В Україні не перший раз проводиться національний відбір на Євробачення, і треба сказати відверто, кожний раз він не обходиться без конфліктів.

Але, те, що відбулось на цей раз – виходить за межі чисто мистецького дійства.

Про переможницю цього національного відбору вже багато сказано і написано в Україні, а ще більше в Росії.

Оскільки зараз вже певним чином ця тема стихла, я вирішив теж висловити публічно свою позицію.

Мені переможниця сподобалась, як і багатьом українцям, які прийняли участь в цьому відборі.

Гарна, талановита, оригінальний номер – можливо саме вона і була б основним фаворитом цьогорічного Євробачення в Тель-Авіві.

Але організатори цього національного конкурсу і його журі, як я вважаю, все зіпсували.

Не вмієте організовувати такі конкурси, щоб було без конфліктів, який вийшов на загальнодержавний рівень і взагалі за межі України – чесно визнайте свою помилку, вибачтесь перед українським народом і подайте  у відставку. Усі, хто в ньому повинен.

Це буде чесно і справедливо.

В чому їх головна провина?

Пісенний фестиваль «Євробачення» – це не приватна вечірка, де кожен сам за себе.

Євробачення – це міжнародний пісенний фестиваль, у якому приймають участь представники тих чи інших держав – от тут і було допущена головна помилка організаторів.

Якщо переможець національного відбору представляє державу – то держава, в особі тих організацій, яким це було довірено, і зобов’язані були врахувати інтереси держави, а не незначної частини учасників цього національного відбору і встановити чіткі і зрозумілі критерії, яким цей виконавець має відповідати, щоб представляти державу.

І не змінювати ці критерії, або не підганяти їх під інтереси конкретних виконавців.

І виконавці знаючи ці критерії повинні були б оцінити свої уподобання і визначитись, що їм важливіше – отримати комерційний успіх в країні – агресорі, яка вбиває щодня громадян твоєї країни, чи з честю представляти інтереси своєї держави, якій симпатизує і співчуває весь світ в цій війні.

Важко собі уявити, щоб так поступив виконавець, який, наприклад, виграв національний відбір в Ізраїлі і заслужив право представляти свою країну на Євробаченні в Тель-Авіві, подякував би своїм громадянам за довіру, але сказав, що спочатку побуває в деяких сусідніх країнах і територіях з концертами з яких постійно здійснюються ракетні обстріли Тель-Авіва або інших міст  і поселень Ізраїлю і від розриів цих ракет гинуть мирні ізраїльтяни, а потім повернеться  і виступить в Тель-Авіві на конкурсі Євробачення.

Думаю, що такого в Ізраїлі не могло бути в принципі. А чому ж тоді в Україні це можливо? Хіба українські виконавці, які вирішили представляти свою країну на пісенному фестивалі не знають, що у нас з Росією війна і щодня гинуть люди від зброї агресора і вся українська земля заслана свіжими могилами наших героїв, які і загинули за те, щоб була можливість України  приймати участь в тому числі і на Євробаченні?

Але наше суспільство все таки уже достатньо зріле.

Не допустили, цієї ганьби.

Хтось дуже вміло намагався політизувати цей національний відбір, дати йому зовсім інше ідеологічне забарвлення, врешті-решт намагався пісенний фестиваль перетворити на ідеологічну провокацію проти України використавши для цього, як я вважаю і учасників цього національного відбору.

На Євробаченні – це не вдалося, українці зрозуміли дійсні наміри тих, хто стоїть за переможцем цього відбору.

Росії це дуже не сподобалось, їх план не спрацював.

А чи не спрацює їх план на виборах Президента України?

Час покаже!

Роман Насіров,

кандидат на пост Президента України,

Голова Державної фіскальної служби України