Лісабон – кінець світу, кінець Європи.
Далі відкриваються безмежні простори Атлантичного океану. Представники багатьох націй – мореплавці, мандрівники, зробили
видатні відкриття, яким по праву належить титул першовідкривачів
Світова історія знає цілу плеяду першовідкривачів, серед яких достойне місце займають і португальці.
Магеллан – Португальський мореплавець, вперше у світі наважився здійснити навколосвітню експедицію, під час якої він загинув.
При цьому ми повинні пам’ятати, що саме Фернан Магеллан дав назву найбільшому у світі океану – Тихий океан.
Але наша розповідь буде не про Магеллана, а про іншого видатного португальця – Васко да Гама, який відкрив морський шлях до Індії довкола Африки.
Я не буду докладно описувати життя цього першовідкривача, єдине, що необхідно зазначити, ім’я Васко да Гами, безумовно знаходиться в плеяді славетних імен, які змінили світ.
Заради справедливості серед таких імен безумовно необхідно згадати і Христофора Колумба, іспанського мореплавця, який відкрив Південну Америку – узбережжя центральної та південної Америки, Багамських та Антильських островів. Він до своєї смерті був упевнений, що відкрив Індію, хоча насправді відкрив Південну Америку. Де цілий ряд островів мають і зараз назву Вест Індія.
Марко Поло, Генрі Гудзон, Джеймс Кук, Вітус Берінг, Джордж Ванкувер – я назвав тільки тих видатних мореплавців, які були першовідкривачами певних територій, на яких  мені вдалося побувати.
Але повернемось до Васко да Гами.
Ім’я Васко да Гами зараз відомо будь-якому школяру. Це ім’я навіки увійшло у світову історію і зайняло там чільне місце.
Але, коли я був у Португалії, я зовсім по-іншому відкрив для себе це ім’я.
Васко да Гама – це видатна історична постать. По-різному зараз оцінюються його діяльність і заслуги, але поза усякими сумнівами, це людина, яка змінила світ.
Він виріс в не бідній сім’ї, але уся своє життя відчував, що означає – бути членом рицарської родини.
Васко да Гама – був нащадком рицарів і ця обставина дуже істотно вплинула на його характер і взагалі, на його формування як людини.
Він був успішний і талановитий, але при цьому дуже жорстокий.
Він мав безмежну хоробрість, але інколи діяв як пірат – захоплював іноземні судна і їх екіпажі у відкритому океані та дуже часто екіпажі захоплених суден знищував.
Васко да Гама був першим європейцем, який перший по морю добрався до Індії  довкола Африки.
Ця його подорож тривала 10,5 місяців, для цієї подорожі були спеціально побудовані 4 кораблі, 3 з яких дістались до берегів Індії.
В подальшому він ще двічі здійснив подорожі до Індії.
Перед другою подорожжю  Португальський король надав йому особливе звання – Адмірал Індійського океану, а після третьої подорожі він був призначений віце – королем і здійснював фактично необмежену владу в Індії.
Історичні документи і свідчення вказують на те, що він був надзвичайно жорстоким правителем по відношенню до індусів і арабів проявляв нечувану жорстокість.
Помер Васко да Гама в Індії від малярії, його тіло було доставлено в Португалію, а похоронили його у монастирі Жіронімуш.
Ще коли Васко да Гама збирався у свою першу подорож до Індії в 1497 році він молився в невеликій церкві в Белені, тоді це далека окраїна Лісабона, і просив божого благословення на таку небезпечну подорож.
Через два роки Васко да Гама з тріумфом повернувся в порт Белен з повними трюмами заморських товарів.
Король Мануел І на честь цього видатного відкриття торгового шляху до Індії, вирішив побудувати на місці цієї невеликої церкви величезний храм, в якому монахи повинні були  молитися в честь героїв першовідкривачів, який сьогодні є видатним пам’ятником загальносвітового рівня.
Папа Римський підтримав короля і благословив будівництво цього храму.
Таким чином, з’явився архітектурний шедевр – монастир Жіронімуш.
Монастир будувався більше  ста років, змінювались королі, змінювались архітектори, але не змінювалось бажання завершити будівництво  цього архітектурного дива.
Монастир будувався на пожертви людей, але головним джерелом фінансування цього грандіозного будівництва були податки від торгівлі товарами з Індії.
В Лісабоні я був перший раз. Місто мені дуже сподобалось, я про це вже писав, кого зацікавить можна прочитати на сайті, але коли я вперше побачив цей грандіозний архітектурний ансамбль – монастир Жіронімуш, я був вражений.
Архітектурний комплекс, що займає цілий квартал має надзвичайно красивий і вишуканий фасад із сіро-жовтого каменю, прикрашений ажурною різьбою і високими красивими вікнами, зверху над ними невеликі вежі.
Моє відвідання монастиря почалося з відвідання  церкви Санта Марія де Белем.
Саме в цій церкві і знаходиться прах людини, завдяки якій і був побудований цей монастир і людство отримало морський шлях до Індії навколо Африки.
Так, це прах Васко да Гами.
Його усипальниця знаходиться зразу при вході в цю церкву, зліва.
Я стояв біля цієї усипальниці Васко да Гами і думав, – всього трохи більше п’ятсот років тому назад маршрут, який подолав Васко да Гама зі своєю експедицією з Індії, зараз це територія Гоа, одного із штатів Індії, що зовсім недавно отримав незалежність від Португалії і увійшов до складу Індії, до Лісабону, зайняв більше 10,5 місяців.
Зараз цей шлях на літаку можна подолати приблизно за 12 годин.
Як далеко просунулось людство у своєму розвитку за ці п’ять століть, але те що зробив Васко да Гама – змінило світ і його ім’я залишиться навіки, як першовідкривача Індії.
Крім праху Васко да Гами в цій церкві покоїться прах і королів, членів королівської сім’ї та деяких інших визначних португальців.
Після того як відвідали церкву, оглянули клуатр – галерею, яка є основною прикрасою монастиря.
Ця крита галерея вважається однією із найкращих у світі.
Церква Св. Марії – перлина монастиря, безцінний дарунок Діві Марії за успішне повернення Васко да Гами з Індії.
Дуже гарний її південний портал, висотою 32 метри.
Інтер’єр церкви дуже специфічний, таке враження, що високі  колони начеб-то обплутані кам’яним павутинням.
Монастир складається із головної церкви Св. Марії з капличками, а також із двох поверхових приміщень для монахів, які знаходяться у внутрішньому дворі.
Приміщення монастиря, як я вже зазначав, настільки грандіозне – уявіть собі більше 300 метрів по  фасаду і надзвичайно красиве.
Його красоту словами дуже важко передати, оскільки все це треба бачити, як ця величезна архітектурна споруда або її окремі елементи підсвічуються промінням  вранішнього сонця і створюють якусь неймовірну красу.
Тут завжди багато туристів, кожний рік цей монастир відвідує більше одного мільйона туристів.
Це така загальна розповідь про цей архітектурний шедевр, який  нерозривно пов’язаний з видатним мореплавцем, першовідкривачем Васко да Гама.
Нам зараз важко оцінити мужність тих людей, які зважились на такі далекі подорожі. Тут потрібна була  якась виняткова відвага і мужність, щоб на невеликих суднах  – приблизно 100 тон тоннажності вирушати у океанські багатомісячні  подорожі.
Їх чекали надзвичайні випробування океаном, спекою, голодом, багатьма хворобами і багато усього іншого.
Через ці випробування  проходили лише найбільш сміливі і відважні, а значна частина команд таких суден гинула.
Але ті, хто витримав неймовірно тяжкі умови цех океанських переходів – увійшли навіки в історію, як першовідкривачі і взагалі, як люди які змінили світ.
Серед таких першовідкривачів завжди буде – Васко да Гама.
Цю мою коротку розповідь доповнюю фотографіями.

Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук