Всі ми родом з дитинства. Коли досягаєш певного віку, намагаєшся згадати найкращі і найбільш значні події у своєму житті.

Як правило таких подій в решті решт набереться не так вже і багато, як спочатку думалось. Одні події дуже швидко забуваються і згадати їх можливо тільки якщо подивитись на фото, чи якщо інші учасники цих подій нагадають про них. Інші події закарбовуються у пам’яті людини назавжди. І саме таких подій, я думаю, у кожної людини не так багато.

Однією із таких подій, яка закарбувалась у моїй пам’яті з раннього дитинства – є 12 квітня 1961 року, коли Гагарін полетів у космос. Я до сих пір чітко пам’ятаю цей день і коли по радіо вперше почув це повідомлення незважаючи на те, що був ще дуже юного віку. Треба сказати, що в той час всі мріяли про космос, бачили себе космонавтами.

Ця новина – про політ людини у космос, була сприйнята, як щось надзвичайне і довгий час такою і залишалась.

Я виріс в достатньо важких умовах, але вони мало чим відрізнялись від умов життя більшості людей того періоду. І мені було дуже важко сподіватись на те, що я колись зможу побачити в реальності і космічні кораблі, і космонавтів, і не тільки наших, але й американських.

Я в той час, безумовно, не міг навіть мріяти про те, що буду в столиці США, почувати себе, як вдома і переді мною відкриються величезні можливості, щоб опанувати дитячі мрії.

У світі є дуже багато усього цікавого і надзвичайного, що людина бажає побачити і особисто відчути. Серед музеїв світу можна виділити 15 найбільш цікавих і таких, які найбільше відвідує туристів. Хоча кількість людей, які відвідують ті чи інші музеї не завжди співпадає з їх дійсною цінністю і важливістю.

Але як би там не було, кількість людей, які відвідують той чи інший музей є дуже високим і об’єктивним критерієм його високого інтересу і зацікавленості людей.

Серед цих 15 самих цікавих і таких, які найбільш відвідують туристи і є Національний музей авіації і космонавтики, Вашингтон, округ Колумбія, США. Цей музей щорічно відвідує біля 9 млн.чоловік. Тут розміщена одна з найбільших у світі колекція історичних літаків і космічних апаратів.

Я в цьому музеї був декілька разів. Коли вперше тут побачив колекцію і ознайомився з нею, то був не просто вражений, а шокований – усім, і експонатами, і грандіозним приміщенням, і інформацією, яку отримав.

Тобто, мене в цьому музеї вразило усе. Хоча в США є і інші, теж дуже цікаві і надзвичайно захоплюючі музеї космонавтики і авіації, зокрема, у Хьюстоні, де я теж потім побував, але те перше враження про музей у Вашингтоні мені запам’яталося на все життя.

Ясно, що ніякі слова не замінять те, що реально побачити той чи інший експонат, тому я буду намагатись дати невеликий коментар про музей і деяку довідку, а потім це все доповню окремими фото, я думаю, що це буде цікаво тим, хто прочитає цей матеріал і буде спонукати людей до подорожей і бажання своїми очима побачити те, про що мова піде трохи пізніше.

Але головне що, мені здається, треба перш за все сказати, це те, що вказаний музей – це не тільки дуже гарна історія авіації і космонавтики, це перш за все – музей видатних досягнень людства.

Національний музей авіації і космонавтики в такому статусі діє з 1976 року. Він розташований майже в центрі Вашингтона, не далеко від Капітолія, хвилин 20 від нього. Це дуже красиве і велике приміщення, облицьоване мармуром, його загальна площе більше 70000 кв.м. Вже сам вигляд цього музею і антураж, який є перед входом, свідчить про те, що це унікальний музей і дійсно світового рівня.

Він займає дуже велику територію, більш ніж 1,5 га і складається з окремих блоків, які об’єднані між собою скляними коридорами.

В музеї величезна кількість експонатів, багато із яких є унікальними і в одному екземплярі. Найбільш цікавими експонатами є: оригінальний дерев’яний літак братів Райт (1903р.) «Флайер», літак «Дух Сент-Луїса», на цьому літаку було вперше перетнуто Атлантичний океан і це сталося в 1927 році пілотом Чарльзом Ліндбергом.

До речі, коли бачиш цей літак, в оригінальному вигляді, дух захоплює від того, скільки треба було мати мужності людині, щоб на такому літальному апараті перетнути Атлантику, а це більше 6000 км без посадки, модуль «Аполлон – 11», літаки «Конкорд», «Локхід SR-71», «Боїнг В-29», космічний човник «Ентерпрайз», місячний грунт, до якого можна доторкнутись руками, скафандри американських астронавтів Баз Олдріна і Ніла Амстронга, які побували на Місяці.

Це найбільш цікаві експонати, на які усі звертають увагу, а взагалі в музеї величезна кількість експонатів літаків, космічних апаратів, двигунів і інших технічних речей, пов’язаних з космосом чи авіацією.

Правда це не зразки техніки, які побували в космосі, щоб люди не боялись радіації, а їх копії або дублікати.

В музеї кожний відвідувач може, наприклад, посидіти в кабіні літаків «Боїнг – 747» чи Ербас. Є окремий зал, де імітуються польоти. Великий вибір сувенірів, до речі, там можна купити і оригінальну їжу космонавтів.

При самому вході в музей лежить справжній місячний камінь, а безпосередньо в приміщенні можна побачити «Аполлон» (в тому числі і той модуль, який був на Місяці і який повернувся на Землю).

Крім американської космічної і авіаційної техніки в музеї є деякі експонати і радянської ракетної техніки (СС-20) та авіаційної техніки (літак  Міг-21) і навіть посвідчення Ю.Гагаріна.

(це на острові Гранд Турк в Карибському морі є пам`ятник  американським астронавтам, які вперше здійснили політ в космос і приводнились в районі цього острова)

Кожний експонат музею, або майже кожний, заслуговують на окрему розповідь, оскільки вони є унікальними і такими, які залишили свій слід в історії космонавтики чи авіації, але мені здається найкраще це все побачити особисто.

Не менш захоплюючим було моє відвідування ще одного філіалу цього музею, який розташовано недалеко від міжнародного аеропорту ім. Далласа. це десь приблизно 35-40 км. від Вашингтону і цей філіал розташований безпосередньо біля злітної смуги. В кого є бажання, то може піднятися на спеціальну площадку, я якої дуже добре видно діючий аеропорт.

В цьому філіалі зосереджена велика кількість дуже цікавих експонатів, які представляють собою реально діючі зразки авіаційної та космічної техніки. Він також займає дуже велику територію і не менш цікавий, ніж музей в основній будівлі. Єдине чим він відрізняється – це велика кількість екземплярів сучасної авіаційної та космічної техніки США.

Але, що стосується космічної техніки, то для того щоб мати достатньо повне уявлення про те, що таке космічна техніка в її реальному вигляді, треба обов’язково побувати в музеї в Хьюстоні.

Те, що ви там побачите – вас просто приголомшить, але мене приголомшив і сам аеропорт в Хьюстоні, уявіть собі, в якому 8 злітно-посадкових смуг і не зважаючи на це через кожні 15-20 сек. здійснюється зліт і посадка.

Дехто вважає, що у Вашингтоні найбільш значимими є Білий Дім чи Капітолій. Це безумовно історичні і дуже важливі пам’ятки і символи влади США, але в Вашингтоні є величезна кількість музеїв світового рівня, ради яких, в тому числі і Національного музею космонавтики і авіації, варто спеціально полетіти до Вашингтона.

Це буде надзвичайна подорож.

Віктор Швець, Президент Української фундації дослідників права