Достатньо давно у мене виникло бажання висловити деякі свої міркування з приводу польоту Юрія Гагаріна в космос.
Але кожний раз, як тільки збирався це зробити, відчував якийсь дискомфорт від того, що багато тут ще неправди.
Я належу до того покоління, яке ще пам’ятає цей день – 12 квітня 1961 року, коли було повідомлено про перший політ людини у космос.
Це був визначний тріумф. Радості людей не було меж.
На якийсь час люди забули нестерпні умови свого життя, які були в країні, що перемогла у війні.
Але, незважаючи на те, що вже більше як 15 років пройшло з того часу, як закінчилась війна – насправді  вона не закінчилась, а просто перенеслась на наше внутрішнє життя.
Переможці у війні жили дуже бідно, жити було дуже важко – нічого не було, кругом розруха, горе і бідність.
Я хоч і був зовсім дитиною, але запам’ятав, як мене мати будила дуже рано, ще тільки сонце сходило і вела до магазину, щоб зайняти чергу за хлібом, який привозили перед обідом.
В таких умовах, повідомлення про політ Гагаріна у космос, відволікало людей від свого повсякденного життя і надавало якийсь оптимізм.
Безумовно, ні я, ні інші люди не  знали деталей цього польоту.
Не знаємо ми правду про цей політ і зараз.
Разом з тим, в інформаційному просторі зараз є достатньо велика кількість різних коментарів, аналітичних матеріалів, висновків експертів, які аргументовано доводять, що Гагарін в космос не літав, що це ще один міф Кремля.
Я не буду переказувати усі наявні версії і аргументи, я лише хочу сказати, що переконливих доказів цього польоту не існує.
Більше того, дуже багато брехні.
Усі ці версії є у вільному доступі і кожен охочий може з ними ознайомитись і зробити свій висновок.
Я для себе цей висновок зробив, як юрист.
Доказів, які б підтверджували факт космічного польоту Юрія  Гагаріна 12 квітня 1961 року – немає. Є багато розмов, припущень, сумнівів, а доказів немає!
Ще більш серйозні сумніви  щодо польоту Гагаріна з’явились після несподіваної  і трагічної загибелі Юрія Гагаріна в 1968 році.
Зараз багато хто пов’язує, міф про політ у космос Гагаріна з його смертю. Дійсна причина загибелі Юрія Гагаріна не відома, можливо наші нащадки стануть свідками грандіозної сенсації і щодо його польоту у космос,  і  щодо його трагічної загибелі у авіакатастрофі.
Після того, як відкрилися деякі архіви, можна без вагань погодитись, що та влада, яка була і є в Кремлі ніколи не була справедливою і правдивою перед своїми громадянами.
Переважна більшість усього того на чому базувалось наше виховання, виявилось міфом, або простіше кажучи – брехнею!
Тому і політ в космос може бути такою ж брехнею, як і більшість усього того, що говорила і говорить кремлівська влада і 60 років тому, і зараз.
Але в будь-якому випадку – кожна людина може сама зробити для себе висновок і з цього приводу.
Я лише хочу доповнити два аргументи, що доповнять загальну картину.
Один, який мені став відомий із деяких документів, хоча він був оприлюднений, а другий аргумент – моє особисте спілкування з людиною, яка добре знала Гагаріна з моменту включення його у першу зоряну команду (перший загін космонавтів), в яку входило дуже обмежене коло майбутніх космонавтів і до його загибелі.
Це космонавт  4 – Павло Попович.
Отже, перший аргумент.
За повідомленням тодішньої влади приземлення Гагаріна відбулося у штатному режимі у Саратовській області на картопляне поле.
Як вказувала влада, приземлився він в спусковій частині корабля Восток 1, але це була неправда.
Насправді, і як через двадцять років, було офіційно підтверджено, приземлився Гагарін не в спусковому модулі космічного корабля, а на парашуті. Як було офіційно змінено процедуру приземлення – після виконання космічного польоту корабль Восток 1 увійшов у щільні слоі атмосфери і згідно з траєкторією почав спускатись на землю, але на висоті 7 км  Гагарін застосував для безпечного спуску катапульту і на парашуті спустився на землю.
Тобто, приземлення Гагаріна відбулося за межами  космічного корабля. Факт його приземлення ніхто не зафіксував. Приземлився він не на колгоспне поле, а на територію військової частини.
Дуже цікавивим є наступний факт, – саме його я і хочу доповнити – в кожній військовій частині ведеться журнал, в який черговий по цій військовій частині заносить відомості про усі події, які відбулися за час його чергування.
В цьому журналі дійсно є запис, який деякі люди бачили, про те, що 12 квітня 1961 року на території військової частини приземлився на парашуті МАЙОР  Гагарін.
Зрозуміло, що територія військової частини це не колгоспне поле і знайшла його не  місцева жінка з онучкою, а два офіцери.
Але головне тут полягає навіть не у цьому, а у тому, що 12 квітня 1961 року – Гагарін був ще старшим лейтенантом!!! А звання майор – йому міністр оборони присвоїв лише на наступний день.
Цей журнал з військової частини чекісти вилучили і засекретили, але є очевидним, що ця обставини була сфальсифікована, як і багато усього іншого про цей політ.
І другий факт.
Так сталося, що я був добре знайомий з Павлом Поповичем.
Зустрічалися з ним, коли він приїздив у Київ, був я у нього і в Зоряному містечку.
Павло Романович Попович був одним із перших хто побував у космосі.  Космонавт номер 4, який на космічному кораблі Восток 4 в 1962 році здійснив свій перший космічний політ.
Він був перший український космонавт.
Відомо, що на прохання Корольова він на орбіті заспівав українську пісню «Дивлюсь я на небо».
Таким чином,  перша пісня яка прозвучала у космосі – була украінська!
В подальшому він ще раз літав у космос у 1974 році.
Факт його польоту у космос ніхто і ніколи не піддавав сумніву.
Я добре запам’ятав одну нашу зустріч і довгу розмову. Мене як і багатьох цікавила причина смерті Гагаріна. Ми на цю тему довго розмовляли і я несподівано навіть для себе, задав йому питання, – а  Гагарін взагалі літав в космос, оскільки вже тоді такі розмови були.
Попович, дуже уважно на мене подивився, зробив достатньо довгу паузу, а потім сказав – я тобі скажу тільки те, що я точно літав у космос і більше про це говорити не будемо.
Я вже через багато років згадав ці його слова, особливо в контексті того, що стало відомо останніми роками щодо польоту Гагаріна.
Я тільки недавно зрозумів його слова і що він мав на увазі.
Хто був в Національному музеї авіації і космонавтики у Вашингтоні той знає, а хто не був – настійливо рекомендую, що майже зразу як заходите в музей через центральний вхід, зліва в самому центрі величезної зали  центральної частини музею – стоїть можливо один із найбільш цінних експонатів – спускова капсула корабля Меркурій 6.
Точніше сказати – це і був космічний корабель, на якому 20 лютого 1962 року американський астронавт Джон Гленн здійснив перший орбітальний політ на космічному кораблі.
Щоб було зрозуміло, коли влада у Кремлі  заявляла, що Юрій Гагарін здійснив перший у світі орбітальний політ на космічному кораблі Восток1, ніхто не бачив як це було здійснено, немає жодного фото чи відео документа про старт корабля з Юрієм Гагаріним на борту.
І зараз немає будь-яких доказів про цей політ, як і звідки, з якого космодрому стартував цей космічний корабель.
Натомість за стартом американського космічного корабля з  американським астронавтом на борту, на мисі Канаверал спостерігало не менше 100 тисяч глядачів і мільйони людей по усьому світу дивились цей старт по телебаченню.
Тобто, політ американського астронавта Джона Гленна в космос – є доконаним фактом.
Він тричі облетів нашу планету, тривалість польоту складала 4 години 55 хвилин.
Коли він здійснив перший політ йому було 41 рік, другий політ він здійснив у 1998 році, коли йому вже було 77 років і тривав цей політ 213 годин 44 хвилини.
Коли я вперше, в музеї,  побачив космічний корабель, на якому здійснив свій політ Джон Гленн – був надзвичайно вражений.
В яких неймовірно важких умовах йому прийшлось виконати цей політ. Щоб було зрозуміло наведу технічні дані космічного корабля -маса 1355 кг, довжина 403 см, максимальний діаметр 189 см,
Житловий об’єм – 1.7 куб. м.
Космічний корабель  Восток 1 – набагато більший.
До Джона  Гленна на час його польоту, тільки Гагарін ( під сумнівом) і Тітов  із землян здійснили орбітальний політ навколо земної кулі.
Джон Гленн – перший американський астронавт, який облетів землю,Ален Шепард, 5 травня 1961 року і Вірджил Гріссом, 21 липня 1961 року – здійснили суборбітальні польоти у космос і досягли кожен із них відповідно – 187.5 км і 190 км зі швидкістю – відповідно 2294 м/сек і 2315 м/сек.
Формально, обидва ці астронавти були у космосі, оскільки піднялись на висоту більше 100 км, але орбітальних польотів навколо земної кулі вони не здійснили.
Це вперше з американців здійснив – Джон Гленн.
Таким чином, повертаючись до початку можна впевнено сказати, що політ Германа Титова і Джона Гленна – є історичний факт.
Це були видатні першопрохідники в освоєні космосу. Вони проявили видатні риси мужності і відваги.
Їх подвиг змінив усе наше життя.
Щодо Юрія Гагаріна – дуже багато сумнівів і неправди.
Не можна виключати, що він став жертвою кремлівських маніпуляторів.
Мені здається було б справедливо дочекатись коли будуть відкриті усі архіви і тоді, обгрунтовано назвати Юрія Гагаріна – першою людиною, яка облетіла земну кулю на космічному кораблі.
Неможливо повірити у те, що він насправді не літав у космос, але й немає обґрунтованих  доказів, що він – першим у світі здійснив космічний політ навколо землі.
Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук
ua-pravo.org