У Валенсії був лише один раз і зовсім випадково направив на Кафедральний собор. Незнаю чому, але якась сила меня спонукала підійти до цього собору і переступити його поріг.

Відверто кажучи, про те що у цьому соборі є така унікальна християнська реліквія, я дізнався лише тобі, коли переступив поріг цього собору.
Сам Каіедральний собор дуже красива архітектурна споруда, вишукане внутрішнє убранство.
Багато людей, особливо учнів шкіл – тут у них відбуваються, якщо можна так сказати, святі уроки.

Але повернемось до я Святої чаші.

Тільки ви заходите у приміщення собору через головний вхід , у правій стороні  побачете невеличку каплицю, яка називається «Свята чаша» в якій і знаходиться головна  священна реліквія Валенсії  – Чаша Святого Грааля, із якої згідно з Біблією, Ісус Христос пив під час вечері у Гефсиманському саду.
Тобто, ще на порозі цієї каплички, я дізнався яка святиня знаходиться в ній і був вражений від того, що несподівано доя себе, абсолютно випадково  побочив в реальності одну із Головних святинь і реліквій християнства.
Головною особливістю цієї святині є те, що багаточисельні свідоцтва і дослідження , переконали Ватикан, визнати Святий Грааль, що зберігається тут у Кафедральному соборі Валенсії, саме тією священною чашею, яку підняв Спа- ситель над головами своїх  учнів під час Тайної вечері.

Безумовно, мені і раніше доводилося чути про Святий Грааль, але я ніколи не думав, що побачу цю святиню своїми очами і буду поруч з нею.

Сама по собі історія цієї чаші є унікальна і сповнена величезними потрясіннями і пригодами. Згідно з офіційними даними і археологічними дослідженнями ця чаша була виготовлена між 50 і 100 роками до Різдва Христова.

Остаточно в Кафедрпльному соборі Валенсії вона знову з’явилась в 1916 році і з того часу зберігається в цьому соборі.

Я не буду переповідати усю історію цієї чаші, кого це зацікавить можуть поцікавитись, єдине, що ще хочу доповнити – що оригінальною визнається тільки верхня частина чаші. Розмір чаші не великий всього 17 ми у висоту і 9 см в ширину.
Чаша, як вже було сказано, унікальний витвір, прикрашена золотом, перлами і дорогоцінним камінням.

Коли розумієш, що перед тобою святиня, яку тримав Спаситель і якій тисячі років, вас охоплює надзвичайно сильне хвилювання і розуміння того, що це Господь Бог привів вас до цієї святині!
Це велика вдача людини побачити і відчути священну реліквію.

В 1982році Папа  Іоанн Павло ll  під час богослужіння використовував цю святу чашу.
Величезна кількість християн і просто туристів відвідує Кафедральний собор Валенсії саме тому, що в ньому зберігається ця свята реліквія.

А тепер деякі фото Кафедрального собору і Святого Грааля.

Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук