Так сталося, що мені випала можливість побувати у багатьох країнах світу. Побачити унікальну природу, культуру тих країн, в яких я був.
Музеї, історичні пам’ятки, архітектурні шедеври, об’єкти стародавньої цивілізації , величезні водоспади, багатокілометрові пустелі, гігантські акваріуми, космодроми, легендарні авіаносці і багато, багато усього іншого, що мені вдалося побачити.
Але серед усього цього різноманіття я б виділив декілька абсолютно унікальних місць на землі, які я побачив і які запам’яталися на все життя.
Не буду перераховувати усі ці унікальні місця, оскільки майже у кожній подорожі були саме такі місця, про існування яких я навіть не здогадувався, не те, що мріяв побачити іх особисто.
Але все таки декілька таких місць назву – підземна ріка в Мексиці на півострові Ютакан. Майже два кілометри під землею на глибині від 2 до 5 метрів у абсолютно прозорій воді достатньо прохолодній, я разом зі своїми друзями випробовували себе на сміливість. Коли ми вийшли на поверхню, після того як були під землею майже 800 метрів, і коли над нами відкрилось небо і ми могли, або вийти на поверхню,або продовжити рухатись під землею річкою до закінчення маршруту – я вийшов на поверхню і тільки тоді усвідомив яке це складне було для мене випробування.
Не менш складним для мене було і відвідини острова Диявола в Атлантичному океані,недалеко від Французької Гвіани, – це місце де довгий час знаходилась найстрашніша катівня у світі.
Серед таких унікальних місць я б назвав і острів Кітава – який розташований у Тихому океані і відноситься до Папуа Нової Гвінеї.
Унікальність цього місця полягає у тому, що я міг побачити як люди жили і 200, і 500, і більше років тому. Але відвідини цього острова теж були пов’язані з дуже серйозними випробуваннями, які довелось відчути на собі.
Дуже запам’ятались вертолітні подорожі над Нью-Йорком,особливо коли на висоті почав чхати двигун і пілот різко знизив висоту, а також над Буенос Айресом, коли ми навпаки надзвичайно низько летіли і криші будинків прямо були під нами.
Цей список можна було б продовжити великою кількістю не менш унікальних місць,ніж ті про які я написав.
Але сьогодні я хочу розповісти про ще одне унікальне місце, яке знаходиться в Індійському океані і яке називається – острів Комодо.
Унікальність цього місця полягає у тому,що там збереглись в живій природі комадорські дракони –
величезні ящірки довжиною до трьох метрів і вагою до 100 кг.
Найкраща для них їжа – загниваюче м’ясо, але вони можуть і вполювати дику козу чи оленя, яких тут на острові багато.
Острів Комодо, як і два інших острова входять до складу біосферного заповідника який
знаходиться під захистом ООН.
Цей острів належить Індонезії , на ньому немає постійних мешканців. Тут немає ніяких доріг і будь яких ознак цивілізації за виключенням причалу, куди прибувають туристи і декількох невеликих будівель необхідних для туристів.
По острову можна пересуватись тільки під охороною персоналу, які зі спеціальною зброєю супроводжують невеликі групи туристів. На групу із десяти туристів – не менше трьох охоронців.
Можна пересуватись лише по тим доріжкам які зазначені на землі .
Ні вправо, ні вліво виходити за межі визначеної доріжки заборонено, тому що це надзвичайно небезпечно для життя .
Коли дивишся на цих лінивих драконів, які лежать в затінку важко повірити, що вони можуть бігати швидше за собаку і без проблем можуть перемогти людину.
Тому безпека для туристів на першому плані. Для туристів відкрита невелика частина цього достатньо великого острова.
На цьому острові біля 1500 драконів, а взагалі на цих трьох островах їх більше 3500 особин.

Як вже було сказано, вони знаходяться під захистом. Їх турбувати,або провокувати категорично заборонено.
Відвідини островів туристами обмежені. З цього року взагалі туристам заборонено відвідувати ці острови, щоб не турбувати драконів.
По острову ми пройшли майже три кілометри, ніхто не може відстати, усі рухаються виключно групою. Туристи в шеренгу один за одним рухаються по наміченій доріжці, а охоронці з усіх боків їх захищають від нападу драконів.
Але в тій частині де є туристичний маршрут,драконів не дуже багато – вони в основному за межами цієї невеликої території.
Дракони дуже добре плавають, можуть подолати великі відстані і звичайно без проблем
перепочивають із одного острова на інший.
Острів великий, на ньому унікальна природа яка збереглася в такому вигляді як і була тисячі років тому.
Добратись до острова дуже складно, наприклад від острова Балі до острова Комодо більше 500 км, коли влада дозволяє то туристи долають цей шлях в океані шоб подивитись на унікальну природу і унікальних драконів.

 

Це і є вхід до національного Комодо парку.

Так виглядає острів з океану.

Тут починається екскурсія по острову. Це одна із небагатьох будівель на острові.

 

А це і є дракони, заради яких ми і приїхали сюди десятки тисяч кілометрів.
Не можу сказати,чи були тут раніше українці,але зараз можна з впевненість сказати , що – були.

Це достатньо близько до дракона – тільки для фото.

А взагалі так групою туристи і тримаються.

 

 

Вдалося зфотографувати маленького оленя, яких тут багато і вони разом живуть тут з драконами.

А це пам’ятник дорослого дракона.

 

Віктор Швець,

Президент Української фундації дослідників права, народний депутат України 5,6,7 скликань, доктор юридичних наук