Особливо небезпечний путін, або ще раз про ядерну загрозу.

На майже усіх фронтах української- російської війни йдуть важкі бої.
Наші героїчні Збройні Сили України мужньо стримують наступ ворога. В цих боях українські героі ціною свого життя не дають загарбникам здійснити прориви нашої оборони на усіх стратегічних напрямках.
За оцінками фахівців, ворог видихається, він не зміг реалізувати жодного плану цього широкомасштабного наступу.
Путін шаленіє, він істотно нервує і почав відчувати, що розплата за усі злодіяння, які вчинили його орки, наближається.
Але, головне покарання за цю агресію понесе він – путін і ще невідомо чи доживе він до Міжнародного трибуналу.
Вже достатньо довго у світі триває дискусія, чи божевільний путін?
Фахівці по різному оцінюють його психічний стан, але, мені здається відповідь на це питання треба шукати не в його стані з точки зору психічного здоров’я, а в тих діях, які він здійснює.
Якщо з цієї точки зору, то, безумовно путін – божевільний, оскільки будь-яка людина в нормальному психічному стані не буде вчиняти ті дії, які він вже скоїв проти українського народу і людяності в цілому.
Але в руках цієї божевільної людини один із найбільших арсеналів у світі.
За оцінками американських фахівців, які були опубліковані в лютому цього року Федерацією американських вчених, в Росії приблизно 4500 ядерних боєголовок. Сюди входять усі стратегічні ядерні боєголовки (МБР) – міжконтинентальні балістичні ракети – приблизно 1200, балістичні ракети на підводних човнах – 800, ракети авіаційного базування на стратегічних бомбардувальниках – біля 600.
Решта – на зберіганні або ті, в яких завершився експлуатаційний період і які підлягають утилізації.
Крім цієї стратегічної зброї є ще менш руйнівна ядерна зброя, яка має назву – тактична, яка може бути застосована безпосередньо на полі бою і яка не перевищує 1 кіло тонни потужності. Для порівняння атомні бомби які були скинуті на Хіросіму і Нагасакі мали потужність 15 кіло тонн.
Стратегічні МБР мають потужність, яка може бути більше 1000 кіло тонн, руйнівна сила яких надзвичайно велика, яка загрожує усьому живому на Землі.
Для порівняння – країни НАТО мають приблизний паритет з Росією за кількістю ядерних боєголовок.
Тобто, це і є зараз та сила яка стримує агресивні і божевільні плани Путіна на застосування цієї смертоносної зброї.
Всього у світі зараз є дев’ять країн які мають ядерну зброю – США(5500)- в дужках кількість ядерних боєголовок, на одному носію може бути декілька боєголовок), Росія(5900),Китай(350),Франція (290), Індія (160), Пакистан (165), Ізраїль(90 -ця країна офіційно не визнає наявність у неї ядерноі зброї), Велика Британія (225) і Північна Корея (20).
Крім стратегічної ядерноі зброї є ще тактична, або не стратегічна ядерна зброя.
Різниця між стратегічною і тактичною полягає лише в тому, що стратегічна ядерна зброя може бути застосована для глобальної ядерноі війни, коли життя на планеті буде повністю знищене, а тактична може бути застосована для досягнення якихось тактичних успіхів на полі бою.
Але і стратегічна, і тактична за своїми параметрами і загрозою для людства – є ядерною зброєю.
Якщо на стратегічну ядерну зброю поширювався відповідний договір про контроль за ядерними озброєннями, то на тактичну – цей договір не поширювався.
Скільки тактичної ядерноі зброї у путіна ніхто не знає. По деяким оцінкам – приблизно 400 боєголовок.
Проблема тактичної ядерноі зброї полягає ще й у тому, що практично не можна відслідкувати її застосування, як це можна зробити по МБР.
Наприклад, зараз путін повномасштабно застосовує проти України балістичну ракету повітряного базування Кинжал і крилату ракету великої дальності Калібр, але ці ракети здатні нести не тільки звичайну, але й ядерну боєголовку. І поки ця ракета не вибухне ніхто не може сказати, яка в цій конкретній ракеті, застосована боєголовка.
Така сумна статистика.
Ядерні країни накопичили такі запаси ядерноі зброї, що здатні знищити усе живе на планеті, десятки разів.
Як, відомо, 27 лютого 2022 року, путін публічно віддав наказ про приведення ядерних сил Росії в бойову готовність.
Цей наказ не скасовано.
Зрозуміло, що це було більш пропагандистський захід путіна, ніж реальний крок до збільшення боєготовності.
Але, це є факт.
Можна погодитись з тим, що такий публічний захід про віддання наказу про приведення ядерних сил Росії в бойову готовність мав на меті на першому етапі війни з Україною, застерегти країни НАТО не втручатися у цю війну і не допомагати Україні.
Але путіна ніхто не злякався, наші щирі друзі – США, Велика Британія, Польща, країни Балтії і багато інших не тільки не припинили нам допомогу, а й збільшили її в такому масштабі, який зараз повинен забезпечити повну перемогу над агресором.
Шантаж путіна не вдався. Ні США, ні Велика Британія, ні інші країни не злякалися загрози ядерноі атаки путіна, навпаки – прийняли цей виклик і попередили путіна, що застосування будь-якої ядерноі зброї призведе до жахливих наслідків для Росії.
Риторика путіна змінилася, якщо спочатку він погрожував першим нанести ядерний удар по США і Великій Британії, то зараз він вже каже про ядерний удар у відповідь.
Але, як показала агресія – не можна вірити жодному слову путіна.
Путін непередбачуваний, у його діях немає загальнолюдської логіки – він діє алогічно, що підсилює припущення його божевілля.
Не треба думати, що божевільні люди взагалі не розуміють нічого і не можуть реально оцінювати свої дії. У них бувають періоди ремісії, коли вони здатні більш менш адекватно оцінювати реальність.
Але спеціфіка ремісії така, що не відомо коли людина знову переходить у стан божевілля.
А де гарантія , що путін будучи в стані божевілля не ухвалить рішення про початок глобальної ядерноі війни, адже над ним і його діями немає необхідного контролю.
Чи може людство довірити свою долю божевільному царьку однієї із ядерних країн?
Безумовно – не може. І ті країни, які споглядають за війною в Україні і не долучились до антипутінськоі коаліції мають усвідомити, – третя світова війна буде війною ядерного апокаліпсіса і у цій війні ніхто не зможе вижити.
Насторожує ще й те, що кремлівська пропаганда все більш активно розкручує тезис про необхідність застосування путіним ядерноі зброї.
Навіщо цей світ, якщо в ньому не буде Росії – це один із прикладів кремлівської пропаганди.
І російське населення це підтримує.
Кожний день війни в Україні приносить путіну все більш негативні звістки – його армія нездатна зламати опір героїчних Збройних сил України.
Населення Росії чекає від путіна перемогу над Україною будь-якою ціною.
Чим більші успіхи українського війська на фронтах, чим більші поразки отримує путін у ціі війні – тим більша загроза ядерноі війни.
І ця загроза зростає.
Путін може вдатися до будь-яких кроків, в тому числі і до божевільних.
Він зараз особливо небезпечний.
Країни світу повинні негайно об’єднатися перед загрозою ядерноі катастрофи.
Божевільний господар Кремля не може тримати в заручниках увесь світ.
Людство повинно знайти адекватне рішення щодо цього божевільного.
Час ще є і можливості, теж.
В історії людства вже був один божевільний – Адольф Гітлер, який хотів завоювати увесь світ – не вийшло
Замість світової гегемонії – смерть в брудній канаві і кінець рейху.
Така ж доля чекає і путіна і та його рашиську владу.

Віктор Швець,
Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук