Коли ми починаємо говорити або згадуємо про Бельгію, то Бельгія у переважної більшості людей асоціюється з прекрасним шоколадом, фарфором, сирами, пивом.

Для інших людей Бельгія – це прекрасна футбольна команда збірної цієї країни, яка завжди дуже цікаво і високотехнічно грає на будь-яких міжнародних змаганнях.

Для інших Бельгія, її столиця Брюссель – це центр політичного життя Європи, саме в Брюсселі знаходяться всі або майже всі центральні органи Євросоюзу. Хто має відношення до судової системи, той знає, що в Гаазі знаходиться  Суд.

Бельгія – це ще й велика морська держава, Антверпен – відомий і великий морський порт, ворота в Європу.

Коли ми  говоримо про Бельгію, то інколи збуваємо, що це Королівство Бельгії, а за формою державного устрою – федерація.

Таким чином, Бельгія – це країна на північному заході Європи являє собою конституційну монархію та федеративну державу. Населення біля 12 млн. чоловік, три офіційні мови – нідерландська, французька та німецька. Столиця Брюссель біля 1,2 млн.чоловік населення. Найбільші міста крім столиці – Антверпен, Гент, Льеж, Брюгге.

Але, я хтів би розповісти зараз не щодо політичного устрою чи історії цієї гарної країни, я хочу розповісти про місто Брюгге.

Впевнений в тому, що наші люди не часто доїжджають в це казкове місто. А даремно.

Хоча ясно, що переважна кількість відвідин Бельгії пов’язана з столицею – Брюсселем і далеко не завжди знаходиться вільний час, щоб відвідати одне з найкращих міст Європи – Брюгге.

На цей раз я не був обтяжений якимось обов’язковими службовими відрядженнями, тому мав можливість на свій розсуд вибрати маршрут перебування у Бельгії.

Першим і головним містом, яке я обов’язково хотів відвідати і побачити усю його красу був Брюгге.

Брюгге знаходиться недалеко від Північного моря, здається кілометрів 20 від узбережжя на північному заході Бельгії.

Може це комусь знадобиться скажу, що Брюгге має чудове залізничне сполучення з найбільшими європейськими містами і столицею Бельгії. Із Брюсселя на потязі приблизно півтори години і ви в Брюгге, коштуватиме це вам в залежності від класу до 20 євро. Для порівняння можу сказати, що потяг із Амстердаму доїде до Брюгге за чотири години, а із Парижу менше ніж за три години. Аеропорту в місті немає, тому краще прилітати в Брюссель, а звідти вже або на потязі, або автомобілем чи автобусом. До речі, для того щоб орендувати в Бельгії авто вам треба мати міжнародні водійські права і ви повинні досягти 21 року. Ніяких інших обмежень немає.

Я добирався до Брюгге на автобусі. Шлях був недовгий, але дуже приємний. Коли автобус їхав по Фландрії, а ця частина Бельгії називається Західна Фландрія, я з великим інтересом дивився на чудові краєвиди, які відкривалися з обох боків автобана. Дуже багато вітряків, які стоять з обох боків від дороги, таке враження, що вся Бельгія заставлена цими вітряками. Ми вже зараз розуміємо, що це не тільки дешева електроенергія, але й екологія.

Ну і безумовно велика кількість каналів, таке враження, що вся територія цієї країни покрита дуже щільно величезною мережею каналів. Канали є різні – невеликі і не глибокі, а є й такі, в які заходять океанські судна, тобто вони і глибокі, і достатньо великі.

Дуже гарні, акуратні і охайні будинки, прекрасні дороги, чистота і порядок. Коли проїжджали через поля, де працюють фермери, то я звернув увагу, що спочатку перед полем будинок фермера і господарським двором, де вся техніка, комори і т.і., а вже потім достатньо великі площі сільськогосподарських угідь. Видно, що ці поля і обробляє ця сім’я фермера. Поля в чудовому стані, таке враження, що все те, що бачиш – намальоване.

Якщо десь який район дороги, чи якоїсь території, яка дотикається до дороги ремонується – все дуже гарно загороджено, багато необхідної інформації для водія, щоб не було будь-якої несподіванки.

І от я вже в Брюгге.

Від зупинки, де залишався автобус, треба перейти через невеликий парк і потім перейти через міст і через деякий час перед вами відкривається прекрасна панорама чудового і без перебільшення казкового Брюгге, вірніше його стародавньої частини.

Коли я їхав в Брюгге я мало усвідомлював, що мені випадає побачити. До Брюгге, я був в багатьох дуже красивих містах з прекрасними історичними і архітектурними пам’ятками, але те, що я побачив в Брюгге мене просто приголомшило.

Це повністю збережене старовинне місто з усією його інфраструктурою. Прекрасними за своєю архітектурою будинками і іншими спорудами – церкви, мости, прекрасні канали, велика кількість білих лебедів, які живуть на цих каналах.

Було таке враження, що ти відкрив двері у якийсь казковий світ. Дуже відчутна і багато в чому несподівана картина, яка відкривається перед вами, коли ступаєте на історичну бруківку Брюгге.

В Брюгге стараннями місцевої громади і центральної влади – збережено в абсолютно не тронутому стані вся історична частина. На перший погляд вона не дуже велика, але це помилкове враження. Щоб всю цю красоту побачити треба декілька днів.

У мене інколи складалось враження, що ми повернулись на 500 років назад, така тут атмосфера і таке відчуття реальності всього того, що бачиш.

Тут все прекрасно. І чудова архітектура будинків, і вимощені каменем дороги, чудові канали, по яких є можливість на спеціальних човнах поплавати.

Важко щось одне виділити із усього того, що бачиш. Вся ця красота історичного характеру вміло доповнюється сучасними крамницями, навіть не крамницями – вони усі в історичних будівлях, а сучасним товаром. В них, особливо величезна кількість чудового і різного мережева, а також кав’ярень, кафе, ресторанів. Тут все працює на задоволення потреб величезної кількості туристів, які невідомо звідки взялися, оскільки поки ми добирались через парк до Старого міста, людей майже не було, але в самому місті – сила силенна людей. Дуже багато китайців. До речі, на стоянці для автобусів, які привезли сюди туристів, я бачив декілька автобусів з українською реєстрацією.

Я навіть не знаю, що найбільш цікаве я побачив в Старому місті і про що необхідно окремо розповісти.

Брюгге отримав статус міста в 1128 році і дуже швидко перетворився в один із центрів торгівлі, оскільки узбережжя моря зовсім недалеко. Розквіт Брюгге припав на XII-XV століття, до речі, в той час в Брюгге вже мешкало більше 50 тис.людей, в той час, як, наприклад, Амстердам, ще був  невеликим селом. Тут проводились дуже великі фламандські ярмарки, які надзвичайно позитивно вплинули на розвиток міста. Але, після XV століття починається занепад  Брюгге, оскільки основний канал, який з’єднував місто з морем втратив судоходність через замулення. Центр торгівлі перемістився в Антверпен, який до сьогоднішнього дня  не втратив цю першість.

Зате до Брюгге перейшла слава туристичного центру, яка залишається такою і на даний час.

У зв’язку з тим, що в другій світовій війні Брюгге не постраждав, тому в цілості і у первозданному вигляді залишились усі історичні, культурні, архітектурні пам’ятки, які приваблюють мільйони туристів з усього світу.

Ясно, що сама головна історична пам’ятка Брюгге – це історичний центр. Це музей під відкритим небом – старовинні вулички і будинки, прекрасні фасади яких просто очаровують усіх, хто їх побачить. Дуже гарно це історичне місто, його центр доповнюється цоканням коней, яких тут дуже багато. Вони запряжені у прекрасні і різні карети. Всі охочі можуть за невелику плату (50 євро) проїхатись по стародавньому Брюгге.

Тут дуже красиві канали і будинки, які виходять прямо в канали. Тільки фотографування цих гарних місць може зайняти тут цілий день.

Міські ворота XV століття через які проходили армії і Карла V, і Наполеона. Чудова історична пам’ятка – будинок суду, який побудовано пізніше, вже в кінці XIX століття, але безумовно є окрасою Брюгге.

Башня Богородиці дуже висока – 115,5 м. В церкві багато художніх творів видатних художників, в тому числі Мікеланджело. Тут же гробниці Марії Бургундської і Короля Смілого.

В самому центрі розташована – Ринкова площа. На цій площі розташовані надзвичайно красиві архітектурні будівлі. Тут завжди дуже багато туристів, оскільки занадто красиве місце.

Ця моя розповідь буде доповнена великою кількістю фото, які я зробив, а тому немає потреби коментувати кожну історичну пам’ятку, кожний може все це побачити і оцінити сам.

Церква Божої Матері, кафедральний Собор Христа Спасителя, вулиця Вальплейн, церква Святої Анни, Англійський монастир, Собор Святого Сальватора, музей шоколаду, Ратуша – все це і багато іншого є в Брюгге і все це, або майже все можна побачити на фото, які доповнять мою розповідь.

Ще декілька слів про Ринкову площу. Тут вона називається Гроте-Маркт – це серце Брюгге, звідти починаються усі туристичні маршрути. Цій площі більше 1000 років, на даний час тут є криті ринки, де можна купити сувеніри або місцеві товари.

В центрі цієї площі є дозорна башта Белфорт – це візитівка Брюгге, його головний символ. Побудували її в 1240 році, зараз її висота 83 м. На верхній частині є звонниця, там в цій звонниці розміщено 17 колоколів, які до сьогоднішнього дня відбивають час. Хто бажає, може за окрему плату піднятись на верх.

Про всі пам’ятки, які є в історичній частині і взагалі в Брюгге дуже важко розповісти в такій короткій розповіді, але я сподіваюсь, що ця розповідь буде спонукати усіх, хто її прочитає до подорожей і, зокрема, до бажання відвідати Брюгге і самому переконатися в тому, яке це чудове місто, не дарма воно занесене до світової спадщини ЮНЕСКО.

А далі фото:

Віктор Швець, Президент Української фундації дослідників права