І справді, чому руські не мають своєї держави? Для когось це питання є риторичним, але якщо більш уважно проаналізувати цей феномен і якщо ви об’єктивний дослідник, то погодитесь з тим, що дійсно у руських немає своєї національної держави.

А як же тоді Росія, спитають деякі? А Росія – це Російська Федерація.

Коли ми почнемо з’ясовувати, а хто ж є суб’єктом Російської Федерації і от тут стане зрозумілим, що руські не входять до складу цієї федерації, як правосуб’єктна нація, оскільки суб’єктами РФ є республіки, наприклад Татарстан, Башкортостан, Дагестан і т.д. – тобто національні республіки, в яких татари, башкири, дагестанці і т.д. визначають належність тієї чи іншої нації до республіки, які і є суб’єктами федерації.

Більш того, ці республіки є державами, рівноправними суб’єктами Російської Федерації.

А що ж руський народ. Його взагалі в Конституції РФ немає.

Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в РФ є її багатонаціональний народ, тобто як було при Радянському Союзі – нова історична спільність людей – радянський народ.

Але це була фікція, не було радянського народу з точки зору етносу – був політичний народ – радянський, але всі знали, що в Україні – живуть українці, в Грузії – грузини, а в Туркменістані – туркмени, тільки в Російській Федерації, яка була суб’єктом СРСР, у руських своєї держави не було.

Таким чином, нинішня РФ складається із республік – держав, країв, областей, міст федерального підпорядкування, автономних областей, автономних округів.

Тобто руські, як етнос складає більшу частину населення РФ, але вони не мають своєї держави і не є суб’єктами цієї федерації, як рівноправні з іншими республіками – державами, які увійшли до складу РФ.

Правда був в РФ період, коли серйозно обговорювалось питання створення республіки на базі областей, де проживають руські, яка б і була суб’єктом РФ і мала назву Руська республіка.

Це було б логічно і таку пропозицію вносив Борис Єльцин в 1990 році, але вона не була  прийнята.

Так руські залишились без своєї держави.

Зараз в РФ активно обговорюються зміни  до Конституції РФ, головна мета яких конституційно закріпити пожиттєвий статус Путіна, як Верховного правителя, і нікого не цікавить правовий і конституційний статус руських в РФ.

У нас українців є своя держава – Україна і ми щиро цим пишаємось, у грузин є, болгар є, французів є, а у руських немає.

У них є федерація, в якій не має руської держави, як суб’єкта федерації. Є окремі області, де і проживають переважно руські, які і входять до складу федерації, як її суб’єкти, але не як держави, а лише області.

Кожна республіка, яка входить до складу РФ  має свою конституцію і яка хоч і бутафорно, але захищає, наприклад татарський народ, а області своєї конституції не мають, у них Устав (Статут) і  вони не мають статусу держави.

Правда в РФ придумали деякі вченні цьому пояснення – симетрична федерація, асиметрична федерація, але від цього суть не змінюється. У руських колись була своя держава – Московія, а зараз і її немає.

Може їм з цього треба почати?

 

Віктор Швець, Президент Української фундації дослідників права,

народний депутат України V, VI, VII скликань,

доктор юридичних наук