У світі є багато конфліктних точок на географічній карті. Деякі країни на протязі багатьох років або і століть відстоюють свої права на ті чи інші острови, якими, як вони вважають, незаконно володіють інші держави. Я думаю, що ці конфлікті території добре відомі і навряд чи є сенс їх повторювати.

Але так сталось, що мені випало побувати в Океанії.

Океанія це величезна територія, яка об’єднує дуже велику кількість островів в західній частині Тихого океану.

Одним із таких островів, який фактично теж знаходиться в Океанії, але не завжди на пряму пов’язується з цією географічною територією, є острів Нова Гвінея.

Нова Гвінея це другий після Гренландії острів на нашій планеті за своїми розмірами. Площа цього острова біля 800 тис.кв.км, а щільність населення не висока – біля 10 осіб на 1 кв.км. Всього на цьому острові проживає по різним оцінкам до 9 млн.чоловік.

Специфіка цього острова полягає в тому, що 98 % його території або зовсім не досліджені, або майже не досліджені. Тут існує більше 800 мов. Племена, які проживають одне від іншого на відстані 20 км ніколи між собою не спілкуються і кожне з них мають або свою мову, або свій діалект.

Майже усе населення, яке проживає на цьому острові є так зване сільське населення, біля 95 %, оскільки міст у звичному нашому розумінні там не має. На острові величезна кількість різних живих істот, які на інших територіях земної кулі не проживають. Величезна кількість рослин, які теж на інших територіях не зустрічаються. На острові є великі гірські масиви більше 4 км висотою, 12 діючих вулканів і величезні масиви тропічних лісів.

Тропічні ліси це взагалі унікальне місце. Будь-яка людина, яка не знайома з специфікою тропічних лісів фактично не має шансів вижити у разі якщо там буде намагатися самостійно дослідити ці ліси. Достатньо заглибитись на 15-20 метрів якщо з вами не має місцевої особи, то у вас майже не має ніяких шансів вийти з тропічного лісу на дорогу, яка теж носить умовний характер а насправді це просто невелика тропа по якій пересуваються місцеві жителі, да і звірі теж. Крім того, в тропічному лісі величезна кількість тропічних змій, які не дадуть вам шансів вижити.

Острів Папуа Нова Гвінея розділений примірно на рівні дві частини -західна частина, це територія Індонезії, східна частина це Папуа Нова Гвінея. Такий поділ острова на дві частини носить достатньо умовний характер і він існує тільки на географічній карті.

Про Індонезію я вже розповідав, єдине що доповню, що Індонезія володіє більше 17 тисяч островів і вона є головним гегемоном у їй частині Тихого океану, хоча, як я вважаю, успішну конкуренцію зараз їй створює Австралія.

Про Папуа Нову Гвінею я теж присвятив свою розповідь, як і про один її острів – Кітава, а взагалі цій країні належить більше 600 островів.

Але, є декілька островів в західній частині Тихого океану, тобто в Океанії, які є спірними, які називають  конфліктними. Вот на одному із таких островів мені і вдалось побувати.

Можна з великою впевненістю сказати, що ми були першими українцями на такому острові.

Острів не має назви, а відноситься до такої колективної назви декількох островів, які називаються конфліктними. Острів не великий за площею, тут не має постійних мешканців. Фактично не має ніякої інфраструктури, але оскільки сюди заходять круїзні лайнери інколи, то на декілька місяців тут формується невеликий персонал для забезпечення перебування на острові туристів. На острові не має ніякої діяльності, тобто все, що є на острові створила природа, правда деякі елементи інфраструктури все таки є і вони пов’язані з обслуговуванням туристів. Навколо острова дуже чисті і теплі води  Тихого океану.

Острів є на даний час приватною власністю одного китайського бізнесмена. Для нього на острові прорубали просіку з тим, щоб там міг здійснити посадку невеликий літак. Єдине, що необхідно доповнити, що острів омиває не просто води Тихого океану, а Соломонове і Коралове моря, які є частинами Тихого океану.

А тепер цю невелику мою розповідь хочу доповнити деякими фотографіями.

Це Соломонове море на горизонті якого видно острів про якій я розповідав:

Так виглядає острів і його узбережжя:

А тепер коротка фото екскурсія по острову:

Тут вирощують черепах і випускають їх на волю:

Це корали, навколо острова їх велика кількість. Це мабуть частина Великого бартерного рифу:

А так виглядає узбережжя навколо острова:

Віктор Швець, Президент Української фундації дослідників права