В світі є міста або інші географічні точки навіть назви яких викликають приємні враження і спонукають до позитивних емоцій.

Безумовно, Барселона відноситься саме до таких точок на географічній мапі світу. Цьому є багато причин. Однією із головних є футбольний клуб «Барселона». Всі знають, що «барси» це одна із найкращих футбольних команд світу.

Але, далеко не тільки футбол приніс всесвітню славу Барселони. Тут є багато, або дуже багато інших принад, які притягують до себе туристів  з усього світу.

Мільйони, десятки мільйонів людей прибувають щороку у це місто і кожний знайде собі тут те, що шукав, заради чого добирався в Барселону іноді через увесь світ.

Я теж в Барселоні був не один раз, але кожний раз, коли сюди приїжджаєш, або добираєшся будь-яким іншим транспортом, складеться враження, що ти вперше в цьому місті.

Цього разу мій приїзд в Барселону був трохи обережним. Тут зовсім недавно відбулися масові акції за відокремлення Каталонії від Іспанії, а Барселона – це центр Каталонії.

З цих причин були деякі побоювання, що суспільно-політична ситуація у місті може негативно вплинути на мою культурну місію в цьому місті.

Але я помилявся коли побоювався неспокійної ситуації в Барселоні. Насправді тут все тихо, спокійно, чемно і дуже комфортно. Єдине, що тут нагадує недавні бурхливі події, то це велика кількість каталонських прапорів, які розвішені повсюди.

Барселона одне з найкращих міст у світі. Тут все прекрасно: і архітектура, і клімат, і люди і всі інші умови життя. В Барселоні проживає біля 1,6 млн. мешканців. Це центр, як вже було зазначено, Каталонії.

Протягом вже декілька століть каталонці намагаються відстояти своє право на незалежну державу. І цей процес і тій чи іншій мірі ніколи не припиняється, просто є різні його форми.

Зараз, я так розумію, активна форма. Але, не можна сказати, що тут є якась  одна чітко визначена позиція.

В Барселоні приблизно однакова кількість, як прихильників від’єднання від Іспанії, так і противників цього.  Поки що нічия.

Разом з містами, які поруч з Барселоною, цей мегаполіс нараховує більше 6,5 млн. чоловік, а площа Барселони більше 100 кв.км. В місті дуже багато пам’ятників і пам’яток історії, культури, мистецтва. Кожний хто сюди прибуває може знайти тут все, що хотів побачити на свій смак.

Невелика фото-екскурсія по Барселоні:

Але, переважна більшість туристів хочуть бачити Храм Святої Сім’ї – це найбільший католицький собор у світі і наймасштабніша робота Гауді, геніального каталонського архітектора, який так і не завершив його будівництво.

До речі, це будівництво триває вже 80 років. Добудовують цей собор учні Гауді. Планується, що це будівництво буде завершено до 2030 року. Але, незважаючи на це, геніальне творіння Гауді вже сьогодні відвідують мільйони людей з усього світу. Це не музей, це діючий собор. Його, до речі, вже освітив і Папа Римський.

Коли буде завершено будівництво цей собор буде складатись  із трьох фасадів, які символізують Різдво, Славу та Страсті.

Коли заходиш в побудовану частину собору і бачиш ту красу, яку вдалося зробити геніальним майстрам, то тебе охоплює не просто позитивне враження, тебе охоплює  величезне захоплення.

До речі, там є господня молитва на багатьох мовах світу. Мені було дуже приємно бачити, що і на українській мові є рядки, викарбувані на граниті.

Думаю, що найкраще подивитись на фото цього собору, як із зовні, так і з середини і кожний зможе для себе відкрити геніальне творіння Гауді:

 

З Гауді пов’язано не тільки геніальне творіння, як Храм Святої Сім’ї. в Барселоні є ще декілька дуже цікавих місць, пов’язаних з творчістю Гауді. Зокрема, Парк Гуель.

З цим парком пов’язана дуже цікава історія. На початку ХХ століття багатий підприємець Гуель купив земельну ділянку фактично за містом і мав намір будувати там будинки для заможних людей. Реалізувати цей його намір мав Гауді, але в 1914 році будівництво було зупинено. Після смерті Гуеля його спадкоємці запропонували цей парк мерії Барселони, яка в 1922 році і прийняла рішення купити цей парк. Через чотири роки ця територія із закритої елітної перетворилась на публічну – тут відкрився міський парк, який став улюбленим місцем жителів Барселони для відпочинку.

В 1984 році ЮНЕСКО включила цей парк в список об’єктів культурної спадщини людства.

Дуже цікава архітектура парку, багато мозаїки, оригінальні архітектурні форми.

Творіння Гауді не можна не впізнати. Воно є унікальним і не повторним.

Думаю, краще ніж розповідати – розмістити фото, де все видно.

В місті є декілька будинків, які спроектовані і побудовані Гауді.  Не можна сказати, що у цих будинків, як і всього мистецтва Гауді, легка доля. Не зразу його талановиті і геніальні архітектурні шедеври були сприйняті суспільством. Але, зараз вони є окрасою Барселорни.

Фото двох будинків, автором яких є Гауді я теж розміщую.

Віктор Швець, Президент Української фундації дослідників права