В Таїланді я був декілька разів. Кожна моя поїздка в цю країну була відкриттям для себе абсолютно нового Таїланду. Ця країна настільки чудова і різноманітна, що дуже важко знайти якісь узагальнення, які б в повній мірі відображати і моє захоплення цією країною.

Таїланд дійсно дуже різноманітний, у всякому разі ті місця і райони, де я був – неповторні, чарівні і запам’ятовуються на все життя.

Бангкок, Самуї і Пхукет – це ті місця, де я був.

Але, перш ніж розповісти про своє відношення до того, що я побачив в цій країні, невелика характеристика Таїланду.

Я думаю з раннього дитинства кожен запам’ятав назву такої дивовижної країни – Сіам. Це справжня назва Королівства Таїланд. В цій країні якось  дуже гармонічно уживаються нетронуті тропічні ліси і найкращі зразки цивілізації і західноєвропейський комфорт шикарної інфраструктури Бангкока. В цій країні тисячі храмів, країна вільних і щасливих людей.

Надзвичайно гарної і красивої природи, чистого і теплого океану, прекрасної і дуже смачної і різноманітної їжі.

В Таїланді кожна людина, яка сюди приїде може знайти собі те, що шукає.

Переліт із Києва до Бангкока достатньо довгий. Не менше 11 годин, а назад в Київ ще більше – біля 13 годин. Я здійснював ці авіа перельоти в Бангкок як в прямому перельоті, так і через інші країни і аеропорти – Доху, Дубай. З Бангкоку для того, щоб добратись до островів Самуї чи Пхукет, ще треба на літаку летіти не менше години.

Якщо говорити про Бангкок, то в столиці Таїланду я був двічі, один раз подорожуючи до острова Самуї, залишились в столиці на дві доби і мали чудову змогу побачити це гарне і унікальне місто. Ще раз, маршрут азіатського круїзу пролягав через Бангкок, куди наш величезний океанський лайнер зайшов.

Таїланд одне із найбільш привабливих міст для туристів із усього світу, тут можна знайти ідеально чисті пляжі з кришталево чистою водою, недорогі бунгало і найбільш розкішні і дорогі готелі.

Це країна де збереглась унікальна культура і історія.

Таїланд в перекладі означає – земля вільних. Це єдина країна в Південно-Східній Азії, яка ніколи не була колонізована європейськими країнами. Таїландом править король. Король Таїланду довше за інших монархів у світі править своєю країною. Його тут дуже шанують і роблять це дуже щиро. Портрети Короля Таїланду в кожному будинку чи офісі, у величезній кількості на вулицях, громадських місцях, дорогах.

Тут у Короля дійсно всенародна любов.

Як дійсно тайці ставляться до свого монарха я міг особисто переконатись, коли перебував у Бангкоку і сталось так, що за день до мого приїзду в Бангкок Король Таїланду помер. Бангкок був у траурі, до речі, цілий місяць! І це був реальний, а не ритуальний траур.

Місто завмерло, припинились усі розваги і свята. Уявляєте собі, як це взагалі можливо в Бангкоці, де нічне життя ще більш активне, ніж денне і ніколи не закінчується.

Але, можете уявити собі – що можна і в такому місті організувати траур по померлому королю.

Фото Бангкоку вдень:

Мабуть, це в характері і ментальності тайців.

Вони завжди нахиляють свою голову перед іншою особою тим самим засвідчують цій особі свою повагу оскільки для тайців голова – це сама важлива частина людини, яку руками намагаються не чіпати, навіть дітей за голову не чіпають.

Тайці дуже релігійні, хоч літні, хоч молоді, це в їх національному характері. І в яких би умовах не жив таєць навіть в якомусь напівзруйнованому бунгало, біля нього завжди буде красивий будиночок для духів.

Забув сказати, що про Короля Таїланду одну дуже  важливу особливість – він громадянин США. А як поважають короля я вже писав, але ще мабуть треба доповнити, наприклад, в кінотеатрах перед будь-яким показом звучить обов’язково державний гімн і на екрані з’являється портрет короля, а усі тайці в цей час встають і слухають гімн стоячи. До речі, усі студенти і учні в університеті і школах теж починають навчання кожний день із гімну своєї країни.

Тайці, як я вже писав, дуже поважають короля! Ніхто із тайців ніколи не буде м’яти грошові купюри, оскільки на них зображений король.

Тайці все роблять дуже повільно, вони ніколи нікуди не поспішають. У них такий принцип: «якщо у цьому житті не встигну, то зроблю це у наступному».

Тайці ніколи не жаліються на своє життя, вони вважають, що все, що відбувається у їхньому житті вони заслужили і причину своїх невдач вони шукають у собі, не звинувачують інших людей.

На що я ще звернув увагу в Таїланді, там немає такого поділу між таїландцями, як це можна побачити в інших країнах. Наприклад, і багаті, і бідні таїландці можуть їсти в одних і тих же вуличних кафе, там немає такого поділу: ці дорогі ресторани – для багатих, а ці дешеві вуличні кафе – для бідних.

В Таїланді дуже вигідні кредити, тому самий бідний таєць може мати достатньо дорогий автомобіль.

До речі, тут лівосторонній рух, тротуарів немає, тайці пішки майже не ходять, пересуваються на мотобайках. До іноземців відносяться дружелюбно. Вони для них – джерело заробітку.

Є ще одна дуже важлива особливість в Таїланді дуже велика кількість трансвеститів.

Як я вже писав, тайці не дозволяють доторкатися до голови, оскільки вважають, що саме в голові знаходиться дух чи душа і до неї не можна доторкатись.

В Таїланді багато слонів, навіть ще є в дикій природі. Вони тут священні, в них є навіть державна пенсія.

В Таїланді люди між собою не сваряться, алкоголь вони майже не вживають. Вони прирівнюють людей, які сваряться до лаю собак, тому там і не почуєте, щоб хтось сварився.

Отакий він Таїланд.

Щороку сюди прибуває десятки мільйонів туристів, тайці усіх їх радо зустрічають, щирі і доброзичливі, роблять усе від них залежне щоб люди, які приїздять до них – були задоволені і щасливі.

Таким чином, усі хто побажає побувати буде задоволений чудовою країною Таїланд.

Цю коротку розповідь про Таїланд хочу доповнити своїми фото.

Самуї:

 

 

 

Фото з Пхукета:

 

 

    

   

  

Віктор Швець, Президент Української фундації дослідників права