Останнім часом в засобах масової інформації та у деяких державних інституціях появилась інформація про те, що в Україні з’явилась велика кількість підроблених гривень різної номінації.

Щоденно велика кількість підроблених українських гривень вилучається, як в закладах торгівлі так і в банківській системі.

Крім того, в Інтернеті можна знайти інформацію і далеко не поодиноку, про що теж справедливо наголошують ЗМІ, про те, що торгівля фальшивими грошима вже перетворюється в бізнес. Деякі комерційні структури продають за 30 чи 40 відсотків від номіналу підроблені українські гроші.

Зовсім недавно на одному із  центральних київських базарів коли я купляв м’ясо у знайомого продавця, у якого я і моя сім’я вже декілька десятиліть купуємо м’ясо, сало, я розрахувався за покупку 500-сотною гривневою купюрою. Але продавець не поклав ці гроші собі у кишеню, як це робив зазвичай, а почав її роздивлятись, прощупувати, дивитись на світло. І тільки після цієї маніпуляції поклав купюру собі в кишеню.

Я поцікавився, чому він так прискіпливо роздивлявся надану мною купюру? А він мені каже, – а ви що не знаєте, що багато фальшивих грошей з’явилося?

Після цього, я ще поцікавився у деяких людей актуальністю цієї теми  і зрозумів, що це зараз дійсно є проблемою, яка може напряму загрожувати безпеці держави.

І ось чому.

Так вже історично склалось, що масовою підробкою грошей займаються не тільки приватні особи, а і цілі держави.

Підробка грошових знаків з’явилась мабуть зразу ж після того, як  і було запроваджено в обіг ці грошові знаки. Вона існувала, існує і буде  існувати в усіх державах, де запроваджено грошовий обіг. Але для боротьби з цими злочинними діями в країнах є спеціальні органи, які контролюють грошовий обіг і в разі виявлення фальсифікованих грошей задіюють усі правові механізми для того щоб виявити джерело цих фальсифікованих грошей, їх обсяг і в найкоротший термін притягти до кримінальної відповідальності  тих осіб, які займаються підробкою грошей.

Тому про приватних осіб, які підробляють гроші, зараз не будемо говорити – це не великі обсяги і вони не впливають на безпеку держави.

Давайте подивимось на фальшиві гроші, як дуже важливий елемент у війні.

В міжнародному праві є прецедент, коли підробка грошей була кваліфікована як військовий злочин. Мова йде про кайзерівську Німеччину, яку в розробленому в 1919 році на Парижській мирній конференції переліку військових злочинів Німеччини в одному з пунктів цього переліку було визнано – знецінювання грошей і випуск фальшивок, як військовий злочин, який вчинила ця країна

Є багато і інших прикладів, коли держава – агресор надзвичайно ефективно використовувала фальшиві гроші тих країн, які ставали об’єктами їх агресії, для дестабілізації економічної і політичної ситуації в цій країні, з тим щоб спровокувати масові заворушення людей, які виходили з протестами проти своїх урядів у зв’язку з різким зростанням рівня інфляції, знецінення грошей, не усвідомлюючи, що проблема не у власному уряді, а що це є елементи військової агресії.

Можна привести ще багато прикладів і коли Наполеон наступав на Москву, то за ним слідував пересувний фальшиво монетний підрозділ, який наповнював Росію фальшивими грошима, які значно підривали не тільки економічне становище Росії, але й впливали на суспільно-політичну ситуацію в країні.

Гітлерівська Німеччина, знову ж таки, дуже активно використовувала фальшиві гроші для підриву економічної і військової могутності Великої Британії. Тобто, друкування фальшивих фунтів було частиною агресивного плану Гітлера  по захопленню цієї країни.

Керівники гітлерівських спецслужб Шеленберг, Кальтенбрунер залучили для цієї роботи найкращих фахівців із окупованої Європи для того щоб винайти секрети виготовлення фунтів.

Тобто, нам треба чітко усвідомлювати  що підробка невеликих партій грошей, – це під силу криміналу, а от підробка на високому професійному рівні і в таких масштабах, які можуть вплинути на фінансово-економічний стан країни, яка може бути піддана агресії – це під силу тільки державі-агресору.

Тому я вважаю, що не можна ні в якому разі недооцінювати масштаби шкоди, яку фальшиві гроші можуть принести нашій країні.

Ця ситуація ще більше може загостритись у зв’язку з виборчою кампанією у нас в країні.

Ні для кого не секрет, що російські агресори сплять і бачать, як в Україні дестабілізувати і політичну, і економічну, і будь-яку іншу ситуацію. І фальшиві гроші, якщо вони дійсно з’явились в Україні у великих обсягах, можуть дуже швидко ослабити українську національну валюту, привести до різкого підвищення рівня інфляції, що потягне за собою цілу низку негативних наслідків для країни.

Мені здається, що це можуть бути не кримінальні гроші, тобто фальшиві гроші, які підробляються окремими злочинцями або злочинними угрупованнями, це може бути – диверсія проти нашої країни, до якої причетна країна – агресор.

А тому поки не пізно, треба негайно задіяти усі можливості, щоб вилучити із обігу фальшиві гроші, з’ясувати їх дійсний обсяг, заспокоїти людей.

І обов’язково треба зрозуміти, що агресор завжди діє так, як показує досвід інших агресорів.

Путіну потрібен свій Президент в Україні, він про це відверто і цинічно заявляє на весь світ,  а тому він не зупиниться ні перед чим. Йому потрібна перемога, оскільки його рейтинг в Росії впав до критичного, який загрожує вже його владі, а тому для перемоги свого ставленика в Україні будуть задіяні усі можливості, можливо і фальшиві гривні – це теж елементи тієї ж гібридної війни.

А тому, якщо ми задамо собі питання – фальшиві гроші – це диверсія чи кримінал,  українська влада має дати чітку і обґрунтовану відповідь і бажано як найшвидше.

Ситуація може скластися так, що агресор може використати фальшиві українські гроші, за які і буде намагатись привести до влади свого ставленика. Тобто, ці гроші можуть бути використані на підкуп, хабарі, оплату виборчим комісіям і всі інші витрати, які потрібні під час виборчої кампанії, в тому числі і оплата агітації в засобах масової інформації.

Наполеон фальшивими грошима фінансував свої загарбницькі війни і намагався ослабити економіку свого противника шляхом порушення грошового обігу в його країні.

Гітлер вважав англійські фунти однією із основних світових валют, тому і запустив випуск фальшивих фунтів, тим самим вчинивши проти Англії диверсію, наслідки якої відчули на собі багато інших країн.

Тому підрив економічної і фінансової могутності України шляхом наповнення фальшивої гривні з боку агресора є абсолютно можливим і очікуваним.

Віктор Швець, Президент Української фундації дослідників права