З великим хвилюванням збирався перший раз до Мексики. Мене дуже приваблювала ця країна, в якій  зосереджено величезну кількість пам’яток культури, древніх цивілізацій та сучасного вишуканого мистецтва. Крім того, Мексика – це дуже комфортне місце для відпочинку. Впевнений в тому, що будь-яка людина, яка побуває на пляжах Канкуна чи  Акапулько, то оцінить їх за найвищою оцінкою.

В Мексиці мені довелось бути декілька разів, причому була можливість відвідати найкращі місця для відпочинку і подивитись історичну спадщину, як на тихоокеанському узбережжі Мексики, так і на атлантичному узбережжі, а точніше в Мексиканській затоці, що в Карибському морі – це півострів Ютакан і найбільше курортне місто Канкун.

Про принади тихоокеанського узбережжя якось іншим разом, а зараз хочу розповісти про Канкун і всі цікаві місця, які там є.

Канкун – це один із найкращих курортних центрів світу, тут природа уся створена для гарного відпочинку – шикарні піщані пляжі, тепле і надзвичайно красиве море, дуже м’який і комфортний клімат  – що ще може бажати людина для гарного відпочинку. А якщо до всього цього додати ще і дуже привітних мексиканців, смачну їжу і чудове каліфорнійське вино – тоді це буде справжній рай для людини.

Дійсно 130 км піщаних пляжів, причому пісочок жовтенький, чистий і м’який на якому дуже приємно лягти і підставити своє тіло м’яким і теплим променям сонця. Такого пляжу, як в Канкуні мабуть більше немає ніде у світі. А яке море – бірюзове, надзвичайно красиве, а вода м’яка і лагідна.

До Канкуна  переліт із Лондона зайняв більше  10 годин. Якщо у тебе є американська віза, то мексиканська не потрібна. Прикордонні процедури дуже швидкі і не складні. І от ви сідаєте в авто і направляєтесь в готель, де маєте провести свій відпочинок. Канкун складається із двох частин – курортної, де розташовані майже усі готелі, в яких іноземні туристи відпочивають і мексиканська частина, де мешкають люди, які живуть у цьому місті.

Це зручно, завдяки цьому туристи себе почувають у безпеці, оскільки поліція строго контролює усіх, хто в’їжджає в туристичну зону.

Про цей райський куточок можна довго розповідати, оскільки там є багато таких речей, які будуть приємними для будь-якої людини. Що ще дуже добре було – дуже багато американців, канадійців, аргентинців і багато європейців, і майже не було росіян. Коли на рецепції нас спитали підозріло: з якої ми прибули країни і ми повідомили, що українці, тоді дівчина, яка нас приймала приємно посміхнулась і з великою турботою допомогла нам швидко здійснити усі необхідні процедури при заселенні. І в подальшому, у багатьох туристів, які так як і ми відпочивали були жести, які свідчили про симпатію цих людей до нас і України, оскільки вони бачили на нашій одежі наші державні і національні атрибути і символи.

Перш ніж розповісти про Чечен-Іцу – невеликий відступ.

Ми ніколи не перетворювали відпочинок у засмагання і купання. Ми завжди багато їздимо по країні, де відпочиваємо і намагаємося якомога краще пізнати про цю країну і побачити якісь цікаві місця, які є в цій країні.

Так от в один із днів ми від’їхали з Канкуну у невелике мексиканське місто, яке розташоване далеко від туристичних маршрутів і яке живе своїм життям, ніяк не пов’язаним із туристами. Але це містечко дуже сильно нагадує ті міста і містечка, які були показані у мексиканських серіалах, які раніше були дуже популярними у нас в Україні. Я не буду описувати усе те, що я побачив у цьому містечку, але коли зайшов на місцевий базар, то був дуже здивований тим, що там побачив. Дуже велика кількість жінок і чоловіків продавали сувеніри у вигляді сорочок, рушників, скатертей і т.д. Нічого дивного тут не було, було дивним для мене те, що всі ці вироби мексиканців були дуже схожі і за орнаментом і кольоровою гамою на українські вишиванки. Такі ж сорочки вишиті, як в Україні, такі ж орнаменти і такий же хрестик вишивання. І цього добра люди продавали величезну кількість і коли ми їм сказали, що з України і що їхні товари дуже нагадують українські національні вироби вони були цьому здивовані але і задоволені. Наше спілкування було приємним і розставались з гарним настроєм.

А тепер про Чичен – Іцу.

Що таке Чичен – Іца я не знав до того моменту, коли приємна жінка, яка нас супроводжувала в Канкуні не запропонувала поїхати і оглянути цю пам’ятку історії. Ми безумовно погодились і вже через декілька днів поїхали в Чичен – Іцу. Це достатньо далеко було, біля 200 км, як потім потом з’ясувалось такий довгий шлях був вартий того.

Піраміди Чичен-Іца – одна самих відомих і найбільш цікавих пам’яток в Мексиці, яку відвідують величезна кількість туристів з усього світу. Вона віднесена Юнеско до семи див світу.

Це одне із самих древніх індіанських місць. Споруди розташовані на великій території джунглів і вони непогано збереглись.

Частина племен майя Іца поселились на цій території ще в 4 столітті до н.е. До речі, Іца – це ті майя, які по легендам були першими людьми на Землі.

Місто має дві частини: Новий Чичен (північний) і Старий Чичен (південний). В північній частині знаходиться головна цінність всього цього комплексу – піраміда Кукулькана з унікальною акустикою. Звуки відбиваються від його стін і створюють надзвичайно оригінальний ефект.

В південній частині особливу увагу заслуговує Улітка – обсерваторія майя, в куполі якої в спеціальному порядку зроблені отвори, через які древні вчені спостерігали за зірками на небі, тобто ці отвори точно були зорієнтовані на певні зірки і планети на небі. Навіть сьогодні ніхто не може пояснити звідки вони мали такі знання про астрономію.

Тольтеки – особлива каста майя, які передавали із покоління у покоління свої навики та уміння в будівництві, мистецтві, науці та релігійні знання. Якщо застосувати мову езотерики, то Чичен – Іца – одно із визначних місць сили на Землі. Коли буваєш безпосередньо на цьому місці, то відчуваєш наявність якоїсь невідомої сили і величезну енергетику.

Можна у це вірити, можна не вірити, але ігнорувати це неможливо, оскільки прояви цього відчуває кожна людина. Саме тому сюди з’їжджаються дуже багато людей з усього світу, оскільки тут є речі, які пояснить ніхто не може.

Древні майя вірили в існування Бога, вони вважали, що найкращим способом його задобрити – це жертвоприношення, а тому  публічно вбивали тварин і людей, сподіваючись на те, що таким чином задобрили богів.

Важливою складовою частиною релігії тюльтеків була практика людських жертвоприношень. Велика кількість чоловіків, жінок і навіть дітей приносилось в жертву богу дощу безпосередньо в Жертвенному сеноті.

Але найбільшою пам’яткою – спорудою на території цього міста, яка фактично стала символом Чичен-Іци – піраміда Кукулькана. Вона має в своїй основі квадрат, а її висота становить 23 метри.

В дні весняного і осіннього рівнодення (20 березня і 23 вересня) приблизно в 3 години дня промені сонця попадають на західну блюстраду головних сходів піраміди (а вона побудована у вигляді сходів, які знизу ідуть до верху) таким чином, що світло і тінь створюють зображення семи рівнобедрених трикутників, які в свою чергу створюють тіло 37-ми метрової змії, яка повзе, тобто складається таке враження по мірі переміщення сонця до власної голови, яка вирізана в основі піраміди.

Це дійство настільки захоплююче і таємниче, що для того щоб його побачити сюди в ці дня з’їжджаються тисячі людей. До сьогоднішнього дня ніхто не розгадав цю загадку, як це зроблено.

Ця піраміда також присвячена культу Сонця. Кожна сторона цієї піраміди складається із 91 сходинок, їх загальна кількість рівняється 361 сходинки, а разом з платформою, яка лежить в основі цієї піраміди, загальна сума сходинок складає 365, тобто та кількість, скільки днів  в році.

Бокові частини цієї споруди розділені на 18 секцій у відповідності з числом місяців в календарі майя.

Дуже цікавим є також Узло де Пелота – це велике поле для гри у м’яч. Його довжина 136 м, ширина – 65 м. Грали дві команди, але м’яч можна було відбивати лише стегном, ні руками, ні ногами це робити було неможливо. М’яч був вагою 4 кг, а кільця, куди цей м’яч треба було закинути, знаходились на висоті 8 м.

Є свідчення того, що ця гра була дуже жорстокою, капітана команди, що програла приносили в жертву богу.

В Чичен-Іці зберігалося ще багато інших пам’яток, одні майже зруйновані, інші більш-менш у нормальному стані. Але вся історія про це місто залишилась в пам’яті лише в камені, вірніше на камені, або з каменя.

Чичен-Іца найбільш відоме місто періоду майя, його вважають новим дивом світу.

Всі споруди в Чичен-Іці розташовані таким чином, що створюють дивовижний акустичний ефект, – в рази збільшується звук. Тобто, ефект телефону, яким чином цей ефект досягався вчені сьогодні пояснити теж не можуть. Ще декілька слів про піраміду, як основний символ не тільки Чичен-Іци, а взагалі Мексики.

Висота піраміди, як я вже зазначав, 23 м, але разом з основою то буде 30 м, довжина кожної сторони 55 м,кожна сторона піраміди чітко зорієнтована на одну із сторін світу. Піраміда має 9 ярусів, наверху розташований храм висотою 6м – саме там і відбувались жертвоприношення.

До храму можна піднятись по одному із чотирьох сходів, кожний з яких доверху розширюється, створюючи оптичний обман абсолютно рівних сходів.

А взагалі надзвичайно важко передати свої відчуття коли перебуваєш на цьому місці. Тут все історія, дуже далека і до кінця нерозгадана.

Президент Української фундації дослідників права

— Віктор Швець