Нарешті Путін отримав те, на що заслужив.

ua-pravo.org

З великим нетерпінням і надією українці чекали саміт НАТО в Мадриді.

На перший погляд це черговий саміт, яких було вже багато, але це була особлива зустріч і це усі визнавали – в Європі і світі реально запахло Третьою світовою війною.
Саме тому, цей саміт в Мадриді повинен був дати відповідь на головне питання – чи здатний Альянс протистояти путіну і чи можна врятувати світ від ядерноі катастрофи.
Ще напередодні цього саміту країни- члени НАТО і в першу чергу США, Велика Британія, Польща, балтійські країни вчинили ефективні заходи по зміцненню альянсу і публічно зробили такі заяви, які свідчили про винятковий характер майбутнього саміту.
В центрі максимальної уваги і тривоги учасників альянсу є війна путіна проти України. Усі світові лідери без винятку тепер вже усвідомлюють, що межа миру і війни у світі стала надзвичайно крихткою і військова агресія путіна стає все більш загрозливою для світу, а тому потрібні рішучі і ефективні заходи проти агресії путіна і задля збереження миру і життя на планеті.
Зараз єдиною міжнародною структурою, яка здатна зберегти мир і життя на планеті – є НАТО.
Після початку путінської агресії НАТО зробило надзвичайно багато і з точки зору політичних оцінок агресивної і невмотивованої війни проти України і з точки зору укріплення самої структури НАТО.
Колосальна допомога, що надається Україні по лінії НАТО і окремих її членів – це окрема тема, а зараз про зміцнення безпосередньо НАТО.
Після 24 лютого 2022 року, президент Джо Байден здійснив цілу низку заходів США по зміцненню альянсу. Військовий контингент США збільшено на 20 тисяч війсковослужбовців і зараз він складає в Європі 100 тисяч солдат, загальна кількість сил НАТО швидкого реагування збільшено з 40 тисяч до 300 тисяч. США додатково розгортають 5-ти тисячний контингент в Румунії, поставляють дві ескадрильї літаків F- 35 до Великої Британії, додаткові контингенти США і деяких інших країн розміщуються в балтійських країнах . Розвертаються новітні американські системи ПРО і ППО в Італії та Німеччині, збільшується військово-морський контингент в Іспанії.
Але на цьому фоні значного збільшення військової потуги НАТО – агресивна риторика путіна досягла апогею. Путін відкрито почав погрожувати країнам НАТО військовим втручанням, а світ відкрито шантажує ядерною війною.
В таких умовах саміт НАТО має визначне значення для приборкання агресора і збереження миру.
Але тут треба мати на увазі деякі важливі аспекти.
НАТО було створено в 1949 році, як військово – політичний союз для захисту Європи від радянської загрози. Зараз до НАТО входить 30 незалежних держав. Із них, 28 – в Європі і 2 – в Північній Америці (США і Канада), саме тому цей альянс носить назву – Північно-Атлантичний.
Тобто, НАТО – це військо – політичний союз.
При цьому треба мати на увазі, що НАТО не є безпосереднім власником збройних сил, якими цей альянс може розпоряджатись.
Збройні сили і необхідні ресурси знаходяться під управлінням країн членів НАТО.
Тому треба памятати, що і допомога Україні поступає і буде поступати не від НАТО, як міжнародної структури, а від конкретних країн НАТО, що ухвалюють такі рішення, але НАТО може і допомагає Україні формувати Збройні сили України за натовськими стандартами за допомогою натовських інструкторів. І це відбувалось ще до початку війни. Завдяки допомозі військових інструкторів США, Великої Британії, Канади українські війська були підготовлені і змогли ефективно дати відсіч агресору на початку війни.
Ще до початку саміту, путін отримав перший дуже не приємний для себе удар – Туреччина зняла усі свої застереження проти вступу Швеціі і Фінляндії в НАТО.
Путін дуже розраховував на Ердогана, що той заблокує вступ цих країн в НАТО, але інтереси НАТО для Ердогана виявилися ближчими, ніж стосукюнки з путіним. Тепер путін отримає додатково 1200 кілометрів нових кордонів з НАТО і контроль натовських сил північного узбережжя росіі. До цього треба добавити, що НАТО почне повністю контролювати Балтійське море і, що надзвичайно важливо – Північне море – де зосереджена головна військово-морська сила та інфраструктура путіна. Саме до складу цього флоту входять основні стратегічні сили ядерного підводного флоту путіна.
Це – колосальний програш путіна. Щоб він зараз не говорив, якби не викручувався, а факт залишається фактом – вступ Фінляндії і Швеції в НАТО кардинально змінює розстановку сил не тільки в північно-західній частині Європи, але й світу і дуже істотно знижує обороноздатність путінської росіі.
Але це не тільки військовий провал путіна,а  також й політичний.
Тепер ядерні ракети країн НАТО будуть на відстані декількох хвилин польоту до кремля, приблизно на тій же відстані що і ракети в Харкові. Саме цими обставинами путін виправдовував свою агресію проти України. Що він тепер скаже своєму населенню можна лише здогадуватися. Але що він може пояснити жителям Санкт-Петербурга, які тепер будуть знаходитись на відстані натівських далекобійних артилерійських і ракетних систем залпового вогню.
Таким чином, незважаючи на усі погрози та заяви путіна – НАТО не тільки всупереч його бажанням розширилось, але й повністю ігнорувало його погрози і застереження.
Це – повний провал політики путіна. Це не просто провал, це – приниження путіна.
Як кажуть біда не приходить одна, путін отримав ще один «подарунок», тепер від Збройних сил України – війська путіна не змогли втримати захоплений острів Зміїний і з ганьбою відступили. Це ще одна стратегічна перемога України, особливо важливо, що в той час коли відбувається цей історичний саміт.
Який головний політичний прорив був здійснений на цьому історичному саміті – визнання Росії, як головної загрози миру і стабільності.
Це величезна перемога України, адже визнання росіі головною загрозою миру і стабільності – є підтвердженням повної підтримки України у її справедливій війні з агресором. Україна є учасником спільної боротьби НАТО з цим світовим злом, яким є росія і путін.
Це політичне рішення саміту буде мати надзвичайно важливе значення для подальшої долі світу.
Тепер абсолютно очевидно, що Україна є частиною цивілізованого світу, яка героїчно протистоїть путіну і його агресії.
Це перші попередні висновки, саміт ще продовжується, але навіть ті рішення, які вже ухвалені, вони надають нам великого оптимізму і впевненості.
Україна переможе!
А поки, можна з задоволенням констатувати – путін отримав в Мадриді те, на що заслужив!

Віктор Швець,

Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук

ua-pravo.org.ua