Греція – це православний світ. Тут усе близьке і рідне. Дуже привітні і доброзичливі люди, які майже нічим не відрізняються від нас.
У кожної людини, яка багато подорожує по світу є країни і місця де ваша душа відчуває  дуже позитивну ауру і їй надзвичайно комфортно.
Мені важко пояснити цей феномен, але це факт, який для  мене є не оспорюваним.
Кожна людина мабуть відчувала  і відчуває якийсь дискомфорт, який важно пояснити, але який реально присутній, коли у вашому оточенні з’являється людина, чи група людей, які і є причиною цього дискомфорту.
Несподівано, дуже різко і швидко змінюється настрій, вас охоплює якась  внутрішня тривога,
яку важко пояснити, інколи це стан доходить до відчаю.
Такі негативні емоції викликає поява людей, яких ваша душа не сприймає, або сприймає надзвичайно насторожено.
А буває і навпаки – як тільки появляються приємні для вас люди, все змінюється – ви відчуваєте радість і комфорт.
Але таке ж відчуття людину охоплює і коли вона подорожує по тим чи іншим країнам і відвідує ті чи інші місця.
У мене, наприклад є декілька країн і певних місць в певних країнах  – куди я готовий в будь який час поїхати, тому що там відчуваю душевний спокій і комфорт.
Серед таких небагатьох країн і є Греція.
Українці, які ще не були у Греції мають обов’язково відвідати цю святу землю.
Греція –  це колиска світової цивілізації.
Антична спадщина  стародавньої Греції  – надзвичайно сильно вплинула  на розвиток великої кількості народів, а тому по справедливості вважається  надбанням усього людства.
Кордони стародавньої Греції були набагато більші ніж сучасна Греція і вони охоплювали величезні території сучасної Європи, Азії , Африки. До речі, розділити материк на Європу і Азію – теж придумали греки.
Греція – це батьківщина західної філософії, літератури, математики, театру, історії і політології.
Афіни вважаються не тільки одним із найбільш древнім містом у світі, але й колискою демократії.
Взагалі про Грецію  і греків можна говорити безкінечно, які це щирі і гарні люди, як вони поважать старших  і свою сім’ю, що 95% населення Греції – це етнічні греки, що щорічно в Грецію прибуває туристів біля 17 млн., а населення складає 12 млн., що греки живуть набагато довше ніж інші народи, що майже 90% греків мають своє житло і що молоді люди можуть вінчатися у церкві тільки тоді, коли  обидва наречених були хрещені. Разом з тим, греки  на останньому місці в Європі за кількістю розлучень.
В Греції більше 2000 островів, але тільки біля 200 на яких проживають люди.
Як казав один класик – в Греції є все! Так воно і дійсно є!
Таких цікавих фактів про цю чудову країну можна приводити дуже багато, але я хочу розповісти по Олімп.
Олімп – це тріумф успіху!
Це та висота на яку намагається піднятись кожна людина у своєму житті.
Одним це вдається, іншим – ні.
Чому так відбувається ніхто не знає, мабуть така доля у людей.
Олімп – це одна із самих високих гірських вершин Європи. Висота цієї гори 2919 метрів.
Відповідно до грецької міфології  на Олімпі проживали  12 головних богів.
Оскільки в минулому, ніхто не міг піднятися на цю найвищу вершину і побачити, що там відбувається, гора набула такого міфічного значення.
Греки вірили в те, що на горі Олімп живуть боги. Найвища вершина на цій горі має назву – Мікітас, а всього там три вершини, але їх висота трохи менша. Тільки в  1913 році вдалося подолати цю вершину двом швейцарським туристам і грецькому пастуху. Зараз на вершину можуть добратися усі охочі. Є спеціально визначені маршрути, одні з яких починаються ще біля підніжжя Олімпу, а інші десь на середині, або навіть вище середини – в цьому випадку туристи піднімаються на певну висоту на гору  на автомобілі, а вже  потім  у супроводженні інструкторів піднімаються на одну із вершин.
На самій високій вершині є залізний ящик, в якому є журнал в який усі туристи- альпіністи записують своє ім’я, як доказ того, що вони подолали Олімп.
Олімп, це не одна вершина – Олімп це гора яка має біля 50 вершин – від 760 метрів до 2919 метрів, але найвищих з них тільки чотири.
Але долають ці найвищі вершини лише відважні альпіністи, а усі інші – обмежуються перебуванням біля підніжжя Олімпу.
Я був не серед перших, але і не серед других – ми піднялися на автомобілі по дуже красивій гірській дорозі до чудового грецького поселення Палеос Пантелеймонас і вже звідти милувалися Олімпом і вважали себе такими, що були на Олімпі.
Про це чарівне поселення, як взагалі все у Греції, треба розповісти більш докладно, бо воно того заслуговує.
Це надзвичайно красиве поселення знаходиться на висоті 700 метрів. До нього, як вже було зазначено, веде дуже гарна гірська дорога. Навколо дороги – недоторкана природа. Якась просто неймовірна ідилія, коли під’їздиш до цього поселення. Вузенькі вулички, вимощені бруківкою дороги, неймовірно красиві краєвиди і гарні будиночки, які відрізняються оригінальною архітектурою і кожен будинок є неповторним.
На центральній площі стоять вікові клени і красива церква Святого Пантелеймона.
Тут дуже затишно, чисте повітря і якась святкова і піднесена атмосфера.
Дуже парні краєвиди, їх красоту просто неможливо передати словами.
Кажуть, ще не так давно, в цьому поселенні був повний занепад. Місцеві жителі кинули свої історичні будиночки і спустились а долину, бо тут в горах важко жити, особливо зимою.
Але після того, як сюди  пішов великий потік туристів – тут все змінилося.
Жителі і власники будинків повернулись, все відреставрували,
Відкрили тут різні крамниці, таверні і життя забило тут буйним цвітом. Хоча на зиму тут не всі залишаються, але вся інфраструктура зберігається до нового сезону.
Дуже гарна природа, полювання тут категорично заборонено і ця заборона діє. Завдяки цьому збережено унікальну природу, тваринний і рослинний світ.
Був дуже вражений красотою церкви. Треба сказати, що такої кількості церков в такої красоти їх я більше ніде не зустрічав, як в Греції.
На завершення пропоную переглянути фотографії гори Олімп, цього чудового  поселення і церкви Святого  Пантелеймона.
Але спочатку гора Олімп. Усю її велич і красоту можна побачити лише на певній відстані, що я і пропоную зробити.
Отже, фотографії , але спочатку гора  Олімп. Ч ще раз хочу роз’яснити, що Олімп – це не найвища вершина, а гора на якій є велика кількість вершин, серед яких – чотири найвищі.
І уся ця гора, з усіма вершинами і називається – Олімп.
Таким я побачив Олімп в променях сонця, що заходило.
Отже – Олімп.

Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук