З кожним днем стає все очевиднішим, що Росія знову програє вибори в Україні.

Але це зовсім не означає, що ми можемо спокійно завершити виборчий процес і отримати той результат, який визначить український народ.

Все більш агресивною стає риторика російської влади, і особливо кремлівських пропагандистів!

Тобто швидкими і дуже масштабними темпами йде психологічна обробка росіян, щоб виправдати можливу чергову агресію Росії проти України.

Якщо в Кремлі зрозуміють, що на їх ставленика надій немає – залишиться тільки військова агресія як єдиний спосіб зірвати українські вибори.

Саме тому, мені здається, необхідно задіяти усі можливості, щоб не допустити такого розвитку подій.

А він може бути! І напередодні першого туру виборів, і особливо між першим і другим турами.

Можливо, доцільно провести в цей період на території України і в акваторії Чорного моря спільні військові маневри з НАТО.

Тобто не тільки військово-морські маневри, які щороку проводяться, а і маневри за участю сухопутних сил, авіації, протиповітряної оборони Збройних Сил України і НАТО. Впевнений, що український парламент дасть на це згоду!

Проведення спільних широкомасштабних маневрів на українських полігонах не буде чинити будь-яких перешкод для волевиявлення українських громадян, але буде вагомим фактором, який унеможливить будь-які провокації на завершальній стадії виборчого процесу. Або, про всяк випадок, розпочати ці маневри на наступний день після виборів.

Що стосується військово морської частини – то кораблі НАТО могли б в межах тих строків, які встановленні міжнародними договорами – перебувати в акваторії Чорного моря з метою підготовки до наших спільних навчань.

Віктор Швець, Президент Української фундації дослідників права