Нині людські істоти пов’язли в інтригах, суперечках, в пошуках вигоди. Війни тривають, технології смерті розвиваються, а от саме людство, його духовна складова, нажаль, деградує.


Добро і зло – це дві самі прості архаїчні істини. В межах цих істин проходить все наше земне життя, тому ігнорувати їх просто безглуздо.

Все, що до сьогодні зробило людство, всі відкриття, всі діяння відносно самого себе і оточуючого світу можна віднести всього до двох категорій: добро чи зло. В той час як кожен з нас, людей, почне не лише оцінювати свої дії зі сторони моральних засад, але і діяти відштовхуючись виключно від них, в цей час людство озирнеться і не впізнає навколишній світ.

Перше, що впливає на скоєння нами тих чи інших вчинків є цінності. Цінності- це те, що у тебе в пріоритеті, це та межа через яку ти сам по соїй волі не готовий переступити, і то звичайно тема суспільна, але в першу чергу це тема особиста. Справжні, незиблемі цінності завжди грунтуються навколо трьох законів, що поверх над усіма законами: не причини шкоди собі, не нашкодь ближньому своєму, не завдай шкоди навколишньому світу. І одне ім’я у тієї істини, яка об’єднала ці три закони- Любов. Життя прекрасне, коли в ньому присутня любов.

Хочу зауважити, що одним із головних регресивних чинників в розвитку суспільства та його свідомості є помста. Зло породжує зло і ніколи не було інакше, це ще одна істина. Важливо розрізняти зло скоєне людиною по-необачності, по-наївності, чи навіть в результаті виявлення тваринного інстинкту, і зло, скоєне свідомо, в результаті інтелектуальної винахідливості.

Кожна людина, яку ми зустрічаємо на своєму шляху, бореться у битві про яку ми нічого не знаємо. Намагайтеся бути ввічливими, допомогайте слабшим, бо то є справжня честь для людини сильної, духовної. Лише внутрішнє об’єднання усіх нас, українців, допомога один одному зможе підняти нашу країну з колін, на які її насильно саджають вкотре. До цього причетна не лише агресивна поведінка Росії, чи нинішня влада України, яка виявилася не готовою до усіх зовнішніх і внутрішніх викликів, але і кожен з нас, тих, хто формує український народ! Події, що відбуваються з Україною напряму пов’язані з нами, людьми, які її населяють, які формують штучний суспільний каркас відносин між собою, тому лише в наших силах змінити життя на краще в нашій чудовій, мальовничій країні.

І що найголовніне, всі зміни починаються зі змін особистих, внутрішніх .І це найбільший виклик.

Спеціально для Української фундації дослідників права

— Автор: Віктор Лоза