали усі члени Ради цієї громадської ветеранської структури.
Ветерани військової служби, які мають великий досвід військової служби і значні знання прийшли до обґрунтованих висновків про те, що Путін готує військову агресію проти України. І що та велика концентрація  ударної військової сили, яка була зосереджена на кордонах з Україною є підтвердженням агресивних планів Путіна. І будь-яка провокація на кордоні може призвести до широкомасштабної катастрофи, в результаті якої загинуть десятки тисяч росіян – молодий генофонд Росії.
Ветерани в своїй заяві запитують, а ради чого ці жертви?
Ця військова істерія нагнітається в той час, коли Росія, як держава, знаходиться в умовах глибокої деградації усіх сфер життя, в тому числі і знищення росііського населення, говориться в цій заяві.
Аналіз поточної ситуації, яка була у відносинах Росії і США, і НАТО не давала підстав Путіну на ультимативні заяви, з якими він звернувся до США і НАТО.
Замість того, щоб задіяти в повній мірі усі дипломатичні можливості, Путін вдався до цих ультиматумів, які значно загострили і без того складні відносини між Росією, США і Заходом.
Замість того, щоб об’єднувати і зближати Україну і Росію, наші народи, влада  Росії з 2014 року взяла курс на загострення відносини і довела  наші відносини до критичних. Пролита кров між росіянами і українцями у цій війні – назавжди розділить колись братські народи.
Головне завдання військові ветерани бачать в тому, щоб не допустити цієї кровавої агресії, оскільки це  може остаточно знищити Росію.
Відставка Путіна дасть ще один, хоч і невеликий, але шанс зберегти державність Росії, – так вважають російські військові ветерани.
Головне зараз завдання – не допустити війни, але ветерані впевнені, що Путін буде відповідати перед новим Нюрнбергським процесом за усі біди, які він спричинив.
Ця заява генерала Івашова наробила багато галасу в засобах масової інформації, вона була несподівана і неочікувана.
Це вперше, коли військові такого високого рівня, хоч і у відставці, публічно і аргументовано виступили проти війти з Україною і вимагають відставки Путіна. Після Івашова з’явився ще один високопоставлений генерал у відставці, але не збройних сил Росії, а Федеральної служби безпеки Росії, колишній керівник управління ФСБ у Москві  Є. Севастьянов,  який повністю підтримав звернення, з яким  від імені офіцерів виступив генерал Леонід Івашов.
Заява генерала Севастьянова теж була публічною і деякі телеканали Росії її показали.
Він вважає, що імовірність війни з Україною невелика, відсотків 15, але в такий напружений час, він не може відмовчуватись і вирішив публічно підтримати позицію офіцерів Росії, оскільки це пряма загроза Росії, пряма загроза інтересам народу, а тому неможливо допустити цю війну.
Рішення Путіна, ще в минулому році, направити значну кількість військ до кордонів України було пов’язано з тим, що як вважає колишній начальник УФСБ Москви, що Росію перестали боятися. І що з цього вийшло, – замість того щоб на дипломатичному рівні з’ясовувати усі розбіжності, тепер США і НАТО перейшли до значного підсилення військових можливостей. Країни заходу активно почали накачувати Україну сучасною ефективною зброєю, яка серйозно впливає на боєздатність української армії.
Тобто, результатом цієї помилки Путіна, явилось те, що США і НАТО перейшли до військового стримання Росії, замість дипломатичного, як було раніше.
У Путіна зараз все добре в Росії, завдяки високим цінам на енергоносії доходи дуже великі, що дає можливість населення тримати у спокої, але широкомасштабна війна з Україною підірве цю тишу, ніякого бліцкріга не буде, а буде велика кількість жертв, в тому числі серед російських військових.
США, НАТО і увесь світ стануть на бік України і це все може різко змінити внутрішньополітичну ситуацію в Росії з тими наслідками, які передбачені у заяві Леоніда Івашова.
Це надзвичайно важливі наслідки путінської авантюри, якщо високопоставлені генерали Росіі виступають публічно проти війни і Путіна, усвідомлюючи, які для  них особисто можуть бути наслідки, але їх це не зупиняє.
Зараз надзвичайно важливо усвідомити, а чи готові офіцери путінських збройних сил стріляти в українців, тим більше серед цих офіцерів є багато етнічних українців?
Як вони себе поведуть, якщо буде наказ Путіна?
В будь-якому разі, зважаючи на те, що політичноі опозиції у Путіна фактично не залишилось, несподівано серед його опонентів з’явились ветерани збройних сил Росії – це серйозний сигнал і для населення Росії, яке може зі слів досвідчених військових усвідомить, що широкомасштабна війна з Україною – це крах Росії і їх щасливого життя!

Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук