В Південній Кореї мені випало бути двічі. Перший раз у складі офіційної делегації був у Сеулі. Це була дуже захоплююча поїздка. Незважаючи на офіційний статус перебування в Сеулі, наші друзі з українського посольства зробили наше перебування у столиці Південної Кореї  дуже цікавим і захоплюючим. Сеул мені сподобався усім, але більш за все дуже специфічною архітектурою, коли хмарочоси побудовані з дуже великим нахилом, що складається враження, що будинок от-от впаде і друге – колосальна ілюмінація вночі, таке враження, що зараз не ніч, а день. Ну і багато-багато іншого і дуже цікавого, що було в Сеулі.

Але зараз я хотів би розповісти не про Сеул, про столицю Південної Кореї, одне із найбільших і красивих міст світу багато сказано і написано. Я хотів  би розповісти про друге місто Південної Кореї – Пусан (Busan).

Це дійсно друге місто в Південній Кореї і по населенню і по економічному потенціалу, а по деяким факторам і перше.

Коли мені стало відомо, що я буду в Південній Кореї, я безумовно поцікавився, що це за місто, оскільки до цього нічого не знав про це місто і навіть не знав, що воно є на карті Південної Кореї.

Але це місто стало всесвітньо відомим після того, як на Канському кінофестивалі відбулася світова прем’єра кінофільму «Поїзд в Пусан». В пасажирський швидкісний потяг Сеул – Пусан проникає вбивчий вірус, який попадає в організм людини через кров. Він може воскресити мертвих, але не в тому вигляді, в якому вони були до смерті, а в іншому.

Не буду переказувати цей дуже захоплюючий фільм, але він в Південній Кореї був дуже популярним уже в 2016 році, тобто ще за 2 роки до його всесвітньої прем’єри.

Завдяки цьому фільму місто Пусан стало дуже відомим в усьому світі.

Хоча треба сказати, що не тільки цей фільм зробив місто Пусан всесвітньо відомим, зокрема, в Пусані в 2002 році відбувались матчі чемпіонату світу з футболу.

Саме тому я подивився цей фільм, ще до того як він став всесвітньовідомим і через цей кінофільм познайомився і з Пусаном, а  невдовзі і побував у цьому місті.

Пусан, як я вже зазначав корейське місто №2. Воно дуже відрізняється від Сеулу. Пусан – значно більш корейський, тут дуже багато усього аутентичного. На рибному базарі, до речі, дуже великому, можна тут же скуштувати суші із морської чи океанічної риби, яку вночі виловили, побачити королівські замки і багато чого іншого.

Якщо доповнити до цього, що швидкісний потяг долає відстань від Сеулу до Пусану менше ніж за  годину, то можна собі уявити, що людина відчуває, коди виїжджає із затягнутого смогом Сеулу, з його величезною кількістю хмарочосів, в тому числі  химерних форм, і вже менше ніж за годину виходе з поїзда наче в іншій світ – свіжого морського повітря, корейських історичних пам’яток і взагалі з іншою аурою, але теж корейською, хіба  що дуже чітко визначеною.

Я був в Сеулі і був в Пусані, тому маю право та такі свої порівняння і відчуття.

Пусан – дуже велике місто, в ньому проживає більше 4 млн. чоловік. Тут є і сучасні хмарочоси, але й є дуже багато традиційних корейських храмів. В Пусані великий порт, один із найбільших у світі за вантажооборотом, входить в п’ятірку світових рейтингів. Саме порт є визначальним місцем в цьому місті. Незважаючи на величезний порт, тут є і гарні пляжі, де люди можуть відпочивати. Тут же є величезний акваріум, в якому утримуються біля 40 тис. морських чи океанічних мешканців. В місті є метро. Тут знаходиться самий великий у світі універмаг «Синсега Сентум-Сіті» і до речі сама висока споруда в Південній Кореї. Влітку тут дуже спекотно і волого, а взимку холодно, хоча сніг випадає не більше ніж на 5-6 днів. Про метро я  вже написав, єдине, що хотілось би доповнити, тут біля 130 станцій метро.

Тобто, Пусан на сьогодні одне із сучасних міст Азії. Як вже зазначалось, поряд з найсучаснішими будівлями – хмарочосами, яких тут багато, в місті велика кількість історичних пам’яток, дуже багато парків, де є можливість і всі умови гарно  відпочити. Але особливої уваги заслуговують рибні ресторани,  тут їх надзвичайно багато. Персонал цих ресторанів привітний, коли ви туди заходите, то складається враження, що саме вас тут всі чекали і будуть робити все, щоб у вас був гарний настрій і апетит.

І взагалі, люди в Кореї дуже привітні, ввічливі, не конфліктні, ніколи не будуть вступати з вами в конфронтацію, навіть якщо ви і не праві. Вони дуже толерантні.

Пусан, як вже зазначалось, велике портове місто, саме тому тут величезна кількість будь-якого товару з будь-яких країн світу.

Ще одна важлива деталь, тут майже немає злочинності, хоча дрібні крадіжки, як нам казали, все ж таки є.

Треба зазначити ще й те, що в Південній Кореї дуже жорстка кримінальна відповідальність. І у разі порушення законів і вчинення злочину іноземці несуть таку ж відповідальність, як і громадяни Південної Кореї.

Нерухомість в Пусані вважається однією  найдорожчих в Південній Кореї, але незважаючи на це користується великим попитом. Оформити купівлю-продаж тут надзвичайно просто і швидко.

Взагалі Пусан, як і вся Південна Корея дуже приваблює людей із усього світу, перш за все – високим рівнем життя, особистою безпекою, справедливою судовою і правоохоронною системами, комфортними умовами ведення бізнесу. Тобто, тут є усе для дуже гарного життя для людей.

Як завжди, ця моя проста розповідь доповнюється фотографіями, які дадуть візуальне уявлення про те, що я намагався розповісти про гарне місто Пусан, яке находиться на південно-східному краю Корейського півострова.

Віктор Швець, Президент Української фундації дослідників права