Останнім часом мені вдалося побувати в декількох надзвичайно красивих і цікавих містах Іспанії – Барселона, Валенсія, Картахена, Кадіс, Віго. Кожне з цих міст – прекрасний подарунок долі, доторкнутись до історії і побачити сучасність.

Найбільше місто із цього переліку – безумовно Барселона, а от яке з них найкраще – це велике питання. В будь-якому випадку однозначної відповіді на це питання ніхто вам не дасть. Для одних – Барселона – це найкраще місто у світі, для інших – Валенсія з її Кафедральним собором і Чашею Святого Грааля, хтось скаже – що це Кадіс – і теж, мабуть, буде правий, а для когось – Віго – чудове місто – ворота в Атлантику, але зараз ми будемо вести свою розповідь про Картахену, яке поза всякими сумнівами – є одним із найкращих міст, які я бачив не тільки в Іспанії, а й у всьому світі. Для того, щоб переконатись в правдивості таких оцінок цього чудового міста – є тільки один спосіб – приїхати і подивитись.

До речі, в світі є ще одна Картахена в Колумбії, теж чудове місто. Про що я вже розповідав, але колумбійська Картахена була заснована набагато пізніше, лише в XVI віці, хоча теж іспанцями, які фактично колонізували разом з португальцями усю Латинську Америку. Єдине, що можна з великою впевненістю говорити між назвами Картахени, як в Колумбії так і в Іспанії – немає ніякого зв’язку.

І так – Картахена.

В перший і єдиний раз був у цьому місті. До цього навіть не знав де воно знаходилось і взагалі що воно із себе представляє. Єдине, що згадалось із історії, то це, що в період громадянської війни в Іспанії в 30-х роках ХХ століття, уся гуманітарна і військова допомога, яка направлялась Радянським Союзом республіканцям в палаючій громадянською війною Іспанії – прибувала саме в Картахену, в це місто – порт, яке розташоване на березі Середземного моря. Оце всі мої пізнання були про це місто, коли я ступив на землю Картахени.

Хоча, відверто кажучи, інколи вже назва міста, або якогось іншого населеного пункту, викликає  позитивні емоції, і ти з’являєшся у цьому місті вже з гарним настроєм і дуже позитивними передчуттями побачити щось прекрасне.

Сама назва Картахени, асоціюється з якимось історичними пам’ятками чи подіями, вона викликає інтерес і до міста, яке має таку чудову назву і до його історії.

Картахена походить від Карфагена. Це одне із древніх міст Іспанії. Воно пережило великі і бурхливі події в своїй історії, деякі ці події залишились в пам’ятниках чи пам’ятках архітектури, а деякі були знищені, або зникли в результаті різних історичних подій, але пам’ять про них жива.

Картахена зустріла мене дуже привітно – теплим весняним лагідним сонечком. Людей було дуже мало, можливо тому що був ранок. Майже усі магазини чи невеликі бутіки ще були закриті. В Картахені, як і в багатьох інших містах, я не користувався послугами гідів, а сам, покладаючись на свою інтуїцію організував собі екскурсію. Чому без гіда, мені хотілося не виглядати туристом, а бути частиною цих людей, які там живуть, так набагато краще можна відчути і людей, що тебе оточують і місто.

До речі, нас, майже приймали за своїх, хоча на іспанців ми не дуже схожі. Що нас виручало і допомагало – це привітність етнічних іспанців  і те що це припортове місто і там завжди багато іноземців і на них ніхто не звертає особливої уваги.

Але моя інтуїція безпомилково вивела нас в історичну частину міста – саме туди і направлялась переважна більшість інших людей. Ми пішли за ними і це був безпомилковий шлях до історичної і прекрасної Картахени.

Коли я тільки зайшов в цю історичну частину, побачив чудові будинки, яким не одне століття і які дуже добре збереглися, то там, то тут з’являлись інші архітектурні шедеври минулого і велика кількість пам’ятників. Було дуже приємно знаходитись серед такої краси, а якщо доповнити це – чудовою вимощеною із гарного каміння міською дорогою по якій ходили люди, оскільки транспорту на деяких вулицях проїзд заборонено.

Емоції переповнюють, аж дух захоплює. А ще більше вражає усвідомлення того, що ти ходиш по тим же вулицям, по тим дорогам по яким ходив один із самих знаменитих генералів Карфагену – Ганнібал, тут же чинними рядами ходили римські легіонери, а сам Октавій Август проголошував промови і виступав перед народом, саме тут в історичній частині Картахени.

Картахена – один із самих древніх міст Іспанії, був заснований в IV віці до н.е. Головною його історичною пам’яткою є Римський театр, який був побудований в V віці до н.е.

Місто завжди було головним морським портом Іспанії і дуже важливим стратегічним об’єктом, навколо міста побудовано декілька артилерійських батарей, які захищали місто. При вході в історичну частину міста вас зустрічає Ратуша. В декількох кроках від набережної знаходиться фортеця Консепсьон, яка була побудована за часів маврів.

Як вже зазначалось Картахена пережила багато історичних подій, воїн, назва цього міста перекладається, як Новий Карфаген, адже саме карфагеняни, як вважається і були засновниками цього міста, яке ними використовувалось для нападів на Європу із Північної Африки, де зараз знаходиться Туніс. Саме звідти великий Ганнібал на бойових слонах відправився саме з Картахени завойовувати Італію. Зараз важко увити собі велику кількість бойових слонів в бухтах Картахени. Але таке було і це є правда.

Я б не хотів занурюватись у глибину віків і детально розповідати про бурхливу історію Картахени. Цю історію багато в чому можна прослідкувати за тими історичними пам’ятками яких велика кількість у місті.

Ближче до обіду, Картахена стає зовсім іншим містом, на вулицях з’являється велика кількість місцевого населення і що дуже дивно – всі святково одягнені, жінки і діти в національних іспанських одежах. Працюють всі ресторани, кафе, магазини, – кругом людська метушня, гам і веселі посмішки іспанців. Я так і не зрозумів, можливо в цей день у них було якесь свято, оскільки вони, переважно усі, були святково одягнені і якось в піднесеному настрої. В храмах дуже багато людей, іде служба божа. Бути в Картахені і не скуштувати смачного іспанського стейку не можна.

Клімат в Картахені набагато сприятливий для життя ніж у нас, оскільки майже не буває зими, а тим більше морозів, хоча інколи випадає сніг, а температура на декілька днів може опуститись до мінусових показників.

Потроху жара спадає, сонце заходить і на Картахену опускається вечір, включається багато ілюмінації, мешканці міста і гості заповнюють усі ресторани, кафе, бари – люди починають відпочивати.

З гарним настроєм, великою кількістю нових і приємних вражень  залишали Картахену – чудове місто, в якому живуть добрі і привітні люди.

Багато хто з наших туристів, які відправляються в Іспанію, далеко не завжди можуть дозволити собі поїхати на екскурсію до Картахени. До міста не важко добратись, але для цього треба час, але ті, хто вирішить з’їздити у Картахену однозначно не будуть жалкувати тому, що отримають величезне задоволення, яке надовго буде вас супроводжувати по життю.

В доповнення до короткої розповіді про Картахену добавляю фото, які значно підсилять сприйняття усього того, що написав. Разом з тим, треба розуміти, що моя коротка розповідь про одне із чудових міст Іспанії – Картахену не є вичерпною, її треба розглядати, як запрошення, хто цього побажає, відвідати Картахену і більш глибоко вивчити історію і сьогодення цього чудового міста.

Віктор Швець, Президент Української фундації дослідників права