Багато людей, як і відомий літературний і кінематографічний герой, хотіли і хочуть у Ріо -де-Жанейро! Я теж був серед тих людей, для яких побувати в цьому знаменитому місті – було спочатку дитячою мрією, а згодом стало мрією і дорослого життя.
Але важко було уявити собі, як можна було реалізувати таку грандіозну мрію, в період мого дитинства та юнацтва. Якби життя не змінилося, напевно, ця мрія так і залишилась би однією із найбажаніших мрій.
Але все змінилось за декілька буремних днів. Змінився і я, як і переважна більшість співгромадян.
І настав час, коли подорож до  Ріо-де-Жанейро перестала бути якоюсь утопією, а стала абсолютно реальною.
І от я в Ріо-де-Жанейро.
Моя мрія збулася.
Перший день, як мої ноги ступили на цю землю, я ще не вірив, що я вже в Ріо-де-Жанейро.
Правда, перш ніж відвідати це омріяне місто, я побував у багатьох країнах світу, і ознайомився вже з значною кількістю великих і не дуже великих міст у світі, але це місто завжди було присутнім в моїх  планах.
Я вже раніше розповідав про Бразилію і в тому числі і про Ріо -де-Жанейро, оскільки перебував у цій країні досить довгий час і відвідав багато гарних і великих бразильських міст на Атлантичному узбережжі. А ще мені пощастило побувати на Амазонці, на цій велетенській річці і пройти майже 1500 км від атлантичного узбережжя до міста Манауса.
Надзвичайні враження про цю подорож залишаться у мене на усе життя.
Але і для Ріо було виділено достатньо часу, щоб побачити це чудове місто і відчути його життя.
Зараз моя розповідь лише про легендарний пляж Кабакабана.
Якщо бути відвертим, то усі мої мрії і дитячі, і дорослі про це місто, в першу чергу стосувалися саме цього знаменитого на увесь світ пляжу.
Після прибуття до Ріо-де-Жанейро, перш за все поселились в готель, про який я трохи пізніше розповім, але він розташований у самому центрі Кабакабана, на березі океану.
Таким чином, фактично з пляжу Кабакабана і почалось моє знайомство з Ріо.
Вже був вечір, хоча ще не було дуже пізно, тому тільки ми оформили всі формальності у готелі, до речі, нас дуже здивувало, що в готелі нас чекали. Усі документи вже були готові, потрібно було  їх лише підписати, але спочатку нас дуже щиро привітали і подякували, що ми обрали саме цей готель.
Як тільки ми переступили поріг готелю з цього моменту ми були під щільною опікою персоналу, який проявляв максимальну турботу протягом усіх днів, що ми були в цьому готелі.
Назва готелю Кабакабана Палац – це один з найвідоміших в світі готелів. І усе  позитивне, що ми знали про готель – насправді було ще краще і ще більш позитивним.
Але давайте повернемось до Кабакабани.
Зрозуміло, що ми тільки зайшли в номер готелю і переодяглися з дороги – перше що ми зробили – пішли на пляж Кабакабана. Для цього нам потрібно було вийти з готелю, перейти проїжджу частину дороги і наші ноги ступили на прекрасний, жовтий пісочок пляжу.
Декілька сотень метрів цього унікального піску віддаляли нас від океану.
Атлантичний океан був, як завжди, не спокійний, величезні хвилі потужно омивали пісок Кабакабани.
Враження було неймовірне. Уявіть собі 4-х кілометрова смуга білосніжного піску, яка простягається  вздовж Атлантичного океану на початку великої затоки, над якою по бокам нависають високі скелі.
Кабакабана найвідоміший пляж у світі і одна із візитних карточок  Бразилії. Щороку сюди приїздять мільони туристів, щоб відпочити і помилуватись красою, яка буде навколо вас.
Але незважаючи на це, пляж вільний для усіх хто бажає, ніяких обмежень немає. Уздовж пляжу розташоване шосе Авеніда Атлантіка. Його характерною особливістю є
те, що там обладнані бігові доріжки і кожен хто бажає, а тут таких дуже багато, може бігати, або їздити на велосепеді. До речі, для велосипедистів обладнані спеціальні доріжки, як і для бігунів.
Усі карнавальні церемонії, маскаради, концерти і фейерверки відбуваються саме тут на Кабакабана.
Тут в 2006 році відбувався грандіозний концерт відомої групи “The Rolling Stones” на якому було більше 2 млн. глядачів.
З іншої частини шосе розташовані численні готелі, ресторан, нічні клуби, магазини. Вся ця територія працює виключно на інтереси туристів, які тут відпочивають.
Атлантичний океан чудовий, могутні хвилі з величезною силою бьють по піску. Мало хто наважиться заходити в такий неспокійний океан, коли такі високі і потужні хвилі, але бувають випадки, що з’являються сміливці.
Кабакабана знаходиться не далеко від центру міста, але можна без перебільшення сказати, що це є туристичний центр Ріо-де-Жанейро. Разом з тим, по вечорам тут не рекомендують туристам гуляти заради їх безпеки. Вже через декілька кварталів розпочинаються відомі бразильські  фавели.
Поруч з готелем знаходиться великий подарунковий магазин відомої бразильської компанії, коли ми в перший же день ввечері зайшли в цей магазин ми зразу зустріли там двох наших земляків.
Один працівник цього магазину вже більше 60 років тут живе, коли його сім’я із Чернівців виїхала в Бразилію, а друга працівниця – на стажуванні із Києва. Вони нам і повідали, що вечорами тут небезпечно гуляти і незважаючи, що до готелю було не більше 50 метрів, вони викликали охорону, яка нас і супроводила в готель.
В подальшому ми ще достатньо довго були в Ріо-де-Жанейро, але ніяких інцендентів не було, хоча ми без будь-яких обмежень пересувались по усьому місту .
Завершуючи цю коротку розповідь про Кабакабана рекомендую усім, у кого теж була чи є мрія – побачити  Ріо – сміливо її реалізуйте. Вас чекає неймовірне задоволення, яке залишиться у вас на все життя.
Цю свою розповідь доповнюю деякими фото, на яких ви побачите те, про що я написав.

 

 

 

 

 

 


Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук