Після Самарканду путін помер, як один із світових лідерів.

ua-pravo.org

На прикінці минулого року випала можливість побувати в Узбекистані. Крім Ташкента та Бухари, відвідав і Самарканд. Взагалі, саме Самарканд був головним об’єктом моєї подорожі, але в останній день перед вильотом, аеропорт в Самарканді закрили на реконструкцію, у зв’язку з самітом ШОС. Таким чином, я дізнався, що у цьому історичному місті в вересні 2022 року мав відбутися цей саміт. Тоді я ще не знав, що через декілька місяців розпочнеться війна путіна проти України. Але підготовка Самарканда до цього саміту, вже майже рік тому, вражала своім розмахом і масштабами. Узбеки, взагалі, колосальними темпами модернізують свою країну. Пройде ще декілька років і це буде ще одна перлина Середньої Азії.
А що ж Шанхайська організація співпраці (ШОС) вже в вересні 2022 року?
Те, що ми побачили в Самарканді, що ми почули з вуст керівників одних із найбільших країн світу – Китая та Індії, коментарів аналітиків світових ЗМІ, дає обгрунтовані підстави вважати, що ера путіна, як претендента на світового гегемона, яким він себе вважав, – закінчилась.
На саміті в Самарканді ми побачили путіна, не як лідера світової держави, а як керівника держави на підтанцьовці у лідерів світу.
Лідер Китаю Сі Цзіньпін поставив крапку у амбіціях путіна як одного із лідерів світу. Сподівання путіна домогтися підтримки лідера Китаю у його війні з Україною і у порятунку  російської економіки, потерпіли повне фіаско.
Так путіна, ще ніхто і ніколи не принижував, як це зробив лідер Китаю, фактично публічно перебрав до сфери інтересів Китаю – здавалось би вічного кремлівського сателіта – Казахстану.
Все, ера панування росіі і путіна в Казахстані, закінчилася. Сі Цзіньпін провів жирну червону лінію, через яку путін вже не переступить.
І не тільки Казахстан отримав заступництво Китаю, але й інші колишні республіки срср, які путін вважав своєю вотчиною.
путін виглядав пригнічено і принижено. Він усвідомив, що його шлях експансії в Азію закінчився і він не має ніяких можливостей ні політичних, ні економічних, ні військових цьому перешкодити.
А зустріч з прем’єр-міністром Індії Моді ще більш нас переконала в тому, що якщо він буде продовжувати грати роль світового лідера – це викличе у світі тільки сміх і роздратування.
І це все є прямим наслідком війни з Україною, яку він розпочав в центрі Європи, але яка все більше і більше впливає на світову політику.
Можна, без перебільшення, констатувати політичну смерть путіна, як одного із світових лідерів, у всякому разі, саме таким він себе презентував.
Не можна виключати, що це може спонукати кремлівських старців, до заміни путіна на посаді президента рф. Є різні варіанти,- скоро побачимо.

ua-pravo.org
Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук