Ще в середині грудня минулого року я звертав увагу на надзвичайно конфліктну ситуацію у Венесуелі, візит президента цієї країни Мадуро до Москви і особливо те,що відбулося після його зустрічі з Путіним – два важких стратегічних бомбардувальники ТУ-160м у супроводі АН-124 та інших літаків приземлились на одному із аеродромів Венесуели.

Це був виклик і достатньо зухвалий для США.

І от наступила розв’язка.

В Венесуелі Майдан .

Народ цієї країни скинув Мадуро і до влади фактично прийшла опозиція, яку вже підтримали США, Аргентина, Бразилія і інші країни цього регіону.

Підтримала опозицію і Україна і Грузія. Але Путін підтримує Мадуро.

Що далі?

Деякі зухвалі російські політики і кремлівські пропагандисти з центральних російських телеканалів закликають владу Росії діяти адекватно, як США.

Тобто, США не могли стерпіти,що поруч з ними була країна яка загрожує безпеці США, а тому вони пропонують взамін Венесуели вдарити по Україні?!

І захопити не тільки Крим чи окремі райони Донбасу – а всю Україну.

Скільки можна терпіти нинішню владу України?

Вони вважають, що Венесуела вже втрачена для Росії, що Росія програла США. Разом з геополітичним програшем Росія втратила і величезні інвестиції, які були вкладені в нафтову галузь цієї країни, а це майже 20 млрд.доларів.

Крім цього, Росія поставила Венесуелі ще і зброю на 11 млрд.доларів.

Все це разом виглядає дуже великим програшем для Росії.

Але це не головна проблема для Росії.

Головна проблема – це нафта Венесуели.

У разі якщо США візьмуть цю країну під щільний контроль і якщо венесуельська нафта вийде у великих обсягах на світовий ринок – Росію чекає дуже серйозне потрясіння.

Фінансово-економічна,а може і політична криза.

У будь-якому випадку події у Венесуелі можуть мати дуже важливі наслідки у всьому світі.

Віктор Швець, Президент Української фундації дослідників права