Тільки закінчився Хресний хід, який був організований УПЦ МП, було багато вражень і емоцій.
Хотів зразу по гарячих слідах написати своє враження, від того що побачив з екранів телевізорів  і прочитав в коментарях.
Навіть поговорив з деякими людьми, які були в першій шерензі.
Але потім вирішив відкласти свій коментар, тому що мені видавалось, що він може бути занадто емоційний і не зовсім об’єктивний.
Зараз емоції дещо вляглися і перші коментарі зроблені.
Разом з тим я усвідомлюю, що мій коментар можливо комусь здасться не зовсім об’єктивним.
Але то вже, як хто до цього відноситься.
Разом з тим, я і сам розумію, що не дуже просто бути об’єктивним, після того, що побачив.
Як можна бути об’єктивним, якщо ти українець і щирий патріот свого народу і своєї держави?
Те, що відбулося важко назвати хресним ходом, присвяченим черговій річниці Хрещення  Київської Русі – України.
Те, що відбувалось у центрі української столиці більше нагадувало антиукраїнський шабаш, який був організований і проплачений антиукраїнськими силами.
І не має ніякого значення скільки людей за вказівкою кремлівських кураторів було звезено до Києва – будь яка кількість людей не могла створити ілюзію, що це Московія, причетна до хрещення.
Дивився на велику кількість людей, які в таку спеку несли московські ікони і портрети своїх царів, і мені було іх жалко.
Тому що в таку спеку організовувати таке «шествіє», могли тільки ті, хто зовсім не поважає цих людей, які йшли по розтопленому асфальту на межі втрати свідомості.
Єдине, що ще хочу добавити до цього, коли уважно дивився цей Хресний хід, так і не побачив, що його учасники усвідомлюють, що не московська церква, не Кирил, чи Путін хрестили Київську Русь, а рівноапостольний князь Володимир.
Князь Володимир – Хреститель Київської Русі, яка вже тоді існувала, як могутня держава, а на місці Московії ще були болота.
Але тим людям, переважній більшості, хто йшов вулицями Древнього Києва – це неможливо роз’яснити. Вони це не хочуть і не можуть усвідомити.
Пам’ятаю, яке було всенародне піднесення, коли в 2008 році Президент Віктор Ющенко своім указом встановив державне свято в Україні в рамках святкування 1020 річниці Хрещення Київської Русі.
28 серпня 2008 року було встановлено державне свято –  «День хрещення Київської Русі – України»
Це свято ми, українці, відзначаємо у день Святого Володимира – одного із  засновників нашої державності.
Цей день підтверджує нашу тисячолітню історію і спадковість нашої держави.
Це сучасна Україна є спадкоємницею Київської Русі.
Це сучасні українці є спадкоємцями могутньої української нації, яка зародилась на берегах Дніпра.
Київ – це духовна столиця українців усього світу.
Відомо, що Путін активно переписує історію, використовує недостовірні історичні факти, щоб нав’язати думку про те, що Московія має відношення до хрещення.
Саме тому в Росії з 2010 року почали святкувати цей день, хоча достовірно відомо, що вперше святкували офіційно Хрещення Русі ще в 1888 році в Украіні,  коли був  закладений Володимирський Собор у Києві.
Таким чином, вчорашнє дійство це не просто антиукраїнський шабаш, це цілеспрямована провокація Кремля проти історичної справедливості і проти історії.
Виконавцями цієї провокації була п’ята колона і частина обдурених віруючих.
Але, Путіну не вдасться змінити історію, як і не вдасться відібрати у нас, українців, наші свята і підірвати наші історичні корені.
Українці – це могутня, високоосвічена нація одна із найстаріших на планеті.
Ми повинні пишатись своєю країною і це велике щастя  бути українцем.
У нас є історичні корені, у нас є своя територія, найбільша у Європі,  своя мова, у нас є своя православна церква, у нас є духовна столиця українства – Київ.
Повертаючись до хресного ходу і даючи відповідь на питання – що це було, вважаю, що кожен українець повинен сам знайти на нього відповідь.
Я знайшов.

Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук